BBQ hamburger: maak zelf de lekkerste burger

Tijd voor een nobele queeste bij Braad Maar Raak: de bbq hamburger! Naast aandacht voor imposante stukken vlees is er ook zeker een doelgroep voor wat meer ‘traditionele’ gerechten. Een klassieke snack, zou je haast kunnen zeggen. Onze nieuwste missie pakken we met beide handen aan. De mogelijkheden zijn ongekend. We gaan het kaf van het koren scheiden en de culinaire proef op de som te nemen. Ja zeker, we gaan op een zoektocht naar de beste burger. Een BBQ burger uiteraard!

BBQ hamburger – recepten in vele varianten

Een hamburger is al lang niet meer dat simpele, dunne lapje gemalen vlees op een slap broodje. Gelukkig niet zeg. Uiteraard probeert iedereen met de tijd en trends mee te gaan. Tot aan de fastfood restaurants aan toe wordt de hamburger van wat premium, high-end style voorzien. De Broodjes Koning probeert momenteel een soort steakhouse op een broodje te realiseren, terwijl restaurant De Gouden Bogen al enige tijd luxe nastreeft met Black Angus-vlees. Leuke pogingen en zeker niet verkeerd, maar we leggen de lat natuurlijk graag wat hoger.

Een burger is immers een fijne gast op de grill. Vrijwel iedereen lust het en je hoeft er geen uren op te wachten. Alleen wordt het pas écht een grote verrassing als je zelf je hamburgers maakt. Formaat, kruiden… ook met een ogenschijnlijk eenvoudige burger is behoorlijk wat smaakvariatie mogelijk.

Goed gereedschap is het halve werk

Een goed begin is het halve werk. In dit geval goed gereedschap, want een hamburgerpers is eigenlijk onmisbaar. Misschien ben je een goede boetseerder en lukt het je ook met je blote handen. Chapeau! Voor de gemiddelde bbq-fan zal het vooral een uitkomst zijn om gewoon een hamburgerpers te gebruiken. Let er daarbij wel op dat je een pers koopt die een mooi formaat kan produceren. Sommige goedkope varianten leveren hooguit 100-120 grams burgers op, terwijl een beetje vleestariër liever een imposante unit op de gril gooit. De fraaie Weber hamburgerpers kan hamburgers tot circa 225 gram afleveren, waarmee je prima voor de dag kunt komen.

Nogmaals, kudo’s als je voor wat meer ambachtelijk handwerk gaat. Respect, als je doorhebt dat je motoriek je zo genadeloos in de steek laat dat je lekker profiteert van zo’n hamburgerpers. Gemak dient de mensch.

Tips voor de lekkerste hamburger

Uiteraard hebben we meerdere tips voor je op een rijtje gezet om de lekkerste hamburger te maken. Voordat we de daadwerkelijke recepten gaan delen, is het goed om deze tips alvast in je achterhoofd te houden.

1: zorg voor koud vlees. In tegenstelling tot veel ander bbq-vlees, hoef je gehakt/hamburgers niet eerst op kamertemperatuur te laten komen. Haal het vlees vlak voor het bereiden of grillen uit de koelkast. Zeker als je nog de hamburgers moet kneden is koud vlees ideaal. Het blijft dan veel beter aan elkaar plakken. Door het bewerken stijgt de temperatuur ook wat, dus je kunt prima na het kruiden en vormen van de burgers alles nog even terug in de koelkast leggen. Zo zijn ze lekker koud als ze direct op de grill kunnen.

2: bewerk je burgers zo min mogelijk. Hiermee bedoelen we dat je echt niet eindeloos moet gaan kneden, stampen, roeren of wat dan ook. Gehakt in een kom, kruiden erbij, eitje, even roeren en verder met rust laten.

3: blijf niet aan het burger flippen. De grootste valkuil bij hamburgers is een over-enthousiaste bereiding. Het ziet er gezellig uit, de hele tijd hamburgers omgooien. Voor het eindresultaat is het echter verre van handig. Teveel draaien zorgt alleen maar voor meer risico op uit elkaar vallen, scheuren, aan het rooster blijven plakken, enzovoort. Eenmaal keren is genoeg. En ja, dat is een lastige verleiding om te weerstaan.

4: gebruik een eitje. Veel mensen doen het standaard al, maar voor wie het vergeet: gebruik een ei! Het werkt als een natuurlijk bindmiddel en uiteindelijk proef je er niets van.

5: voeg weinig/geen vloeistof toe. Wederom een lastige. Net zoals veel anderen zijn ook wij verzot op Worcestershire saus. Het toevoegen van een vloeistof aan je gehakt is echter een risicofactor met het oog op uit elkaar vallen. Wil je toch de goddelijke smaken van Worcestershire of bbq-saus bij je burger? Maak er dan een soort mop sauce van en smeer het tijdens het grillen op je burger. Doe je toch wat door het gehaktmengsel? Wees dan zuinig met de hoeveelheid.

Hamburger zelf maken – de beste recepten

Je hebt de bbq, je hebt de pers. De bovenstaande tips kan je inmiddels dromen. Tijd om echt aan de slag te gaan. Braad Maar Raak struinde het wereldwijde grilweb voor jullie af en laten we eerlijk wezen: er staan wat smakelijke pareltjes online. Het wiel hoef je echt niet zelf uit te vinden. Hieronder vind je smakelijke recepten om zelf een goddelijke hamburger te maken.

Recept 1 – cheesy hamburger met ‘secret sauce’

Eigenlijk tart dit recept al twee van de basisregels die we zojuist bespraken. Er gaat wat saus bij het gehakt en er wordt geen ei gebruikt. De hoeveelheid saus is echter beperkt, dus dat valt wel mee. Het eitje kan je altijd optioneel toevoegen, mocht het geheel toch wat uit elkaar vallen.

Voor deze bbq hamburger meng je een pond rundergehakt met circa 50 gram geraspte kaas. Neem voor een frisse smaak bij voorkeur een goede cheddar of Monterey Jack, als je dat kunt vinden. Voeg er 30 tot 60 ml barbecuesaus bij. Begin voorzichtig met 30 ml. Als het gehaktmengsel nog goed stevig is, kan je er nog wat meer saus aan toevoegen. Breng alles verder op smaak met een klein beetje zout, wat zwarte peper en uienpoeder. Meng het geheel kort door elkaar. Pers er vervolgens 4 à 5 stevige burgers van en leg ze in de koelkast.

Laat ondertussen de BBQ vast op tempetatuur komen. Terwijl de kolen langzaam smeulen in de brikettenstarter, kan je aan de ‘secret sauce’ beginnen. Dit is een echte Amerikaanse saus, want een belangrijk ingrediënt is “relish”. Dit is een zoet-zure smaakmaker, vaak van komkommer en/of augurk gemaakt. In de VS zijn er legio soorten verkrijgbaar van grote merken als Heinz. Bij ons moet je naar de betere US Food-winkel of online goed speuren. Het is echter zeker de moeite waard.

Meng circa 170 gram mayonaise met 60 gram ketchup, 60 gram relish en twee grote eetlepels Worcestershire saus. Meng het geheel goed door elkaar en voeg naar smaak peper en eventueel zout toe. Leg de gegrilde hamburger op een broodje en schep er een flinke dot saus overheen.

Recept 2

Dit recept is wat meer klassiek van aard. De basis is wederom rundergehakt. Ga hierbij zeker niet voor de magere variant, want die levert je vrij droge hamburgers op. Meng een pond gehakt met een geperst teentje knoflook, een gesneden sjalot, een eetlepel fijne mosterd, een eetlepel ketchup, een eetlepel Worcestershire saus en wat zout en peper naar smaak.

Kneed alles totdat het gemengd is. Let op de basisregel om niet teveel te kneden. Circa 30 seconden is vaak al meer dan genoeg. Zeker met wat grovere ingrediënten als sjalotjes en verse knoflook is het zonde als je burger snel uit elkaar valt.

Wederom kan je deze bbq hamburger prima even in de koelkast bewaren, totdat je barbecue op temperatuur gekomen is. Grill ze uiteindelijk circa 3 minuten aan de ene zijde en 5 minuten aan de andere zijde boven directe hitte. Op deze manier kan je een fijne medium-rare burger op je broodje leggen.

Ideale toppings voor je bbq hamburger

Veel vleestariërs zweren bij de pure bbq hamburger. Geen extra poespas, gewoon broodje en vlees. Toch zijn er ook liefhebbers van iets meer aankleding. Een goede burger heeft het niet per se nodig, maar kwaad kan het ook niet. Hieronder enkele ideale toppings voor je hamburger:

  • rode ui
  • gebakken/gefrituurde ui
  • zachte kaassoorten (Hollands, Zwitsers, Amerikaans)
  • tomaat
  • augurk
  • avocado
  • jalapeño pepers
  • (gebakken) champignons

Kortom, keus genoeg. In het geval van kaas is het zeker aan te raden het lekker mee te laten smelten. Doe dit niet te snel! Het risico is dan groot dat de kaas uitdroogt of van je burger af zal druipen. Een minuutje voordat je hamburgers klaar zijn is een perfecte timing om een plak kaas lekker mee te grillen.

Heb jij nog tips voor een sublieme bbq hamburger? Laat het weten in de reacties of aan alle mede-grillers op Facebook!

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.