BBQ’en op de camping: tips, regels en meer

0
BBQ'en op de camping

De tent, caravan of camper is klaar voor vertrek. Op naar de camping! Als liefhebber wil je natuurlijk ook op de camping genieten van je bbq. Mag dat zomaar, BBQ’en op de camping? Welke bbq’s zijn geschikt voor de camping? Het antwoord op deze vragen en nog veel meer tips lees je hieronder.

Mag je op de camping barbecueën

Deze vraag is even simpel als complex. Het hangt tegenwoordig volledig af van de camping waar je naartoe gaat. Heel veel campings hebben al wat jaren de regel dat een bbq met kolen (open vuur) niet meer mag. Dat geldt voor Nederland, maar ook op veel campings in Frankrijk. In het kader van brandveiligheid willen ze liever geen avonturen met gloeiende kolen op de camping.

Minder leuk, maar nog steeds een alternatief is natuurlijk om een gas bbq te kopen voor op vakantie. Net zoals de populaire skottelbraai voldoe je aan de veiligheid door op gas te grillen. Natuurlijk is het minder spectaculair dan het bekende werk met een brikettenstarter en de boel volgooien met houtskool of briketten. Maar het is nog altijd beter dan gewoon je pannetjes verwarmen op zo’n lullig drie pitter kookstel.

Op deze campings is een houtskoolbarbecue toegestaan

Uiteraard kan je op zoek gaan naar campings die open vuur en gewone bbq’s toestaan. We snappen je helemaal als je daar je vakantie op afstemt. Gelukkig hoef je niet blind te gokken welke campings jouw beste bbq-vriend worden. Op de website van campingspotter.nl is een speciale rubriek voor campings die een houtskoolbarbecue toestaan.

Je kunt op die website zowel in Nederland als in diverse Europese landen bekijken wat je opties zijn. De ervaring leert dat even dubbel checken bij de eigenaar altijd verstandig is. Een foutje in de informatie online is zo gemaakt en dan sta je daar voor niets met je fijne kogelbarbecue of kamado. Even een belletje of mailtje, dan weet je het zeker. In elk geval biedt de site van campingspotter je al wel tientallen opties waarbij de kans heel groot is dat je daar echt kunt BBQ’en op de camping.

De beste bbq’s voor op vakantie

Welke barbecues zijn eigenlijk het beste om mee te nemen op vakantie? Om te beginnen hangt dat dus af van de regels op de camping. Zit je aan een gasbarbecue vast of mag je toch een houtskoolbarbecue opstoken. Wat ons betreft is het minstens zo belangrijk dat een barbecue praktisch is. In dit geval zoeken we dus een bbq voor op de camping, dus eentje die niet al te lomp is. Mobiel, compact en ook wel een beetje stevig. Je hebt niet altijd de meest ideale en vlakke ondergrond, dus dan is het wel fijn als je barbecue van zichzelf behoorlijk kan staan.

Daarnaast gaan we ook niet voor de meest dure opties. Wat ons betreft is 150 tot 200 euro een prima investering voor een bbq op de camping. Er zijn echter ook genoeg compacte (gas) barbecues die makkelijk de 300 of 400 euro aantikken. Ja, die voldoen ook aan onze eisen en zijn vaak van een hele goede kwaliteit. Al is dat een prijs die maar weinig mensen willen betalen voor een camping bbq. Vandaar onze focus op barbecues onder de 200 euro.

Weber Go-Anywhere (houtskool of gas)

Onze vrienden van Weber hebben ook aan de reislustige mens gedacht. De Weber Go-Anywhere is wat ons betreft de ultieme camping bbq. Hij is robuust, heeft een goed onderstel, biedt voldoende ruimte om te grillen en is vooral lekker compact. De poten van de Go-Anywhere kan je opklappen en die dienen dan meteen als vergrendeling voor de deksel. Handig!

Weber Go Anywhere BBQ

Het mooie is dat dit model in twee uitvoeringen beschikbaar is: als gasbarbecue en als houtskoolbarbecue. De variant op kolen kost normaal rond de 100 euro en is soms in een aanbieding al voor zo’n 80 euro te vinden. De gasbarbecue kost bij de meeste webshops zo’n 160 euro. Vergeet in dat geval ook niet om een paar busjes met gas te kopen. Hierbij merk je wel dat het op termijn nog best in de papieren kan lopen om steeds van de fijne, kleine busjes gas te moeten kopen. Je zult op de camping misschien niet snel uren per avond aan het grillen zijn, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Op deze manier wordt het BBQ’en op de camping wel wat duurder.

Cobb Pro

Het merk Cobb heeft hele iconische bbq’s op de markt gebracht. Eigenlijk zijn ze net zo veelzijdig als een skottelbraai of keukentje, want je kunt er van alles mee. Grillen, wokken, stomen, roken. De Cobb Pro is een fraaie uitvoering, in meerdere kleuren te vinden. Er is ook een Pro Compact, die Cobb zelf adviseert voor als je weinig ruimte hebt. Ideaal dus voor bij een tent of caravan. Let echter wel op dat deze compacte versie niet zonder meer de bbq accessoires van Cobb kan gebruiken. Daarvoor heb je weer een speciale verhoger nodig. Lekker omslachtig en wat ons betreft minder handig. Als je graag wilt grillen moet je alsnog meer accessoires meenemen en dan gaat het effect van het compacte model weer verloren.

Goedkoop zijn de Cobb bbq’s niet, maar je hebt wel een echte eye catcher te pakken. Het is wel zo dat je voor de verschillende toepassingen ook verschillende accessoires nodig hebt. Een grillplaat, bakplaat, wok, bbq rooster met brikettenmandje… Voor al het extra’s mag je ook extra afrekenen. De totale investering tikt dan ook al snel de 200 euro aan voor een Cobb met wat handige accessoires.

Daarnaast werkt de Cobb op speciale, eigen briketten. Mooie ronde blokken, waarbij een aanmaakvloeistof al in de briket is verwerkt. Het kost wat, maar daar krijg je ook wel wat gemak voor terug. Check ook in het geval van een Cobb of deze aan de regels van de camping voldoet. Het blijft open vuur, ook al zie je het niet heel snel door het gesloten model van de Cobb. Even controleren dus of je ook hiermee mag BBQ’en op de camping.

Al met al is de Cobb geen goedkope, maar wel een hele fraaie en veelzijdige aanrader.

De bucket bbq / barbecue emmer

We gaan ons niet verlagen tot wegwerp barbecues. Laat die vooral liggen in de winkels. Slecht voor het milieu, ze zitten vaak vol troep en functioneren echt heel matig. Wil je toch zo goedkoop mogelijk voorbereid zijn op wat BBQ’en op de camping? En is een houtskoolbarbecue toegestaan? Koop dan voor iets twee tientjes een vrolijke bucket bbq (of barbecue emmer).

Steeds meer tuincentra, bouwmarkten en zelfs winkels als Blokker en Action hebben ‘in het seizoen’ wel een bucket bbq staan. Inderdaad, het is eigenlijk niet veel meer dan een geprepareerde emmer. Roostertje onderin voor de kolen, roostertje erboven om te grillen, wat gaten voor extra toevoer van lucht. Vandaar ook de lage prijs.

Camping bbq bucket

Check wel even wat reviews, want voor 20 euro kan je ook lang niet altijd wonderen verwachten. Er zitten veel slechte modellen tussen die heel zwak zijn. Die tijdens het eerste gebruik al mankementen vertonen of na één keer grillen bijna niet meer opnieuw te gebruiken zijn. In dat geval is het alsnog een nieuwe hobby om snel een nieuwe te moeten kopen.

Volgens diverse reviews komt de eenvoudige Esschert Portable BBQ Bucket best goed uit de test. Laat je ook niet snel verleiden tot emmers met toffe kleurtjes. In veel gevallen is na de eerste keer bbq’en veel verf al van de emmer gebrand. Kies gewoon voor een mooie, eenvoudige uitstraling van zilver / metaal.

Op naar de camping

Hopelijk heeft bovenstaand artikel je van wat inspiratie en advies kunnen voorzien. Bedenk vooral eerst hoeveel waarde je hecht aan bbq’en met kolen. Check daarna of het ook mag volgens de regels van je camping. Of pas je camping daar op aan. ;) En dan kan de voorpret beginnen met het uitzoeken van je nieuwe, mobiele bbq.

Tijd om naar de camping te gaan. Uiteraard inclusief bbq!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.