Of je nu een zomerse tuinfeest hebt, een intiem diner voor twee, of gewoon een gezellige barbecue met vrienden en familie wilt organiseren, er zijn talloze heerlijke en eenvoudige BBQ-recepten die je kunt proberen. In dit blog geef ik je een aantal van mijn favoriete snelle bbq recepten. Deze recepten zijn niet alleen heerlijk, maar ook gemakkelijk en snel te bereiden en perfect voor elke gelegenheid.
Snelle vleesgerechten van de barbecue
Voor alle carnivoren en vleestariërs beginnen we met meerdere lekkere vleesgerechten. Makkelijk te bereiden en vooral ook snel klaar. Met vlees van goede kwaliteit zijn snelle bbq recepten eigenlijk altijd een feestje.
Ribeye steak met chimichurri saus
Een goed stuk vlees mag niet ontbreken op de BBQ en een ribeye steak is perfect om te grillen. Bestrooi de steak met zout en peper en grill deze op de BBQ tot deze mooi gegrild is. Maak ondertussen een chimichurri saus van olijfolie, knoflook, peterselie, oregano en azijn. Serveer de ribeye steak met de chimichurri saus.
Je kunt variëren met de chimichurri saus door bijvoorbeeld ook wat koriander, rode peper of limoensap toe te voegen. Ook kun je de steak marineren in bijvoorbeeld balsamicoazijn, honing en tijm voor extra smaak.
Gegrilde kipspiesjes met tzatziki
Kipspiesjes zijn een klassieker op de BBQ en heerlijk met zelfgemaakte tzatziki. Snijd kipfilet in blokjes en marineer deze in olijfolie, knoflook, citroensap en oregano. Rijg de kipstukjes aan spiesjes en grill deze op de BBQ tot ze mooi gegrild zijn. Serveer de kipspiesjes met zelfgemaakte tzatziki van yoghurt, komkommer, knoflook en dille.
Je kunt variëren met de marinade door bijvoorbeeld ook wat paprikapoeder of chilivlokken toe te voegen voor extra pit. Ook kun je de tzatziki aanpassen naar smaak, bijvoorbeeld door wat munt toe te voegen voor extra frisheid.
Spicy beef burgers
Burgers zijn altijd goed op de BBQ en deze spicy beef burgers zijn extra lekker door de pittige smaak. Maak gehaktballen van rundergehakt en meng hierdoor een beetje sambal oelek, knoflook en geraspte kaas. Vorm hier vervolgens burgers van en grill deze op de BBQ tot ze mooi gegrild zijn. Serveer de burgers op broodjes met bijvoorbeeld jalapenos, augurk, sla en een saus van mayonaise en sriracha.
Je kunt variëren met de burgers door bijvoorbeeld ook wat bacon, gebakken uien of avocado toe te voegen. Ook kun je de burgers in plaats van op broodjes serveren met bijvoorbeeld zoete aardappelfrietjes of een frisse salade.
Cajun kippenvleugels
Kippenvleugels zijn perfect om te grillen op de BBQ en deze cajun kippenvleugels zijn heerlijk gekruid en pittig van smaak. Meng kippenvleugels met cajunkruiden en laat dit even intrekken. Grill de kippenvleugels op de BBQ tot ze mooi gegrild zijn en serveer deze met bijvoorbeeld een dipsaus van yoghurt, limoensap en koriander.
Je kunt variëren met de kruiden en de dipsaus door bijvoorbeeld ook wat knoflook, paprikapoeder of chilivlokken toe te voegen. Ook kun je de kippenvleugels in plaats van als hapje serveren met bijvoorbeeld gegrilde maiskolfjes en gepofte aardappels.
Kebab van kip en groenten
Kebabs van kip en groenten zijn heerlijk op de BBQ en bovendien makkelijk om te maken. Snijd kipfilet en groenten zoals paprika, ui en courgette in gelijke stukken en rijg deze om en om op spiesen. Bestrijk de kebabs met een marinade van olijfolie, knoflook, paprikapoeder en citroensap en laat dit even intrekken. Grill de kebabs op de BBQ tot de kip gaar is en de groenten mooi gegrild zijn.
Serveer de kebabs met bijvoorbeeld hummus, tzatziki of een frisse salade. Je kunt variëren met de groenten en de marinade door bijvoorbeeld ook champignons, aubergine of komkommer toe te voegen.
Snelle bbq gerechten met vis
Vis is uiteraard perfect voor op de bbq. Zalm, tonijn, forel… de opties zijn eindeloos.
Zalmfilet met pesto
Zalm is altijd een goede keuze op de BBQ en met een simpele pestomarinade maak je het nog lekkerder. Meng 4 eetlepels pesto met het sap van 1 citroen en bestrijk de zalmfilets hiermee. Laat de zalm even marineren en grill de zalmfilets vervolgens op de BBQ tot ze mooi bruin en gaar zijn. Serveer de zalmfilets met een frisse salade of gegrilde groenten voor een complete maaltijd.
Je kunt ook variëren met de marinade door bijvoorbeeld wat geraspte Parmezaanse kaas of fijngehakte basilicum toe te voegen. Als je geen fan bent van zalm, kun je ook kiezen voor een andere vissoort zoals tonijn of forel. Of ga voor een makkelijke garing met zalmpakketjes van de bbq.
Gegrilde zalm met kruidenboter
Zalm is ontzettend gezond en heerlijk op de BBQ. Bestrooi een stuk zalmfilet met zout en peper en grill deze op de BBQ tot deze mooi gegrild is. Maak ondertussen een kruidenboter van roomboter, knoflook en kruiden naar keuze, zoals peterselie of dille. Serveer de gegrilde zalm met de kruidenboter en wat citroenpartjes.
Je kunt variëren met de kruidenboter door bijvoorbeeld ook wat geraspte citroenschil of limoensap toe te voegen. Ook kun je de zalm marineren in bijvoorbeeld sojasaus of teriyakisaus voor extra smaak.
Gegrilde garnalenspiesjes met knoflookboter
Garnalenspiesjes zijn ontzettend makkelijk en snel te bereiden op de BBQ en heerlijk met knoflookboter. Rijg grote garnalen aan spiesjes en grill deze op de BBQ tot ze mooi gegrild zijn. Maak ondertussen een knoflookboter van roomboter, knoflook en peterselie. Serveer de garnalenspiesjes met de knoflookboter en wat citroenpartjes.
Je kunt variëren met de knoflookboter door bijvoorbeeld ook wat geraspte citroenschil of rode peper toe te voegen. Ook kun je de garnalen marineren in bijvoorbeeld olijfolie, citroensap en tijm voor extra smaak.
Zalmfilet met citroen en dille
Een stuk zalm op de BBQ is een echte traktatie en dit recept met citroen en dille is heerlijk fris en licht. Snijd een stuk zalm in porties en leg deze op aluminiumfolie. Bestrooi de zalm met zout, peper en wat citroensap en leg er plakjes citroen en takjes dille op. Vouw de aluminiumfolie dicht en leg het pakketje op de BBQ. Laat de zalm ongeveer 10-15 minuten garen tot deze mooi roze en gaar is.
Serveer de zalm met bijvoorbeeld gegrilde groenten of een frisse salade. Je kunt variëren met de kruiden en de citrusvruchten door bijvoorbeeld ook wat limoen of sinaasappel toe te voegen.
Makkelijke en snelle vegetarische gerechten
Recepten zonder vlees zijn er ook genoeg. Dat kan met groenten, maar natuurlijk ook met fruit. Van champignons tot ananas, bekijk hieronder diverse makkelijke én snelle opties.
Gevulde champignons
Deze gevulde champignons zijn een heerlijke vegetarische optie voor op de BBQ. Snijd de steeltjes uit 8 grote champignons en vul de hoedjes met een mengsel van roomkaas, gehakte knoflook en fijngehakte peterselie. Grill de gevulde champignons op de BBQ tot ze zacht zijn en de kaas gesmolten is. Serveer de champignons als voorgerecht of als bijgerecht bij een stuk gegrild vlees.
Je kunt variëren met de vulling door bijvoorbeeld wat geraspte kaas, gehakte walnoten of gedroogde tomaten toe te voegen. Als je geen fan bent van champignons, kun je ook kiezen voor een andere paddenstoel zoals portobello’s of shiitakes. Bekijk ook eens het uitgebreide recept voor gevulde portobello.
Gegrilde ananas met kaneel
Gegrilde ananas is een heerlijk zoet en fris dessert dat perfect is voor op de BBQ. Snijd een ananas in plakken en bestrooi ze met kaneel en suiker. Grill de plakken ananas op de BBQ tot ze mooi bruin en gekarameliseerd zijn. Serveer de gegrilde ananas met een bolletje vanille-ijs voor een heerlijk zomers dessert. Je kunt dit dessert ook nog op smaak brengen met bijvoorbeeld wat limoen of munt.
Je kunt variëren met de toppings door bijvoorbeeld wat geroosterde kokosvlokken, gehakte noten of een scheutje rum toe te voegen. Als je geen fan bent van ananas, kun je ook kiezen voor ander fruit zoals perziken, mango’s of peren.
Gegrilde ananas met vanille-ijs
Dit heerlijke dessert is ontzettend makkelijk om te maken en verrassend lekker op de BBQ. Snijd een ananas in plakken en grill deze op de BBQ tot ze mooi gegrild zijn. Serveer de gegrilde ananas met een bolletje vanille-ijs en wat geraspte kokos.
Je kunt variëren met de toppings door bijvoorbeeld gehakte noten of karamelsaus toe te voegen. Ook kun je de ananas marineren in bijvoorbeeld rum of honing voor extra smaak.
Gegrilde groentespiesjes
Groentespiesjes zijn niet alleen gezond, maar ook ontzettend lekker op de BBQ. Snijd verschillende soorten groenten in gelijke stukken, zoals paprika, courgette, aubergine, ui en champignons. Rijg de groenten aan spiesjes en bestrijk ze met een marinade van olijfolie, balsamicoazijn en kruiden naar keuze, zoals oregano of tijm. Grill de groentespiesjes op de BBQ tot ze mooi gegrild zijn en serveer ze als bijgerecht bij vlees of vis.
Je kunt variëren met de groenten en marinade door bijvoorbeeld cherrytomaatjes, asperges of zoete aardappel toe te voegen. Ook kun je experimenteren met verschillende kruiden en specerijen om de marinade naar smaak aan te passen.
Gegrilde banaan met chocolade
Dit simpele dessert is een echte crowdpleaser en perfect voor op de BBQ. Qua bbq toetjes echt een topper als het gaat om snelle bbq recepten. Snijd rijpe bananen in de lengte doormidden en leg ze op de BBQ met de platte kant naar beneden. Grill de bananen tot ze zacht zijn en bestrooi ze vervolgens met stukjes pure chocolade. Laat de chocolade smelten en serveer de gegrilde bananen met een bolletje vanille-ijs.
Je kunt variëren met de toppings door bijvoorbeeld gehakte noten, marshmallows of karamelsaus toe te voegen. Ook kun je de bananen besprenkelen met wat citroensap voor extra frisheid.
Snelle bbq recepten voor iedereen
Met deze verzameling van snelle bbq recepten heb je genoeg inspiratie om de komende zomer te genieten van de lekkerste gerechten van de BBQ. Of je nu vlees, vis of groenten grilt, deze recepten zijn allemaal gemakkelijk te maken en bovendien snel klaar. Dus, of je nu een beginnende BBQ’er bent of een ervaren griller, deze snelle en makkelijke BBQ recepten zijn een aanrader voor iedereen die van lekker eten en gezelligheid houdt. Vergeet niet om de recepten naar eigen smaak aan te passen en te variëren met de kruiden en ingrediënten. Zo maak je elke BBQ weer een feestje en geniet je optimaal van het mooie weer en het lekkere eten.