De makkelijkste en snelste manieren om je BBQ aan te steken

3
BBQ aansteken met gloeiende kolen

Je BBQ aansteken is echt niet zo lastig als je misschien denkt. Van traditionele manieren tot handige gadgets die de kolen in no-time gloeiend heet maken. Het kan zelfs al binnen 1 minuut! Ontdek hieronder de makkelijkste en snelste manieren om je bbq veilig aan te steken.

In gedachten zie je al heerlijke gerechten op het rooster. Een grote Tomahawk Steak of imposante Beef Hammer. Of wellicht een gezonde bloemkool of één van de lekkerste bijgerechten. Voor je zover bent, moet natuurlijk nog wel de barbecue aangestoken worden. Er zijn diverse manieren en wat blijkt: je bbq aansteken is echt niet moeilijk. Maar hoe moet je je barbecue aansteken? We helpen je graag op de goede weg met de beste tips van dit moment.

Je bbq aansteken: de basisregels

Om je barbecue aan te steken heb je een aantal basiszaken nodig. Verrassing, een barbecue! In dit geval richten we ons op kolenbarbecues. Het aansteken van een gasbarbecue is natuurlijk geen uitdaging. Mede doordat deze vaak over een makkelijke Piëzo ontsteking beschikken, zoals veel fornuizen ook hebben.

Dus je hebt een kolenbarbecue. Leuk! Het volgende is de keuze tussen houtskool of briketten. Lees vooral het artikel achter de link voor een uitgebreide toelichting. Kort samengevat is het de keuze tussen een snelle verbranding met hele hoge temperaturen of een wat rustigere verbranding. In veel gevallen zijn briketten aan te raden. Zeker als je wat langer aan het BBQ’en bent is het wel zo handig als je niet elk half uur meer kolen moet toevoegen. En ga meteen verantwoord bezig en kies voor kokosbriketten: milieuvriendelijk, een rustige verbranding en ze produceren ook nog eens weinig as.

Veel manieren om je BBQ aan te steken vragen om aanmaakblokjes: kleine blokjes die lang in vuur en vlam staan, zodat je kolen of briketten goed kunnen gaan gloeien. Tegenwoordig heb je eigenlijk twee varianten: witte of bruine aanmaakblokjes. Witte blokjes zijn wat ‘chemischer’, zowel qua samenstelling als geur. Vooral dat laatste is een vervelende eigenschap. De bruine aanmaakblokjes zijn vaak ecologisch en hebben als grote voordeel dat ze vrijwel niet stinken als je ze aansteekt. Kortom, laat die witte liggen en ga voor de bruine. Bij veel bouwmarkten en webshops heb je voor een paar euro een flinke zak vol. ‘Premium’ merken heb je in dit geval weinig extra profijt van, dus ga gewoon voor de goedkoopste optie.

En dan: tijd voor vuur!

De klassieke manier om je barbecue aan te steken

Dit is eigenlijk voor veel mensen de ‘standaard’ wanneer ze hun bbq aansteken. Leg wat aanmaakblokjes op het onderste rooster, leg er een mooie piramide van briketten bovenop en steek de aanmaakblokjes aan. Vergeet ook niet om de ventilatiegaten van je barbecue volledig open te zetten.

Deze methode is vrij simpel, maar er is wel een groot nadeel. Je kunt niet eenvoudig een grote hoeveelheid briketten op deze manier gloeiend heet krijgen. De onderste briketten zullen het beste verhit worden, de rest blijft wat achter. Een oplossing is om niet teveel briketten op elkaar te leggen en meerdere stapeltjes te maken. Wat meer werk, maar dan heb je uiteindelijk wel wat meer briketten die klaar zijn voor het grote werk.

Je bbq aansteken kan gelukkig nog wat makkelijker…

De makkelijke manier

Wij zijn een groot fan van de brikettenstarter. Voor ongeveer tien euro haal je er al eentje bij de bouwmarkt. Ook hiervoor geldt dat je echt geen luxe/premium/A-klasse brikettenstarter hoeft te kopen. Misschien leuk als je alles van hetzelfde merk mooi vindt staan in je collectie, maar verder haalt het voor het resultaat weinig uit.

De werking van een brikettenstarter is te vergelijken met een schoorsteen. Je legt een paar aanmaakblokjes op het onderste rooster van je barbecue en steekt ze aan. In de brikettenstarter giet je een lading briketten en vervolgens zet je hem bovenop de brandende aanmaakblokjes. Er zal vervolgens lucht van onderaf worden aangezogen. Door de brandende aanmaakblokjes warmt de lucht snel op en zal deze opstijgen. Kortom, de warmte wordt extra goed omhoog meegenomen, waardoor in een kwartiertje tijd alle briketten mooi gloeiend zullen zijn. Kiep de briketten uit de brikettenstarter in speciale bakjes of gewoon op het kolenrooster en je bent klaar om los te gaan.

Wil je low&slow grillen, dus lange tijd een wat lagere temperatuur aanhouden? Vul dan de brikettenstarter met hooguit 10 briketten en leg een stapeltje/rijtje koude briketten alvast klaar aan een zijde van je BBQ. Zodra de briketten in de starter gloeiend heet zijn, leg je ze bij/op de koude briketten. Ze zullen elkaar langzaam verhitten en verder gaan met ontbranden, zodat je een langere tijd een mooie temperatuur houdt in je BBQ. Ideaal om de BBQ temperatuur goed te regelen.

De lompe (maar heel snelle) manier

Er is nog een alternatieve manier om je briketten goed in de fik te zetten. Nee, we hebben het niet over kansloze acties met spiritus, lampenolie of andere rotzooi waarmee je hooguit een enkeltje Beverwijk en een sneu YouTube-filmpje krijgt. De lompe manier is een echte gadget: de looft lighter. Een enorme, elektrische aansteker. Heel Amerikaans.

In een goede minuut tijd heb je met deze enorme staaf de briketten in je barbecue extreem verhit, met slechts één druk op de knop. In het begin houd je de looft lighter dicht bij de briketten. Zodra er wat vonken ontstaan neem je iets meer afstand en lijkt het alsof je met een ware gasbrander de boel vakkundig laat ontbranden. Bij houtskool gaat dit proces zelfs zo snel dat je al na enkele seconden resultaat ziet. Een toffe gadget en zelfs nog sneller dan het gebruik van een brikettenstarter. Het zal alleen niet voor iedereen zijn weggelegd om een apparaat met een stekker te gebruiken om je BBQ aan te steken. Maar als je bedenkt dat je er ook heel goed je open haard, vuurkorf en buitenkachel mee aan kunt maken, dan begint het ineens een best praktisch apparaat te worden.

Alternatieven

Je BBQ aansteken op een alternatieve manier? Het lijkt heel verleidelijk om zo’n kant-en-klaar zak bij de supermarkt te halen. Zak in de fik en gaan, toch? Bedenk wel goed dat het vaak een zak is gevuld met houtskool, dus alleen geschikt voor korte en intense BBQ-sessies. Even rustig grillen tijdens een zwoele zomeravond zal er dan niet in zitten, want binnen het uur zie je de temperatuur hard dalen en is het snel uit met de pret. Geen probleem als je wat simpel vlees in hoog tempo weg wilt werken, maar een beetje op je gemak af en toe wat lekkers happen van de grill gaat niet werken.

BBQ aansteken met een eierdoosjeBen je op de camping, zonder je vertrouwde BBQ en brikettenstarter in de kofferbak en wil je toch een avondje grillen? Haal dan een doos eieren en een zak briketten. Bewaar de eieren voor een lekkere omelet of de caravan van je Duitse buurman. Leg wat briketten in de kuiltjes van het eierdoosje en steek vervolgens het doosje in de fik op je gewenste BBQ-plaats (vraag wel even of BBQ’en/open vuur is toegestaan). Het zal allemaal wat kleinschaliger blijven, maar op deze manier heb je wel na een goede 20 minuten mooi brandende briketten die het wel even volhouden.

3 REACTIES

  1. Het lijkt zo simpel om even dat ding aan te steken maar toch had ik ook vaak maar half gloeiende briquetten. Gelukkig heb ik vorig jaar een brikettenstarter gekocht en dat is echt super. Aanrader inderdaad!!

  2. Een heteluchtpistool voor 10 euro bij Action werkt ook fantastisch! En mocht je briketten hebben die in de briketten starter nogal willen roken dan heb je hier ook nog eens stukken minder last van.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.