Je BBQ schoonmaken: 6 ultieme tips

1
Je bbq schoonmaken met 6 ultieme tips

Je bbq schoonmaken is zeker niet het leukste onderdeel van barbecueën. Terwijl de innerlijke mens nog aan het bijkomen is van al het lekkers, ga je liever niet aan het schrobben en poetsen. Het is echter ook geen fijne ervaring als je klaar staat met een brikettenstarter en een rooster vol vuil ontdekt.

Vrees echter niet. Het schoon en fris maken van je barbecue hoeft zeker geen zware klus te zijn. We zetten graag wat praktische tips voor je onder elkaar, zodat jouw bbq in topconditie blijft.

Je bbq schoonmaken met Dasty

Laten we meteen met een worst case scenario beginnen. Na een lange tijd niet gegrild te hebben (god moge weten waarom) open je de deksel van je kogelbarbecue. Rob Geus zou er op dat moment niet vrolijk van worden. Je roosters lijken een zwartgeblakerde poedercoating te hebben. Van glimmend RVS is geen sprake meer. Kansloos? Zeker niet! Er bestaat namelijk een supergoedkoop wondermiddel: Dasty. Dit chemische, gele goedje is te koop bij de Wibra en werkt bizar goed.

Vergeet dure ontvetters, luxe grill-reinigers of andere (semi-)professionele oplossingen. Goedkoop is zeker geen duurkoop in dit geval.

Dure bbq borstel? Probeer folie

Er zijn tientallen bbq borstels op de markt. Van merkloze varianten tot de ‘luxe’ borstels van Weber, Boretti, enzovoort. Voor een eenvoudige borstel betaal je tegen de vijf euro. De luxere opties gaan al snel richting de 10, 15 of zelfs 20 euro. Vaak afhankelijk van de grootte en afwerking. Een solide borstel is zeker aan te bevelen om eenvoudig grove rotzooi van je roosters te schrobben.

Het kan echter ook veel eenvoudiger en goedkoper: folie! Met het overbekende alu-folie kan je ook prima roosters schrobben. Maak van wat folie een stevige prop en wrijf lichtjes over het rooster. Het effect is minstens hetzelfde en vaak zelfs beter dan met een dure borstel, zonder daarbij je roosters te beschadigen.

Wacht tot je bbq heet is

Moderne ovens maken er ook gebruik van: schoonmaken met flinke hitte. Ook wel bekend als pyrolyse. De temperatuur wordt maximaal opgeschroefd, zodat vuil en vet verbranden tot as. Daarna even een doekje erover en klaar. Ideaal als je veel aangekoekte etensresten hebt.

Bij een BBQ kan je het op eenzelfde manier aanpakken. Stook het vuur maximaal op, met de deksel erop. Zorg ervoor dat de temperatuur flink oploopt, bij voorkeur ruim boven de 250 graden. Laat je bbq even een kwartier lekker gloeien en daarna kan je eenvoudig de rommel en vettigheid van je roosters halen. Veel eenvoudiger dan met een koud rooster.

Gebruik in dit geval bij voorkeur houtskool in plaats van briketten. Houtskool kan veel heter ontbranden en je bbq flink hoger opstoken.

Goedkope, gekke, creatieve alternatieven

Wil je het liever wat milieuvriendelijker en ecologisch-verantwoord houden? Er zijn ook alternatieve tips om je bbq (goed) schoon te maken. Een halve citroen of halve ui zou ook redelijk resultaat moeten geven. Prik zo’n helft aan een spies of vork en wrijf stevig over het rooster. Net als bij een schoonmaakmiddel is het de bedoeling dat vet en viezigheid hierdoor los wordt geweekt. Werkt het? Soms wel, soms niet. Het zijn geen krachtige reinigers, dus bij zwaar aangekoekte roosters zal het niet volledig effect hebben.

Het voordeel is wel dat je dit tijdens het grillen kunt doen, of als je barbecue al heet is. Je zult niet graag met een chemische fles Dasty gaan sprayen als je BBQ net lekker brandt en je mede-grillers wachten op een stuk lekker vleesch. Die gele gloed is niet heel erg goed voor de eetlust.

Als je alles hebt geprobeerd

Is je rooster kansloos vervuild? Zitten er hele nieuwe levensvormen en wetenschappelijke ontdekkingen op de bakplaat? Meer groen en bruin te zien dan in je kratje Radlers? Weg met dat rooster en tijd om een nieuwe te kopen. Het kost een paar tientjes, maar dan heb je ook wel weer wat. Een gaaf gezicht om weer zo’n fraai glimmend rooster te zien liggen. En voor de voedselveiligheid kan het in zo’n extreem geval ook geen kwaad. Je bbq schoonmaken heeft in dit geval weinig zin meer.

BBQ-onderhoud

Zo extreem als hierboven beschreven hoeft het zeker niet te worden. Dankzij wat basisprincipes van goed bbq-onderhoud kan je veel leed voorkomen. Je bbq schoonmaken is dan eigenlijk amper een grote klus te noemen.

De grootste winst zit voor veel mensen in het voorkomen dat vlees aan de roosters plakt. Afhankelijk van het type vlees kan je het vlees goed insmeren met wat olie, of spray olie op je rooster. Ga je voor echte bbq hamburgers? Weersta de verleiding en draai de hamburgers niet te snel om. Als de onderzijde nog niet gaar is, zal het vlees sowieso gaan plakken. Geduld is een schone zaak en een schoon rooster.

Schrob tussen de gangen door ook even je roosters schoon. Vergeet dit ook niet op het einde van je bbq-sessie. Alles is nog lekker heet, wat het schoonmaken van de roosters een stuk eenvoudiger maakt.

Het lijkt veel werk, maar eigenlijk valt het best mee. Met deze tips geniet je langer van je roosters en blijft je bbq in topconditie!

1 REACTIE

  1. Nat RVS staalsponje. Inderdaad heet uitvoeren. Weer schoonmaken bij een volgende BBQ sessie. Het meeste vet is dan inmiddels droog. Na vrijven met keukenrol paper. Ook lauw warm uit te voeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.