Het is weer lekker warm buiten, dus tijd om de BBQ aan te steken. Zelf droom je al van die imposante tomahawk steak of van een smakelijke T-Bone of Porterhouse. Jouw avond kan al niet meer stuk. Maar wat als er ook kinderen aanschuiven? Natuurlijk heb je ook kleine carnivoren, maar niet ieder kind zit te wachten op een groot stuk vleesch. Hoe voorkom je een grote teleurstelling aan tafel? Hoe bespaar je de buren het gillende luchtalarm? Precies, met dit ultieme overzicht van Braad Maar Raak met diverse BBQ recepten voor kinderen! Zo heeft iedereen een smakelijke avond.
De beste BBQ recepten voor kinderen
Oké, dit is een open deur. De beste recepten die ook echt ‘kids-proof’ zijn, verschillen per kind. Je hebt peuters die zonder schaamte spareribs en steaks wegwerken alsof je naar Jurassic Park zit te kijken. Er zijn echter ook genoeg kleintjes die wat meer kieskeurig zijn. Een simpel worstje doet het altijd wel goed, maar zo makkelijk maken we ons er niet van af. Voor wie wat meer inspiratie zoekt, delen we hieronder graag onze favoriete BBQ recepten voor kinderen. En ja, dit vinden ook de oudere kinderen (lees: jij, ouwe grill goeroe ;)) lekker.
Spiesjes met kip en abrikoos
Kinderen zijn gek op spiesjes. Er kan van alles aan, het ziet er feestelijk uit en er zitten hapklare blokken meteen aan. Win-win-win. Dit recept combineert het toegankelijke kip met een lekker zoetje van abrikoos. Yum!
Dit recept kan je op twee manieren maken: de simpele manier of de extreem simpele manier. Handig! De extreem simpele versie is precies zoals de naam doet vermoeden: kip en abrikoos in stukken aan een spies. De combinatie an sich is al goud. Gebruik bij voorkeur kippendijfilet en uiteraard van een slager of poelier. De kippen uit de meeste supers zijn gelukkig wat minder erg dan jaren geleden, maar nog altijd is de smaak in veel gevallen heel matig. Afhankelijk van het formaat abrikoos prik je een halve of een kwart abrikoos steeds aan de spies, afgewisseld met een stevig stuk kip. Maak de stukken kip niet te klein! Niets zo vervelend als een fijn stuk vlees door het rooster zien verdwijnen in de stapel briketten.
Grill de spies boven de kolen circa 3-4 minuten aan de ene kant, draai hem om en wacht wederom 3-4 minuten voor de andere kant. Leg de spies vervolgens op een indirecte zone en laat de kip nog ongeveer 2-3 minuten verder garen. Check even een dik stuk om te zien of de kip echt goed gaar is.
De ‘gewoon’ simpele variant is een kleine uitbreiding op bovenstaand recept. Hiervoor maken we een lekkere saus annex marinade met de volgende ingrediënten:
- 180 gram/ml kokosmelk
- 125 gram Griekse yoghurt
- 140 gram pindakaas (zonder stukjes)
- 2 theelepels licht donkere basterdsuiker
- 2 teentjes knoflook
- 2-3 eetlepels verse limoensap (begin voorzichtig en proef tussendoor)
Meng alle ingrediënten met een keukenmachine of staafmixer tot een gladde saus. Bewaar in de koelkast totdat je gaat bbq’en. Eventueel kan je de kippendijfilet er ook echt mee marineren. Doe de helft van de marinade in een afsluitbare plastic zak (ziplock) en doe de kippendijfilets erbij. Of verdeel het over meerdere zakjes, afhankelijk van het formaat. Laat het geheel minstens 3 uur marineren, liever langer. Een nachtje in de koelkast zorgt er pas echt voor dat alles goed is ingetrokken. Vervolgens op dezelfde manier bereiden als bovenstaand recept en de resterende saus/marinade kan je op tafel erbij serveren.
Pro tip: heb je een mooi formaat kip en abrikoos? Gebruik dan twee spiesjes tegelijk. Dat zorgt meteen voor wat extra stevigheid.
Pro tip 2: gebruik je houten spiesjes? Laat ze voor gebruik een half uurtje in een bakje water liggen, zodat ze niet snel verbranden tijdens het grillen.
Broodje gehaktbal
Met de vlam in de pijp scheuren we door naar dit tweede recept. Broodje bal, maar dan uiteraard een recept speciaal voor kinderen. Geen enorme homp vleesch die een paar dagen in de jus heeft liggen drijven. Dit broodje is voorzien van meerdere, kleine gehaktballen.
Kort samengevat gaan we voor een geroosterd ‘broodje’ met balletjes. Kies voor het broodje bijvoorbeeld een gehalveerd stuk stokbrood of ciabatta. Sommige winkels verkopen mini ciabatta’s (ciabattina) en die lenen zich eveneens prima voor dit recept. Bak naar wens het brood in een oven of aan de zijkant van de bbq, terwijl je de gehaktballen ook erbij legt.
Iedereen heeft wel zo zijn of haar favoriete recept voor gehaktballen. Daar zullen we niet aan tornen. Voor wat inspiratie kan je het recept van de ideale bbq hamburger gebruiken. Goede kwaliteit gehakt, ei, panko of paneermeel, uitje en/of knoflook fijn gehakt. Die basis kan je naar wens en smaak aanvullen met onder andere worcestershiresaus, mosterd, peterselie of parmezaanse kaas. Maak in elk geval jouw ultieme ballen. Let wel op! Het worden geen full-size ballen deze keer. Ga voor het formaat van een forse stuiterbal.
Zorg dat het rooster goed is ingevet, of gebruik een bakje, rooster of gehaktbal gadget om ze veilig op de bbq te garen. Ondertussen kan het brood ook garen in de oven of aan de zijkant van het rooster. Grill de ballen in 8 tot 10 minuten gaar. Beleg een stuk brood met wat plakjes kaas. Een lekkere oude of Italiaanse kaas kan perfect, mits je weet dat de kids daar ook van houden. Ga anders voor een wat veiligere soort kaas, bijvoorbeeld wat plakjes (jong) belegen kaas of cheddar. Voorzie vervolgens het stuk brood royaal van wat ballen. Smeer er wat zachte, groene pesto overheen en klaar!
BBQ chicken & kaas-ananas Quesadilla
De quesadilla is een echte alleskunner. Een soort superdunne tosti, waar ook van alles tussen kan. Je maakt hem van twee tortilla’s, die je naar wens vult. Aangezien de meeste kant-en-klaar tortilla’s in 1-2 minuutjes bakken klaar zijn, is dit de ideale basis voor veel recepten.
Eigenlijk kan je je smaak en fantasie de vrije loop laten. Het enige waar je rekening mee moet houden, is de tijd om je vulling gaar te krijgen. Een populaire optie is een BBQ chicken quesadilla. Kip is natuurlijk niet in 2 minuten gaar, dus die zal je apart vast moeten garen. Grill een lekkere kippendijfilet goed gaar, trek hem als echte pulled chicken uit elkaar en meng er je favoriete barbecuesaus doorheen. Vervolgens beleg je een tortilla royaal met wat kaas, het bbq-kip mengsel en vouw hem dubbel. Druk het geheel goed aan en bak het aan beide kanten vervolgens 1-2 minuten tot alles een mooie kleur heeft.
Een nog sneller recept is de kaas-ananas quesadilla. De naam zegt het al wat je er tussen gaat doen. Het grote voordeel is dat je eigenlijk alleen kort hoeft te grillen om de kaas te smelten en de tortilla te garen. Doe er eventueel nog wat crème fraîche bij en je zoete quesadilla is gereed.
Uiteraard kan je dit zo gek en culinair maken als je wilt. Stukjes mais, bruine bonen of kidneybonen en wat blokjes courgette er tussen en je hebt een hele voedzame quesadilla. Dit maakt het ook een ideaal bbq recept om te koken met kliekjes.
Lamsburgers
Naast de bekende hamburgers is er nog een alternatief waar kinderen dol op zijn: lamsburgers. De zachte en fijne smaak van lamsvlees valt eigenlijk altijd wel in de smaak. Ga voor het bekende recept voor bbq hamburgers en vervang dan het rundvlees door lamsvlees. Vervolgens maak je er kleine burgers van, die best wat rechthoekig of ovaal mogen zijn.
Gebruik bij voorkeur lekkere kleine (hamburger) broodjes. Dat maakt deze lamsburgers tot een soort finger food om lekker tussendoor te eten. Kinderen en lang stil zitten tijdens het bbq’en is natuurlijk niet altijd een goede combi. Even spelen, klein burgertje eten, verder spelen. Ideaal!
BBQ toetjes voor kinderen
Kinderen doe je altijd wel plezier met wat ijs als toetje. Ben je op zoek naar wat andere BBQ toetjes die ook door kinderen enthousiast worden ontvangen? Bekijk dan ons overzicht met BBQ Toetjes voor volop inspiratie.