Een aardappel poffen op de bbq is om heel veel redenen een goed idee: het is heel simpel, je kunt er qua recept en smaken veel mee variëren en het kan zelfs tegelijk met het bereiden van andere gerechten. Het is echt eentje die zeker niet mocht ontbreken in onze lijst met favoriete bbq bijgerechten. Maar hoe maak je de lekkerste gepofte aardappels op je barbecue? Welke aardappels zijn het beste om te poffen? En kan je ook aardappels poffen op een kamado of gasbarbecue? Bekijk hieronder alle tips, tricks en smakelijke recepten.
Eenvoudig aardappels poffen
De meest bekende en beproefde methode om aardappels te poffen op de bbq, is door ze te verpakken in aluminiumfolie. Dit is een bijzonder eenvoudige manier, want het kan eigenlijk niet mis gaan. De aardappel is door de folie goed beschermd en de grilltijd hangt er simpelweg vanaf hoe dicht je de verpakte aardappel bij het vuur legt. Of zelfs op het vuur…
Veel mensen kiezen er voor om de aardappels direct op de kolen of briketten te leggen. Op deze manier kan je een aardappel al in een goed half uur gaar poffen. Deze methode is vooral handig als je zonder al teveel gedoe bij de kolen kunt komen. Sommige barbecues hebben bijvoorbeeld een rooster dat je gedeeltelijk kunt wegklappen. Op die manier kan je met een grote tang eenvoudig de aardappels weer opvissen als ze gaar zijn.
En wanneer is een gepofte aardappel gaar? Hoe lang moet een aardappel poffen? Hanteer deze simpele check: prik er met een vork in om te voelen of de binnenkant zacht is. Net zoals je wellicht tijdens het koken van aardappels doet. Je wilt een zachte, gare binnenkant. Even een vork of satèprikker gebruiken en je weet meteen of de aardappel gaar is. Let wel op! Je komt dicht bij gloeiende kolen, dus vergeet niet om goede barbecuehandschoenen te dragen. Als vuistregel kan je aanhouden dat wat grotere aardappels 45 tot 60 minuten nodig hebben om goed gaar te worden.
De beste aardappels om te poffen
De lekkerste gepofte aardappels maak je met kruimige aardappels. Bijvoorbeeld Frieslander, Bintje of Melody. Deze aardappels zijn na het garen lekker zacht van binnen en lenen zich perfect om daarna af te toppen met een… precies, een topping. ;)
Naast de ‘gewone’ aardappel is er nog een optie om te poffen: de zoete aardappel (bataat). Deze rood-oranje rakker is een hele fijne pof-aardappel. De schil van de zoete aardappel is zelfs stevig genoeg om hem zonder folie direct op de kolen te leggen. De schil zal uiteraard zwart verbranden, maar uiteindelijk heb je een heerlijke aardappel om uit te lepelen. Het zoete van deze aardappel maakt hem heel geschikt voor diverse toppings. Een mooi bruggetje naar het volgende onderwerp: recepten voor gepofte aardappels.
6 heerlijke toppings voor gepofte aardappels
We zeggen wel ‘recepten’, maar in feite gaat het om een topping. Een lekkere aanvulling om op of in de gepofte aardappel te doen, nadat deze gaar is. We gaan niet vooraf al snijden in de aardappels of andere trucjes uithalen. Dan heb je het eerder over een hasselback aardappel (die ook heerlijk is). Het mooie aan poffen is de eenvoud. Met slechts één of twee toevoegingen heb je al een heel verrassend resultaat. En dit zijn veelal ingrediënten die je meestal al wel in huis hebt. Hoe makkelijk is dat!
Knoflookboter
Kruidenboter was je allicht zelf ook wel op gekomen, maar de variant met knoflook werkt minstens zo goed. Smelt een beetje roomboter, voeg er wat geperste knoflook en je favoriete kruiden aan toe en voilá.
Zure room en bieslook
Een klassieke combinatie, die ook bij gepofte aardappels past. Meng bij voorkeur verse bieslook, in kleine stukjes geknipt, samen met wat zure room. Een mooie toef op elke aardappel en het resultaat is heerlijk zacht en smeuïg.
Pesto
Bij pesto denken we vaak aan pasta, of aan broodjes uit de oven. Een fijne, groene pesto is echter ook geweldig in combinatie met aardappels.
Gegrilde groenten
Deze is wat uitgebreider dan de vorige, maar zeker lekker. En bijna net zo klassiek zou je kunnen zeggen als een standaard AVG’tje (aardappels, vlees, groenten). Gril tijdens het poffen wat groenten op de barbecue. Snij het in grove stukken en leg het op een opengesneden aardappel.
Kruiden of dry rub
Dit is een vrij algemene topping, maar gewoon je favoriete kruiden of zelfgemaakte dry rub is ook al genoeg voor een heerlijke gepofte aardappel. Dille doet het naar onze smaak altijd heel fijn bij aardappels, maar ook wat pittiger met chilivlokken is een prima optie.
Zoete aardappel topping van ahornsiroop
Speciaal voor de zoete aardappel: een zoete topping van roomboter en ahornsiroop. Deze combinatie van de zacht-zoete aardappel en de fijn gezoete boter maakt van de aardappel echt een feestje.
Heb jij nog tips voor jouw favoriete gepofte aardappel? Laat het vooral weten in de reacties.
Eet smakelijk!