Veel soorten vlees op de barbecue kan je nog wat verrassender maken door ze vooraf te marineren. Denk bijvoorbeeld aan kip, spareribs, short ribs of buikspek. Eigenlijk alle soorten vlees. En vis. Of groenten, doe eens gek. Van alles kan je dus pimpen met een marinade. Wij delen graag onze favorieten met je, inclusief tips hoe je het beste vlees kunt marineren en hoe lang je moet wachten.
Hoe lang moet vlees marineren
Door te marineren wil je dat speciale smaken in een gerecht kunnen trekken. Dat heeft tijd nodig, maar langer wachten is zeker niet altijd beter. Dit hangt van zowel het gerecht als het soort marinade af.
Laten we beginnen met wat standaard marinade tijden:
- Vis en andere zeevruchten: 15 tot 30 minuten.
- Groenten en vleesvervangers: maxinaal 1 uur.
- Kip of kalkoen: 2 tot 6 uur.
- Rundvlees en varkensvlees: 30 minuten tot wel 24 uur.
Mocht je een marinade gebruiken met wat zure ingrediënten, zoals ananas of azijn, dan is het slim om niet te lang te marineren. Dit kan de structuur van veel ingrediënten behoorlijk aantasten. Marineer in dat geval vlees hooguit 2 uur en vis, vleesvervangers of groenten hooguit 30 minuten.
De tijden zijn richtlijnen, gemiddelden, maar in veel gevallen een goede keuze. Vaak is het afhankelijk van je eigen planning (lees: beschikbare tijd) hoe lang je iets kunt laten marineren. Niet iedereen gaat de avond voor een bbq-diner al diverse sateetjes in de marinade leggen. Gelukkig hoeft het ook niet per se heel lang te duren. Maak eerst de marinade, leg het vlees erin en ga vervolgens de rest van je bbq-sessie voorbereiden. Even de bbq aansteken en je bent al snel weer een half uurtje verder. Vergeet natuurlijk niet om een handige brikettenstarter te gebruiken. Gemak dient de mens.
Tijd voor onze favoriete marinade recepten. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar we hebben onze toppers voor je uitgekozen. Marinades die bij veel gangbare soorten vlees passen en diverse smaken. Van lekker zoet tot friszuur en zelfs een marinade op basis van je favoriete bourbon/whiskey.
Ananas Marinade
Deze marinade is een echte alleskunner. Perfect voor bij heel veel soorten vlees, vis en groenten. Het zuurtje van de ananas en azijn werkt heel goed om vlees nog wat malser te maken. Bekende combinaties zijn met varkensvlees (pork chops) en kippendijen.
Gratis tip: deze marinade kan je ook prima gebruiken als woksaus!
- 250 gram fijngehakte ananas
- 80 ml sojasaus
- 80 ml honing
- 60 ml appelazijn / cider azijn
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 theelepel gemalen gember
- Halve theelepel gemalen kruidnagel
Doe alle ingrediënten in een kom en meng het goed door elkaar. Laat het daarna even een kwartiertje staan. Indien nodig kan je de marinade in de koelkast tot wel een week lang bewaren.
Citroen Rozemarijn Marinade
Dit is de perfecte marinade om te gebruiken met kip. Een beetje zuur, wat smaakversterkers en verder weinig gekkigheid. Zoals alle marinades is het maken slechts een kwestie van alles bij elkaar in een kom doen en rustig wachten.
Meng onderstaande ingrediënten goed door elkaar en leg de kip er 1 tot 2 uur in. Het resultaat is echt verbluffend!
- sap van 3 grote citroenen
- 10-12 gram verse rozemarijn
- 55 gram olijfolie
- 2 teentjes knoflook fijngehakt of geperst
- 2 theelepels zout
- Halve theelepel (witte) peper
Bourbon Marinade
Deze marinade klinkt bijzonder en is echt een topper. Subliem bij vrijwel alle gerechten die je maar kunt bedenken bij de bbq. Vanwege de alcohol in de bourbon of whiskey is dit niet geschikt voor kinderen, maar soms willen de ouderen aan tafel ook wat voor zichzelf toch? En laat nou net die uitgesproken smaak van de drank voor een absolute verrassing zorgen.
Aangezien dit recept ‘slechts’ 250 ml bourbon nodig heeft, is het aan te raden om een bourbon te gebruiken die je ook lekker vindt om te drinken. Of maak deze marinade gewoon vaker, dat kan natuurlijk ook.
Meng de volgende ingrediënten door elkaar, totdat de bruine suiker goed is opgelost. Laat vervolgens je favoriete vlees tot wel 12 uur lekker marineren. Aangezien het recept genoeg is voor een aardige hoeveelheid, kan je prima wat apart houden. Daar kan je tijdens het grillen het vlees nog lekker mee insmeren.
- 250 ml bourbon (of whiskey)
- 200 gram bruine suiker
- 225 gram zonnebloemolie
- 200 gram mosterd
- 200 ml Worcestershire saus
Deze marinade heeft weinig ingrediënten, maar wel veel ingrediënten met een zeer uitgesproken smaak. Dit is er echt eentje in de categorie: proberen, proeven, aanpassen. Een milde of scherpere mosterd kan een enorm verschil maken. Daarnaast is natuurlijk de kwaliteit van de bourbon behoorlijk bepalend voor het resultaat. Wees niet bang om fouten te maken en probeer het gewoon eens. Begin desnoods met de helft of een kwart van de hoeveelheden om eens te zien of het bevalt. Voor ons is dit een toppertje onder de marinades in elk geval, die we graag gebruiken bij onder andere kipsaté, steaks en varkensvlees.
Honing Mosterd Marinade
Om het af te leren nog een echte klassieker: de honing mosterd marinade. De combinatie van zoete honing en wat scherpe mosterd kom je overal wel tegen. Van sauzen tot dressings, supermarkten staan er vol mee. Ook in de vorm van een marinade is deze classic een prima keuze, bijvoorbeeld in combinatie met een mooie varkenshaas of beenham.
Meng de onderstaande ingrediënten door elkaar en doe de helft ervan in een grote ziplock. Leg het varkensvlees erbij, sluit goed af en laat het naar wens tot wel 24 uur lekker marineren in de koelkast. De andere helft van de marinade kan je tijdens de bereiding gebruiken om alles lekker in te smeren, of serveer het als een sausje aan tafel.
- 150 ml honing
- 120 gram Dijon mosterd
- 2 eetlepels sojasaus
- 2 tot 3 teentjes fijngehakte knoflook
- Fijngehakte bladeren van 2 takjes verse rozemarijn (of een halve theelepel gedroogde rozemarijn)
- Fijngehakte bladeren van 2 takjes verse tijm (of een halve theelepel gedroogde tijm)
Tips als je gaat marineren
Marineren is misschien wel de makkelijkste manier om veel smaak toe te voegen aan een gerecht. Het is in elk geval een stuk toegankelijker dan bijvoorbeeld het injecteren van vlees. Ook een aanrader, maar niet iedereen heeft een handige injectiespuit of de beste vloeistoffen voor injecteren in huis. Hoewel marineren dus geen hogere wiskunde is, zijn er wel enkele zaken om rekening mee te houden.
De beste tips om te marineren
Gebruik geen metalen kom of aluminiumfolie. De marinade zal reageren met het metaal en dat heeft geen smakelijk effect op je eten. Wij gebruiken bij voorkeur grote hersluitbare Ziplock zakken, die bij veel supermarkten te koop zijn. Ook de hersluitbare ISTAD zakjes van IKEA voldoen prima. Een glazen, plastic of keramische kom is uiteraard ook een prima optie.
Let op de maximale marinade tijden. Langer is zeker niet altijd beter, zoals we al uitlegden. Zeker bij marinades met een zuur ingrediënt kan te lang marineren een slecht effect hebben op het vlees.
Laat vlees, vis of groenten altijd in de koelkast marineren. Bij kamertemperatuur krijgen schadelijke bacterieën een kans om te groeien en dat willen we natuurlijk niet. Dus ook al is het maar een half uurtje marineren: altijd in de koelkast.
Wees zuinig met het toevoegen van zout. Zout onttrekt vocht aan ingrediënten en zorgt er ook voor dat andere smaken moeilijk in het vlees trekken. Op smaak brengen met zout kan dus het beste in een later stadium.
Hou wat marinade apart als saus. Met andere woorden: gebruik niet de marinade die in contact is geweest met rauwe ingrediënten. Als je van plan bent om een stuk vlees tijdens het bereiden of daarna in te smeren met de marinade, dan kan dat alleen met verse, ongebruikte marinade. Iets met voedselveiligheid en niet de volgende dag uren op de wc zitten.
Experimenteer! De leukste tip wat ons betreft, want marinades zijn perfect om lekker mee te experimenteren. Ontdek nieuwe smaken en combinaties, probeer eens wat uit met je favoriete ingrediënten. Het draait om een goede balans tussen een zuurtje, kruiden en eventueel wat zoets of pittigs. Een goede olie en wat (wijn)azijn of citroensap is een mooie basis. Kies daarna voor honing en wat kruiden om een zoete marinade te maken. Of ga voor pepertjes, chilipoeder en komijn om een wat meer pittige Mexicaanse marinade te proberen. Of zoek het in de Aziatische hoek met bruine suiker en sojasaus voor een Teriyaki marinade.
De mogelijkheden om te marineren zijn in elk geval eindeloos. Deel je favoriete marinades gerust in de comments hieronder.