BBQ rooster invetten: de beste manieren op een rij

0
BBQ rooster invetten

Een warme namiddag. Vrienden en familie aan tafel. Barbecue volgestort met een lading gloeiende kolen dankzij je brikettenstarter. Vlees van goede kwaliteit in aantocht. Het belooft een lekker diner te worden en niets dat jouw bbq genot nog in de weg staat. Vergeet alleen niet om je rooster vooraf in te vetten, anders kan het wel eens slecht met je gerechten aflopen. Maar wat zijn de beste manieren? Met welke olie of speciale spray kan je je bbq rooster het beste invetten? Braad Maar Raak zet graag een paar praktische tips en adviezen onder elkaar.

Invetten met olie

Veel mensen hebben wel één of meerdere soorten olie in huis. Wellicht bak je er in de keuken ook mee. Nu is een klont roomboter op je rooster nogal kansloos (geloof ons, er zijn van die mensen…) maar een goede olie is zeker aan te raden.

De beste olie om je bbq rooster mee in te vetten is zonnebloemolie of arachideolie. Deze kunnen beide hele hoge temperaturen aan en dat maakt ze ideaal voor de barbecue. Olijfolie is echt geen aanrader. Olijfolie van de eerste persing, de Extra Vierge, verbrandt al bij zo’n 160 tot 170 graden. De ‘gewone’ olijfolie gaat iets boven de 200 graden de verkeerde kant op. In de keuken is dit meestal geen probleem, maar bij je gloeiend hete bbq of kamado ga je makkelijk over die 200 graden heen. Bewaar olijfolie lekker voor de verse salade.

Met een kwast of spray

Het invetten zelf kan op meerdere manieren. Een bakje vullen met olie en als een culinaire Bob Ross je rooster vol kwasten is natuurlijk een optie. Nadeel: deze methode verbruikt relatief veel olie en spettert ook nogal snel. Vlekken, vlammen en andere zaken zijn snel het gevolg. Zeker als je een siliconen kwast gebruikt met lange haren wordt het gemakkelijk een bende. Een kleinere kwast biedt uitkomst. Of gebruik een

Je kunt ook voor een spray kiezen door zelf een spraybus te kopen die je kunt navullen. Op die manier kan je wat makkelijker en gerichter doseren. Let er alleen wel op dat zulke bussen eigenlijk bedoeld zijn om gerechten mee te bespuiten. Een gewone olie verandert niet op magische wijze in een soort nevel spray, dus er komt nog altijd vrij veel uit. Met die wetenschap in het achterhoofd heeft een bescheiden kwastje nog altijd onze voorkeur.

Invetten met een speciale spray

Er zijn steeds meer sprays in omloop die een soort anti-aanbak garantie claimen. Onze grote vrienden van Weber veroveren steeds meer supermarkten met hun Non-Stick BBQ Spray. Hoewel Weber veel fraaie producten maakt, is deze spray echt een vreselijk product. Om te beginnen de geur van het product. Het mengsel dat uit de spuitbus komt stinkt gewoon, ondanks dat er weinig gekke ingrediënten in zouden zitten. Geen idee wat er aan de hand is, maar de lucht is niet fraai en dat is ook niet iets waar je een chique stuk vlees op wil leggen. Een royale Tomahawk of misschien zelfs een Beef Hammer verdient een fijnere ondergrond.

Een ander nadeel van de Weber spray is de manier van spuiten. Volgens Weber zelf is het een “fijne nevelspray”. In de praktijk betekent dit vooral een langdurige spray na één keer indrukken. Als je even niet oplet spuit je onnodig veel over je rooster. Daarnaast is de nevel ook behoorlijk breed, wat het lastig mikken maakt bij de wat kleinere roosters. Op deze manier is je rooster invetten nogal een onhandige klus.

Wel of niet invetten: dit zeggen de chefs en bbq pro’s

De meningen zijn nogal verdeeld in de wereld. Moet je eigenlijk wel je rooster invetten? Steven Raichlen, auteur van onder meer de Barbecue Bible en How To Grill, vindt van wel. Hij zweert bij het invetten zodra je bbq op temperatuur is. Andere Amerikaanse chefs en bbq pro’s geven als optie om je rooster juist koud in te vetten en dan pas de boel te verhitten.

De voorstanders van niet invetten zijn wat minder aanwezig, maar ze zijn er. Die claimen dat het vaak weinig effect heeft. Het wel of niet vastplakken van je gerecht ligt volgens hen vaak aan de temperatuur. Nu is dit zeker waar. Temperatuur en ook geduld zijn belangrijke factoren. Als je bijvoorbeeld een hamburger te snel wil flippen, zal die absoluut vast blijven plakken. Lang genoeg wachten is de sleutel tot succes. Maar of dat succes bevordert wordt door wel of geen olie… niemand die het echt lijkt te weten.

Wat ons betreft kan je prima op safe spelen en je rooster netjes invetten. De visie van Raichlen werkt hier al jaren. Voorzichtig invetten met een goede olie, maar dus ook geduld hebben. Laat die steak of hamburger even lekker sissen voordat je meteen de spatel of tang erbij wilt pakken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.