BBQ pizza: recepten, tips en tricks

0
BBQ pizza

BBQ pizza. Het lijkt een vreemde combinatie. Maar waarom zou je überhaupt een pizza gaan grillen? Een simpele afweging: het is bizar lekker, leuk om te maken en tof om te serveren. Daarom dus… Toegegeven, het kost meer moeite dan een telefoontje naar een New York Pizza of Domino’s, maar de smaak van je eigen BBQ pizza is vele malen lekkerder. Schoot heel even de afbakpizza van de supermarkt door je hoofd? Kan gebeuren. Niet hardop zeggen, snel vergeten en ga je even een kwartier verplicht schamen.

Een zelfgemaakte pizza is zoveel fijner dan alle andere opties. Vrijheid om te beleggen met wat je wilt bijvoorbeeld. Misschien heb je eerst al pulled pork van de bbq gemaakt. Top! Gebruik wat restjes van dat vlees en een heerlijke bbq-saus voor een goddelijk lekkere pizza.

Naast eigen pizzadeeg kan je gelukkig ook kant en klaar deeg kopen van mooie kwaliteit. Vermijd als het even kan wel de rollen deeg uit de supermarkt. Die houden niet over qua smaak en kwaliteit. Bij de betere groothandel, zoals een Hanos of Sligro, kan je vaak wel ingevroren bollen pizzadeeg vinden die een heel smakelijk resultaat opleveren.

Tips voor pizza van de barbecue

Hieronder een aantal tips om sublieme pizza’s van de grill te krijgen:

  • Ga voor een dunne bodem/korst en ga niet voor een karrevracht aan beleg. Je wil uiteindelijk de smaak van rook en vuur proeven in je deeg.
  • Maak je je eigen pizzadeeg? Held! Neem er wel even wat tijd voor, want het duurt vaak even voordat je deeg zich goed genoeg laat kneden en vormen.
  • Een pizza hoeft echt niet (perfect) rond te zijn. Maak het jezelf niet onnodig moeilijk en kies een vorm die vooral goed op je BBQ past. Sommige mensen zweren zelfs bij rechthoekige pizza’s van de BBQ.
  • Gebruik rookhout. Een handvol, droge houtsnippers direct op de kolen is al genoeg om een lekkere, lichte rooksmaak aan je pizza af te geven.

Stappenplan voor de echte BBQ pizza

De échte BBQ pizza maken we zonder pizzasteen. Anders ben je meer aan het ‘grill-bakken’ en dat kan eigenlijk net zo goed in een oven. In een aantal stappen maak je de perfecte BBQ pizza:

  1. Bereid je BBQ voor met 2 zones. Dus een sectie waar je direct boven de kolen het pizzadeeg kunt grillen en een koeler, indirect gedeelte waar je je pizza rustig kunt afbakken.
  2. Maak een mooie korst van je deeg door het uit te rekken met aardig wat olijfolie. De olie maakt het deeg meteen lekker knapperig.
  3. Nogmaals: een perfecte cirkel is echt niet nodig voor een pizza. Kijk naar de grootte van je BBQ en pas de maat en vorm erop aan, zodat je goed gebruik kunt maken van het direct en indirecte deel.
  4. Maak het rooster goed schoon en smeer het in met olie tegen het vastplakken
  5. Pak je deeg (in de gewenste vorm) aan één kant vast en leg het op het hete, directe deel. Grill het deeg tot de bodem mooi bruin is en ‘blaren’ vertoont en ook de bovenkant al een beetje blaren laat zien. Dit kan al in 1-2 minuten gereed zijn.
  6. Schuif je deeg/pizzabodem met een tang naar het indirecte deel van je BBQ en laat het daar nog zo’n 3 tot 5 minuten verder garen. Smeer ondertussen de bovenkant van de korst in met wat olie.
  7. Draai de pizzabodem om en leg het voor nog 1-2 minuten op het directe deel om ook deze kant van je bodem een mooi kleurtje te geven.
  8. Schuif de pizza wederom naar het indirecte gedeelte en begin met het beleggen. Daarna kan de pizza weer terug naar de directe zone voor de laatste 2 tot 4 minuten.
  9. Wees zuinig met alle toppings. Hoe meer pizzabodem vrij is, hoe meer heerlijke rook- en vuursmaken in je pizza kunnen trekken.

Met of zonder pizzasteen?

Met een pizzasteen op je BBQ kan je uiteraard ook een prima bbq pizza bereiden en het is ook nog eens veel makkelijker, zonder gesleep tussen directe en indirecte zones. Toch raad ik iedereen aan om eens de échte BBQ pizza te maken. Als je grillen juist zo geweldig vindt vanwege het vuur, de rook en de unieke smaak, dan is het maken van een BBQ pizza zonder pizzasteen de perfecte aanpak. Je krijgt zeker loon naar werken en met een beetje oefenen/ervaring heb je in circa 10 minuten briljante pizza’s op tafel staan. Maak je pizza’s niet te groot, dan garen ze makkelijker en kan je meerdere pizza’s (met wisselend beleg) per persoon serveren.

Ga je toch een pizzasteen gebruiken? Let er dan in elk geval op dat je de pizzasteen extreem heet maakt voor je er een pizza op legt. Je moet je barbecue dus echt zo hoog mogelijk opstoken, het liefst met goede houtskool voor maximale temperaturen. En een gratis tip tegen het vastplakken van het deeg: griesmeel. Een klein handje korrels op de pizzasteen zorgt ervoor dat je later de pizza een stuk makkelijker weer los zult krijgen. Hierbij geldt overigens net als bij de bbq hamburger: probeer niet te snel alles los te wrikken. Eerst even goed laten garen, dan komt het sowieso een stuk makkelijker los.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.