Bloemkool van de bbq

0
BBQ bloemkool op de grill

Hoewel we vooral het carnivore evangelie uitdragen bij Braad Maar Raak, zijn we ook niet blind voor trends. Naast fraaie stukken vleesch op de grill kiest menig pitmaster tegenwoordig ook voor wat vegaterische barbecuegerechten. Het is immers zonde om een prachtige ribeye of Porterhouse weg te beuken met lepels vette aardappelsalade. Wij gingen aan de slag met een recept uit het boek Smart BBQ van Julius Jaspers: bbq bloemkool.

BBQ bloemkool: recept voor dummies

In feite is dit een recept voor dummies. Men neme een forse bloemkool en snijdt deze in dikke plakken. Alsof je dikke steaks afsnijdt, om even een geruststellende metafoor te gebruiken. Kwast er wat olijfolie overheen, een minuutje of twintig met indirecte hitte verwarmen et voilá. Op papier is het in elk geval extreem simpel en de foto ziet er ook best smakelijk uit.

Heb je de smaak te pakken? Of eigenlijk mis je wat smaak, dan kan je naast olie ook gerust wat kruiden toevoegen aan de plakken bloemkool. Kerrie is een bekende uit grootmoeders tijd, maar ook dragon, mosterd (smeerbaar of kruid) en rozemarijn passen perfect bij bloemkool.

De praktijk

Zoals gezegd ziet het recept voor bbq bloemkool er op papier in elk geval super simpel uit. De praktijk is echter een iets ander verhaal. Het begint namelijk met het snijden van de bloemkool in dikke plakken. Je moet bij voorkeur een stevige, compacte bloemkool hebben. Voor onze eigen test hadden we een groot formaat bloemkool, wat ideaal leek voor lekkere dikke plakken. Helaas brokkelde de bloemkool bij de eerste plak al grotendeels uiteen. De tweede en derde plak bloemkool waren al iets meer solide gelukkig.

De garing op de barbecue is uiteraard afhankelijk van de temperatuur. Met een gesloten deksel zou je op ongeveer 180 graden moeten mikken, dan kan alles rustig garen. Heb je de brikettenstarter volle bak gevuld en benadert je grill het regionale crematorium? Ga dan niet pas na een half uur kijken of er al wat gebeurd is. De kans is groot dat je bloemkool kan figureren bij de volgende Sinterklaasintocht, zo zwart als roet. Smeer de plakken in elk geval lekker in met wat goede olie en gebruik een prikker om de garing te bepalen. De hardheid/zachtheid is te vergelijken met het prikken in een aardappel. Zo kan je zelf bepalen hoeveel bite je bbq bloemkool heeft.

BBQ bloemkool op de grill

Het eindresultaat

Ondanks dat de voorbereiding iets meer voeten in de aarde had, mocht het eindresultaat er zeker zijn. Zonder enige opsmuk voelt het wel aan alsof je bent aangesloten bij de cult van raw foods. Hardcore groenvoer proppen dus. De eerder genoemde kruiden zijn dan ook eerder essentieel dan optioneel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.