Voorkom de 10 meest gemaakte fouten door beginnende bbq’ers

0
BBQ fouten beginners

Als liefhebber van bbq’en staan we al heel wat jaren graag achter de grill. Natuurlijk zijn we allemaal ergens begonnen en hebben we onderweg ook de nodige (beginners) fouten gemaakt. Al doende leert men gelukkig. Toch is voorkomen beter dan genezen, om er nog maar een spreekwoord tegenaan te gooien. Daarom delen we hierbij de 10 meest gemaakte fouten door beginnende bbq’ers. Misschien heb je al ervaring met sommigen. Doe er in elk geval je voordeel mee. :)

Fout #1: te weinig brandstof

Het is heel triest als je tijdens het bbq’en merkt dat je houtskool of briketten op zijn, terwijl je nog een blad vol rauw vlees in aantocht hebt. Ook bij gasbarbecues is het een risico om blind de boel aan te steken, zonder even te checken of de tank wel vol genoeg zit. Een paar uurtjes grillen kan best wat brandstof verbruiken. Zorg dus dat je – naast een eerste lading – nog wat kolen of briketten achter de hand hebt.

Fout #2: brandbare vloeistoffen gebruiken

We zeggen het nog één keer: niet doen. Ga niet klooien met spiritus, aanstekervloeistof of andere ontvlambare materialen. Gevaarlijk en nergens voor nodig. Een brikettenstarter doet al het werk eenvoudig voor je. Samen met wat bruine aanmaakblokjes is het zo voor elkaar. Laat dus die bussen gevaarlijke vloeistoffen lekker achterwege.

Fout #3: Ongeorganiseerd zijn

Oké, we geven het toe. Zelf zijn we ook zeker geen foutloze, geoliede machine. Maar een beetje voorbereiding is het halve werk en scheelt veel stress en gedoe. Plan vooraf wat je wilt bereiden. Maak eventueel de ochtend of dag van tevoren al wat dingen klaar. En haal ook niet meteen al je vlees uit de koelkast als je het niet direct nodig hebt. Sommige stukken vlees kunnen prima even op kamertemperatuur halen, maar het is onnodig en bacterie-wise niet slim om al het vlees een paar uur in de warme zomerzon te bewaren.

Fout #4: je bbq niet voldoende laten opwarmen

Haastige spoed… Je snapt hem wel. Soms is de honger sterker dan het geduld. Het is alleen niet slim om al wat sappige speklappen of hamburgers op de grill te gooien als de vlammen nog van de briketten af komen. Ook zorgt een te lage temperatuur ervoor dat je roosters nog niet heet genoeg zijn. Het gevolg: eten blijft sneller plakken. Kortom, zorg dat je briketten goed gloeien en geef je bbq daarna ook nog even de tijd om als geheel op temperatuur te komen. Dit is toch wel een hardnekkige onder de meest gemaakte fouten, dus wees je er van bewust.

Fout #5: bbq’en zonder verschillende warmte zones

Veel beginners gooien de hete kolen evenredig door de barbecue. Het ziet er strak uit en het lijkt zo handig, overal de nodige hitte. Je hebt alleen geen enkele controle dan over de garing van je vlees. Alles gaat op standje maximaal. En als iets dreigt aan te branden, is het juist handig als je ook een zone hebt op het rooster waar het iets koeler is. Ga dus minstens voor twee zones door de hete briketten aan de ene kant te dumpen en een ‘vrije’ indirecte zone aan de andere kant te houden. Als je bbq groot genoeg is zou je zelfs de directe zone met briketten kunnen verdelen in extra heet en minder heet door de stapel briketten wederom niet evenredig te verdelen.

Fout #6: grill hygiëne vergeten

We zijn geen Rob Geus, maar een beetje schone en frisse bbq is toch wel een randvoorwaarde. Natuurlijk kan een rooster verkleuren en zwart blijven, maar het moet niet zo zijn dat je de restanten van een vorige bbq sessie nog een extra keer zit mee te bakken. De afbeelding bovenaan dit bericht is een typisch voorbeeld. Dan krijg je van die typische hamburgers met zwarte stukjes erop. Een cadeautje van de vorige keer, maar daar is je maag niet heel blij mee. Borstel na een avondje grillen dus altijd de roosters goed schoon. Dit gaat perfect als alles nog lekker heet is. En smeer de boel in met plantaardige olie om het te beschermen tegen vuil en vettigheid. Lijkt je grill echt te smerig en verwacht je hem niet meer schoon te krijgen? Schakel dan wellicht eens wat schoonmaak professionals in.

Fout #7: te vroeg insmeren met saus

Dit is voor de fans van een goede mopping sauce. Als saus voor jou al meer is dan die standaard flessen uit de supermarkt. Een mooi stuk vlees kan je perfect insmeren met een goede, zelfgemaakte barbecuesaus. Veel sauzen bevatten echter suiker en kunnen daardoor snel verbranden boven vuur. Mooie spareribs of een kip kan je het beste 10 tot 15 minuten voor het einde pas insmeren. Lang genoeg voor de barbecuesaus om te karamelliseren en weer niet te lang dat het gaat aanbranden. Een eigen saus koud aan tafel serveren kan natuurlijk ook, maar met een goede timing gaat er toch niets boven het insmeren van een mooi stuk vlees.

Fout #8: je eigen bbq niet goed kennen

Elke barbecue heeft zo zijn unieke eigenschappen. Dan hebben we het niet over specificaties van de fabrikant. Nee, het gaat om eigenaardigheden. Soms heb je zones die altijd veel heter worden dan de rest. Of merk je dat je bij veel wind buiten de bbq moeilijk op temperatuur kunt houden. Dit is vooral ervaring waarvan je leert. Gewoon door je bbq veel te gebruiken. Let er vooral op of je zulke unieke dingen herkent bij je eigen barbecue. Wellicht moet je er een volgende keer de bereidingstijd op aanpassen.

Fout #9: gokken wanneer je gerechten klaar zijn

Meten is weten. Dat geldt in de bouw, maar ook zeker bij je bbq. Te gaar vlees is niet weg te krijgen, maar te rauw is ook lang niet altijd lekker. En soms zelfs gevaarlijk met het oog op bacteriën. Op basis van ervaring weet je vaak wel hoe lang iets ongeveer moet grillen, maar zeker bij een mooie T-bone of Porterhouse of een lekkere steak kan je er alsnog flink naast zitten. Ga voor zeker en meet! Gebruik een kernthermometer, zoals de Meater+. Dan weet je waar je op moet mikken en zit je altijd goed.

Fout #10: kruisbesmettingen toestaan

Als laatste van deze top 10 met bbq fouten wederom een stukje hygiëne, een beetje in lijn met fout nummer 6. Kruisbesmettingen zijn funest voor het grillen. Ja, we grappen vaak wel dat een beetje buikpijn erbij hoort. Toch is het niet fraai als je allerlei rauw vlees naast, over, op en door elkaar heen gebruikt. Zeker bij notoire stukken vlees als kip wil je niet dat je dat ook maar iets rauw binnen krijgt. Kijk dus ook uit als je met een mes rauwe kip snijdt, dat je dan niet direct daarna met datzelfde mes een verse ribeye gaat snijden. Het lijkt zo simpel, maar vergeten is vaak net zo makkelijk. Was de snijplanken en messen goed af en gebruik bij voorkeur verschillende voor rauw en gaar vlees.

Fouten om te voorkomen

Heb je zelf nog een echte beginners blunder begaan? Fouten die je graag met ons wilt delen, opdat wij hem niet begaan? Deel het hieronder in de reacties. Namens alle liefhebbers, beginners en ervaren: dank je wel!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.