Je bbq rooster schoomaken: zo doet de professional het

0
Je bbq rooster schoonmaken als een professional

We kennen het allemaal wel. Het barbecueseizoen staat voor de deur. Je haalt de hoes van je favoriete grill… en wat je dan aantreft is niet fraai. Zwarte roosters, vieze deksels en wat niet al meer. Natuurlijk poets je zelf netjes de etensresten altijd weg na een avondje bbq’en, maar ongemerkt worden alles toch steeds wat viezer. Maar hoe wordt je bbq nu weer echt helemaal schoon? Je bbq rooster schoonmaken is soms een flinke klus.

Gelukkig sta je er vandaag de dag niet meer alleen voor. Je kunt er namelijk voor kiezen om je barbecue professioneel te laten reinigen. Hoe relaxed is dat?! Braad Maar Raak kreeg onlangs de mensen van BBQ-SPA over de vloer om een Weber Performer Premium kogelbarbecue onder handen te nemen. Was deze barbecue nog te redden? Ontdek hier hoe je je bbq en rooster weer helemaal kunt (laten) schoonmaken.

Een vieze barbecue

Laten we om te beginnen even open kaart spelen. De afgelopen 7 jaar heeft deze 57 centimeter kogelbarbecue veel te verduren gehad. Hij is intensief gebruikt, maar van echt goed schoonmaken is het nooit gekomen. Natuurlijk ging de borstel altijd netjes over de hete roosters, zodat de volgende bbq sessie weer op een behoorlijk fris rooster kon gebeuren. Maar als je even rustig kijkt naar de staat van alle onderdelen, dan zou Rob Geus daar toch niet echt vrolijk van worden. De kogel en deksel zaten vol vlekken en vette viezigheid. De roosters waren ondanks borstelen nog behoorlijk zwart.

We waren er niet trots op, maar zoals met veel vervelende klusjes stel je die soms wat te lang uit. Of je stelt ze eigenlijk een paar jaar te lang uit. Zoals gezegd kan je met een borstel behoorlijk wat vuil van je roosters halen. In een erger geval probeer je het eens met een grill cleaner of een speciale grate cleaner, al werkt de Dasty ontvetter van de Wibra minstens zo goed. Plus voor een fractie van de prijs. Op deze manier kan je zelf de boel in redelijk goede staat houden. Toch breekt het moment aan dat je het met gewoon poetsen niet echt meer voor elkaar krijgt. Dan is het tijd voor het grove geschut.

Want net als je denkt dat je de volledige barbecue moet vervangen… Maak kennis met BBQ-SPA. Kunnen die de ooit zo fraaie Weber weer een beetje in ere herstellen? Kunnen zij dat zwarte bbq rooster schoonmaken en weer mooi laten glimmen? Tijd voor het betere schoonmaakwerk!

Je BBQ rooster schoonmaken door een pro

BBQ-SPA noemt zichzelf een Deep Cleaning BBQ Service. Dat klinkt als iets voor onze situatie. In overleg werd er op korte termijn en datum geprikt en kwam de bus voorrijden. De Weber werd netjes richting de voorkant van het huis gereden, zodat er geen risico is op vieze vlekken in je tuin of op je terras. Mocht er toch in de tuin gewerkt moeten worden, dan gaat er netjes een zeil onder.

Vervolgens zijn de heren van BBQ-SPA zo’n anderhalf uur los gegaan op de Weber. In feite is het vooral heel hard werken, veel boenen en nog meer boenen. Schuursponsjes, Dasty ontvetter en een compacte stoomreiniger voor hardnekkige plekken. En stukje bij beetje kwam gewoon weer de oude bbq tevoorschijn.

Resultaat van je bbq rooster schoonmaken is weer een mooi glimmend rooster De BBQ weer schoon

Het resultaat mag er zeker zijn. Een kansloos geacht rooster is echt weer heel fraai geworden. Onder al het zwart kwam weer een blinkend RVS rooster vandaan. De totale kogel en deksel zijn onder handen genomen en ogen weer super. Dat een searing grate en los rooster niet meer te redden waren, was geen verrassing en volledig eigen schuld. Als je er maar lang genoeg niets aan doet gaat de boel roesten en is het op een gegeven moment echt niet meer op te lossen. Een duidelijke les om te zorgen dat de nieuwe roosters en searing grate vaker wat liefde en aandacht krijgen met een goede behandeling.

Dit sluit ook aan op de filosofie van BBQ-SPA. Geef zelf een keer of 5-6 per jaar je barbecue een kleine poetsbeurt en laat vervolgens 1 keer per jaar het geheel professioneel en uitgebreid reinigen.

Zelf je bbq rooster schoonmaken of laten doen?

Ben je op zoek naar een bedrijf om je barbecue eens grondig te laten reinigen? Twijfel je of jouw bbq nog te redden valt? Neem zeker eens contact op met BBQ-SPA om de mogelijkheden te bespreken. Deze keer mochten ze met een kogelbarbecue aan de slag, maar ze werken ook veel met Big Green Egg, Bastard en gasbarbecues.

En wil je liever eerst zelf aan de slag? Of zoek je tips om makkelijk tussendoor zelf je bbq rooster schoon te maken? Check dan ons artikel met 6 ultieme tips voor een schone bbq.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.