Naast imposante stukken vlees grillen is er nog een belangrijk onderdeel van het bbq’en: het kiezen van bijgerechten. Het is zo verleidelijk om voor een kilo vette salade uit de supermarkt te gaan. Doe eens gek, maak zelf je bbq bijgerechten! Het hoeft helemaal niet uitgebreid of moeilijk te zijn om wat lekkere extraatjes op tafel te zetten. Braad Maar Raak geeft je een overzicht van de 14 lekkerste BBQ bijgerechten die binnenkort jouw nieuwe favorieten zijn. Ze zijn simpel om te maken, snel klaar en natuurlijk super lekker.
Voor het gemak delen we de BBQ bijgerechten op in een paar categorieën: bijgerechten met vlees, vegetarische bijgerechten en bijgerechten met fruit. Er zit van alles tussen, van lekkere salsa’s en salades tot verrassend smakelijke hapjes en gerechten met brood. De meeste recepten zijn qua hoeveelheid genoeg voor een gezin van vier personen. Sommige recepten maak je per stuk.
BBQ bijgerechten met vlees
In deze categorie hebben we een aantal heerlijke bijgerechten met vlees, zonder dat het om echte hoofdmaaltijden gaat. We grappen wel eens dat een aantal stukken heerlijke spareribs naast een bbq hamburger ook telt als bijgerecht, maar dat telt deze keer niet. Laat je in elk geval verrassen door onderstaande BBQ bijgerechten met vlees.
Gegrilde maïs en chorizo salade
Deze salade ziet er fraai uit en smaakt net zo lekker. De combinatie van maïs en chorizo is echt fenomenaal. Dit recept kan je op twee manieren maken: met verse maïs of uit blik. Het is je echt vergeven als je voor de tweede optie gaat. Gemak dient de mens en het is extra snel klaar. Voor wat meer smaak, een betere bite en meer beleving kan je eerst een hele maïs grillen op de bbq.
In totaal mikken we op ongeveer 500 gram maïs. Uit blik is dat snel te berekenen. In het geval van verse maïs heb je vier tot vijf grote kolven nodig. Als de maïs nog in het blad zit kan je hem met blad en al bereiden. Laat hem dan even 30 minuten in water weken. Vervolgens leg je de maïskolven direct op de kolen. Het mag best aan de zijkant tegen de kolen aan, zolang er maar genoeg directe hitte richting elke maïskolf kan. Na 25 tot 30 minuten haal je de kolven weer van de kolen. Laat ze een paar minuten afkoelen en pel dan de verschroeide bladeren er af en schraap met een mes de maïs in een bak. Voor verse maïs zonder bladeren kan je elke kolf boven directe hitte zo’n 5 tot 10 minuten grillen, afhankelijk van de temperatuur van je bbq.
De chorizo kan er in plakjes koud bij, maar stiekem is het het lekkerste als je de chorizo in plakjes snijdt en die even 1-2 minuten op de bbq legt. Doe dit op een bakplaat of eventueel een stukje folie, anders valt alles nogal snel door je rooster. Meng de maïs met de chorizo plakjes en doe er naar smaak wat bieslook, peterselie en een drupje rode wijnazijn doorheen.
Smokey chili bonen met bacon
Dit is een lekker voedzaam bijgerecht. Een soort witte bonen in tomatensaus, maar dan zelf gemaakt en met veel meer smaak. Snipper een kleine (rode) uit en snijd 250 gram bacon in stukken van 1 cm. Verhit een eetlepel olijfolie in een grote pan en bak de ui en bacon 4 minuten. Neem twee pakken van 400 gram cannellini bonen. Witte bonen kan ook, maar zijn iets minder uitgesproken van smaak. Spoel de bonen in een vergiet af en bak ze 1 tot 2 minuten mee met de bacon en ui.
Voeg daarna 400 gram tomatenblokjes toe en 250 gram barbecuesaus. De saus bepaalt voor een groot deel de uiteindelijke smaak, dus kies vooral een lekkere (zelfgemaakte) saus. Doe er nog 250 gram water bij en laat het geheel op laag vuur in ongeveer 20 minuten indikken. Hou het in de gaten, want het kan goed zijn dat alles na een kwartier al de juiste dikte heeft. Doe er eventueel nog wat snippers verse peterselie op en serveer het geheel warm.
Hou je wel van wat extra pit? Voeg dan samen met de tomatenblokjes en barbecuesaus ook nog 2 tot 3 theelepels chilipoeder toe. Voor wat jongere eters kan dit wat te pittig zijn.
Pastasalade met groene asperges en pancetta
Deze pastasalade is een favoriet van velen. Je moet hem even binnen op het fornuis voorbereiden, maar daarna kan je hem naar wens warm, lauw of koud serveren. Prima dus om deze ruim op tijd alvast voor te bereiden. Een dag eerder is ook geen probleem als je hem in een goede, luchtdichte bak in de koelkast zet.
Vrijwel elke pasta soort kan voor dit bijgerecht gebruikt worden. Een fijne variant is de schelpjes pasta (conchiglie). Je hebt een bosje groene asperges nodig die je alvast kunt schillen en halveren. Kook vervolgens ongeveer 250 gram pasta beetgaar en doe de laatste 2 minuten de asperges erbij. Giet af, spoel af met koud water en laat rustig uitlekken.
Neem 6 tot 10 plakken pancetta. Snijd het in stukken en bak die in hooguit twee minuten lekker knapperig. Dit zou je op de bbq kunnen doen op een bakplaat of wat folie, mocht je deze salade maken terwijl de bbq al in gebruik is. In dat geval kan je de pancetta het beste na het bakken pas in stukken snijden. Meng de pancetta in een kom met de pasta en asperges. Snipper er een (zoete) uit doorheen en naar smaak wat fijngehakte peterselie.
Maak een sausje van zo’n 230 gram mayonaise (of de variant met wat minder vet of op basis van yoghurt), een ruime theelepel mosterd en naar smaak wat citroensap. Als je een verse citroen hebt kan je ongeveer 1 tot 2 eetlepels toevoegen. Begin met een beetje en proef vooral. Gebruik je citroensap uit zo’n geel flesje? Doe dan heel voorzichtig aan, want die is heel intens van smaak. Begin met een theelepel en voeg naar smaak meer toe.
Meng de saus door je pasta heen en klaar is je salade. Uiteraard kan je de pancetta ook achterwege laten als je liever een vegetarisch bbq bijgerecht hebt.
Vegetarische bijgerechten
Natuurlijk zijn er ook heel veel heerlijke vegetarische BBQ bijgerechten. Champignons, kaas, groenten… de mogelijkheden zijn enorm. Hieronder vind je onze favoriete vega bbq gerechten.
Gevulde portobello met kaas
Deze klassieker mag zeker niet ontbreken. De gevulde portobello van de bbq is altijd een succes. Leg een portobello omgekeerd op een groot stuk alu folie en doe er je favoriete kaas op: brie, camembert of voor de liefhebber een intense blauwe kaas. Of ga voor een combinatie van spinazie en mozzarella. Folie dicht vouwen, tien minuutjes grillen en klaar. In combinatie met wat fijne plakjes worst kan je hier natuurlijk stiekem ook gewoon een vlees bijgerecht van maken. ;) Maar aangezien dit gerecht veelal gegeten wordt met gewoon wat plakjes brie is dit het perfecte vegetarische bijgerecht.
Gegrilde halloumi
We blijven nog even in de hoek van de kazen met dit bijgerecht. Halloumi, ook wel bekend als grill kaas, is de perfecte kaas voor op de bbq. Hij smelt niet snel en krijgt juist wel heel veel smaak tijdens het grillen. Eigenlijk is dit ook nauwelijks een recept te noemen. Halloumi kan perfect samen met couscous, erwten, asperges of andere groenten. Het is echter ook een kaas die op zichzelf al heerlijk is. Snijd dikke plakken halloumi en leg die op het rooster boven de kolen voor wat directe hitte. Blijf er goed bij, want het kan nu snel gaan. Haal na een half minuutje de halloumi omhoog. Kijk of er al mooie grill strepen op zitten en grill dan de andere zijde. Direct warm serveren.
BBQ bijgerechten met zoete of gewone aardappel
Een bbq bijgerecht met aardappel kan op heel veel manieren. Zoete aardappels kan je prima direct op de kolen gooien, lekker drie kwartier met rust laten en daarna door midden snijden en uitlepelen. Met een klein beetje kruidenboter of een mix van roomboter en ahornsiroop is dit altijd een succes. Je hoeft de zoete aardappel echt niet per se in folie te wikkelen, want de schil eet je toch niet op.
Je kunt ook heerlijke aardappel pakketjes maken van gewone aardappel in blokjes of gehalveerde krieltjes. Smelt 120 gram ongezouten roomboter. Snijd een kilo aardappels in blokken en meng dat in een kom met de gesmolten boter. Voeg 2 eetlepels paprikapoeder toe, een theelepel knoflookpoeder, wat zout (circa 9-10 gram) en flink wat vers gemalen peper. Mix alles lekker door elkaar en maak met alu folie pakketjes van een paar scheppen aardappel per pakket. Zorg dat de folie pakketjes goed dicht zitten en grill ze 20 tot 25 minuten. Boven directe hitte gaat het wat sneller, maar indirect kan dit ook prima garen als je tegelijkertijd wat vlees aan het grillen bent.
Zo heb je meteen 2 aardappel recepten in 1 keer te pakken. Hoe handig!
Bijgerechten op de bbq met fruit
Zeker in de zomer doen bijgerechten met fruit het altijd heel goed. Er is vaak veel fruit vers te krijgen en het geeft een recept altijd een lekkere frisse of zoete aanvulling. Bekijk onderstaande recepten voor inspiratie.
Watermeloen met feta
Dit bijgerecht kan je heel uitgebreid en complex maken, maar wij gaan voor de simpele en snelle optie. Neem een watermeloen en snijd deze in parten. Verwijder de zaadjes eventueel en maak van de eetbare delen mooie blokken. Het hoeft niet al te klein te worden. Snijd twee komkommers in blokjes en voeg die toe. Neem ongeveer 200 gram feta kaas en voeg deze – inderdaad ook in blokjes – toe aan het geheel. Naar smaak kan je er een fijngehakt bosuitje, wat blaadjes munt en een snufje zout overheen doen.
Simpel en snel toch? De iets luxere variant is niet heel moeilijk, maar kost wel wat meer tijd. In dat geval maak je van de feta kaas een sausje door die te mengen met een kleine eetlepel yoghurt. Dit kan in een blender of food processor al werkt het ook prima door alles goed fijn te stampen en te roeren met een vork.
Caprese salade met perzik
Deze variant op de bekende caprese salade krijgt een fijn zomers tintje door de zoete perzik. In feite maak je één grote kom van je favoriete salade ingrediënten, aangevuld met perzik. Snijd 2 tot 3 perziken in schijfjes en doe die in een kom met een halve zoete ui grof gesnipperd en wat gehalveerde cherry tomaten of snoep tomaatjes. Snijd 200 tot 250 gram mozzarella in stukken en voeg die toe, samen met twee eetlepels goede olijfolie. Breng op smaak met wat zout en peper, roer goed door elkaar en laat het geheel even staan.
Ten slotte kan je je favoriete sla toevoegen. Veel mensen vinden rucola heerlijk erbij, maar ook wat varianten met een zachtere smaak gaan prima hiermee samen. Bijvoorbeeld veldsla of gewoon een krop sla grof gesneden. Scheur er eventueel nog wat verse basilicum overheen en klaar ben je alweer.
Spiesjes met Italiaanse ham, mozzarella en perzik of nectarine
Dit recept kan je helemaal naar eigen smaak bereiden. Een spies met vlees, kaas en fruit. Wat een combi! De Italiaanse ham kan een goede Parmaham (prosciutto) zijn, maar er zijn veel soorten die goed kunnen. Kies wel een lekkere smaakvolle, gezouten ham voor het lekkerste resultaat. Voor het fruit kan je ook kiezen tussen perzik of nectarine, die passen er allebei goed bij.
Het is een koud bijgerecht, dus snel klaar en heel simpel. Snijd het fruit in grove parten. Gebruik bij voorkeur mozzarella bolletjes (mini mozzarella). Doe op een spies een stuk fruit, vouw er een plak ham bovenop en rond letterlijk af met een bolletje mozzarella. Succes verzekerd!
Jouw favoriete BBQ bijgerechten
Heb jij nog ultieme BBQ bijgerechten om te delen met anderen? Iets wat heerlijk is en bij voorkeur ook snel en simpel te bereiden? Laat het hieronder weten in de reacties wat jouw favoriete bijgerechten zijn.
Eet smakelijk!