BBQ met bier: 7 smakelijke toepassingen

1
BBQ met bier

Bij het barbecueën kan een lekker biertje voor veel mensen niet ontbreken. Zomers een frisse blonde, ’s winters een stevige dubbel of smaakvol bokbiertje. Naast het biertje in de hand is een BBQ met bier ook op culinair gebied een fijne combinatie. We laten je graag 7 toepassingen zijn voor een smakelijke BBQ met bier.

BBQ met bier: roken maar

Twee fijne toepassingen van bier bij BBQ-gerechten zijn op het gebied van roken. Om te voorkomen dat houtsnippers tijdens het roken niet gaat branden, moet je ze nat maken. Gebruik een lekker biertje om de houtsnippers in te laten weken, voor je gaat roken. Het hout gaat dan mooi smeulen en roken, waardoor een vleugje van de biersmaak wordt afgegeven. Als tweede rook-optie met bier kan je je favoriete bier gebruiken in een bakje water. Door deze toe te voegen tijdens het roken blijft je vlees mooi vochtig, met een hint van bier.

Bier marinade of saus

Naast de subtiele toepassingen met het roken, kan je de smaak van bier ook veel sterker naar voren laten komen. Toepassingen nummers 3, 4, 5 en 6 betreffen namelijk een directe toevoeging van bier aan de smaak van je gerecht.

Om te beginnen kan je kiezen voor een marinade met bier. De mout en hop smaken van vooral donkere biertjes doen het geweldig samen met onder andere varkensvlees, rundvlees en kip. Let wel op dat het marineren van vlees tijd nodig heeft. Een half uurtje in de marinade zal weinig doen met je gerecht. Bereid bij voorkeur de dag voor je BBQ-sessie de marinade voor en laat het vlees een nacht (of langer) lekker marineren. Zo worden de smaken het beste opgenomen.

Bekijk ook zeker eens onderstaande video om wat inspiratie te krijgen. Hierin wordt de combinatie van bbq en bier mooi in beeld gebracht. Om precies te zijn de toepassing van bier samen met steaks! Voor mobiele bezoekers: klik hier voor de video op YouTube.

Varkensvlees kan je heerlijk op smaak brengen door het te bedruipen met vocht of in te smeren met een lekkere saus tijdens het grillen. In vaktermen hebben we het dan over basting (bedruipen) of het gebruik van een mop sauce (insmeren). Meng bijvoorbeeld 250 mililiter (donker) bier met 250 mililiter honing,  110 gram gesmolten boter en naar smaak enkele eetlepels gember in kleine stukjes. Smeer een mooi stuk varkensvlees, bijvoorbeeld procureur, hiermee in voor een subliem resultaat.

Bier als spray is ook mogelijk en wordt vaak in Texas toegepast. Vergelijk het met het spuiten met een champagnefles. Bedek de bovenkant van je flesje bier met je duim en schud voorzichtig. Zodra je je duim iets weghaalt, sproeit het bier er al uit. Op deze manier kan je vrij direct een stuk varkensvlees of hele kip sprayen. Dit is een makkelijke en snelle vervanger van de mop sauce. Wat minder verfijnd en intens, maar het kan zeker de biersmaak overbrengen.

Een barbecuesaus met bier is uiteraard ook mogelijk. Vooral zoete biertjes, zoals een frisse Belgische Kriek, doen het heel goed in een barbecuesaus. Gebruik het wel met mate, want door de hop kan de smaak van je saus vrij snel bitter worden. De kers-achtige smaak van een Kriek Lambic is echter heerlijk om een Cherry Beer BBQ-saus te maken.

Beer can chicken

Als laatste is eigenlijk het meest bekende concept van een BBQ met bier: de beer can chicken. Gebruik een blikje bier en gebruik die om een kip een #metoo momentje te bezorgen. Neem een goede slok uit het blikje, of gebruik een iets meer solide standaard waar je je gewenste biertje in kunt schenken. De meningen zijn verdeeld over hoeveel biersmaak echt in de kip trekt met dit proces. Het helpt op zijn minst tegen het uitdrogen van de kip en het ziet er gewoon leuk uit. De voorpret is al het halve werk van de beleving.

Heb jij nog goede ideeën om bier te gebruiken tijdens het BBQ’en? Laat het weten in de reacties!

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.