BBQ kopen: waar moet je op letten

0
BBQ kopen tips en advies

Je wilt dus een bbq kopen, dat is al fijn nieuws! Als je op zoek gaat naar een nieuwe BBQ is er één afweging die al snel gemaakt moet worden: ga je voor een kolenbarbecue of gasbarbecue? De elektrische varianten laten we buiten beschouwing, want het liefdeloos cremeren van vleesch boven wat spiraaltjes is voor niemand leuk. Mocht je bij iemand zijn die noodgedwongen voor een elektrische optie heeft gekozen: sterkte!

De afweging tussen gas of kolen is een hele belangrijke, want beide opties hebben voor- en nadelen. Vergelijk het met een auto op diesel of benzine. Of misschien wel met een auto of motor. Het brengt je allemaal van A naar B, maar de beleving onderweg is wel heel anders. We zetten de voors en tegens hieronder voor je op een rijtje.

BBQ met kolen: de voordelen

Grillen met een kolenbarbecue is volgens veel mensen de ultieme vorm van BBQ’en. Weet je wat? Ze hebben gelijk. Na een periode met een Campingaz Genesco 3 gasbarbecue was ik toch weer erg blij om de Weber de tuin in te rollen en met kolen en briketten aan de slag te gaan. De nummer één reden noemde ik zojuist al: je kunt met kolen en briketten aan de slag! BBQ’en draait voor mij niet alleen om lekker eten en gezelligheid, maar ook om spelen met vuur. Verantwoord spelen uiteraard; die fles spiritus of lampenolie moet je echt achterwege laten bij open vuur. Er gaat gewoon niets boven het beginnen met een brikettenstarter, het spelen met zones om indirect te grillen en het mooie gezicht van gloeiend hete kolen of briketten. Het is een beleving op zich, nog voordat je een stuk vlees op de grill hebt liggen.

Over smaak valt niet te twisten. Echt wel! Houtsnippers tussen de kolen/briketten geeft een ongeëvenaarde smaaksensatie. Een rookbakje kan ook zijn werk doen, zodat je ook met andere soorten barbecues kunt roken. Er gaat toch niets boven de authentieke rooksmaak. Een ‘smoker‘ is dan misschien nog wel de overtreffende trap van de gewone kolenbarbecue.

Een andere pré van de BBQ met kolen is de uitdaging die het biedt. Spelen met temperatuur is in het begin niet eenvoudig. Je moet echt je BBQ goed leren kennen om te weten hoe je de beste temperatuur kunt bereiken en vasthouden. Het opstoken van een BBQ naar een monsterlijke 250 graden is niet zo moeilijk, maar je grill een paar uur netjes op 140 graden houden vergt toch wel enige oefening. Dat mag ook. Het mag een paar keer mislukken, om het daarna perfect onder de knie te krijgen. BBQ’en is een hobby, een passie, voor sommigen zelfs een sport. Alleen door gewoon bezig te gaan word je elke keer weer wat beter en leer je je materiaal kennen.

BBQ met kolen: de nadelen

Kent de BBQ met kolen geen nadelen? Uiteraard wel, al worden die veelal gemaskeerd door de voordelen. Zo duurt het altijd even voor je kunt beginnen met grillen. Het aanmaken van de BBQ met een brikettenstarter lukt iedereen, maar het duurt toch nog wel 20 tot 30 minuten voordat je aan de slag kunt. In principe geen probleem, haastig BBQ’en lijkt me geen pretje, maar het kost dus sowieso wat tijd.

Ook geeft de BBQ met kolen wat meer rommel. Inderdaad: kolen. Gelukkig hebben veel kolenbarbecues tegenwoordig een handige opvangbak, zodat je vrij eenvoudig het as en alle restanten weg kunt kieperen.

Gasbarbecue

Dan het andere kamp in barbecueland: de gasbarbecue. Dit is dé oplossing voor mensen die gemak zoeken. Het meest briljante resultaat hoef je niet, je zoekt vooral comfortabel grillen. Gaskraan open, vlammetje erbij en gaan! In tegenstelling tot de kolen kan je dus veel sneller aan de slag. Ideaal om even snel een paar stukjes vlees te grillen. Je mist de charme van het echte vuur, maar dat is een bewuste keuze.

Ook het regelen van de temperatuur is met een gasbarbecue veel eenvoudiger. Per brander (als je er meerdere hebt) regel je de stand, alsof je achter het fornuis staat. Let wel op dat veel thermometers in de koepel van een BBQ niet heel nauwkeurig zijn. Een kernthermometer en de juiste kerntemperaturen bij de hand valt altijd aan te raden.

Een nieuwe bbq kopen: bezint eer ge begint

Het moge duidelijk zijn: wil je een nieuwe bbq kopen , denk er dan even goed over na. Ze zien er vrijwel allemaal prachtig en vaak imposant uit, maar de onderliggende techniek is minstens zo belangrijk. Als echte liefhebbers willen we zeker een kolenbarbecue of smoker adviseren. Ga voor die ervaring, maak er een feestje van met familie en vrienden. Neem er lekker je tijd voor. De tijd van lullige worstjes en rubber hamburgers uit het vriesvak van de super ligt achter ons. Haal een mooi stukje vlees bij de slager, pak er een lekker drankje bij en geniet!

Uiteraard zien we ook de kamado-bbq’s steeds vaker, al dien je er wel serieus geld voor uit te trekken om enige kwaliteit in huis te halen. Hoe verleidelijk de keramische bbq van de Lidl of bouwmarkt ook is, echt fraai is het vaak niet. Je bent dan toch echt aangewezen op een kwalitatief goed merk, met als gevolg een eurootje of 700-800 als minimale investering.

Vrees echter niet, ook een gasbarbecue zullen we gedogen. Het werken met houtskool, briketten en open vuur is uiteraard gaaf. Toch zal soms ook het praktische aspect een rol spelen. Je hebt geen zin om een half uurtje te wachten tot je brikketten klaar voor gebruik staan. Laat thuis en toch even snel wat van de grill nuttigen? Dan is het zeker makkelijk om alleen even de gastank open te draaien en met een druk op de knop de vlammen te ontsteken. Ja, het is in feite gelijk aan koken in menig keuken. Toch heb je wel de echte sfeer van buiten er gewoon bij. We won’t judge. Wil je ook graag snel tot actie overgaan? Via de webshop van Heuts kan je ook meteen een bbq kopen, waaronder een fraaie campingaz bbq. Het enige wat dan nog ontbreekt zijn mooie stukken vlees en een lekker drankje voor erbij. Laat de zomer maar komen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.