Een bbq tafel maken: pimp je achtertuin

0
Een bbq tafel maken met handige tips

Een bbq tafel is een fantastische toevoeging aan je achtertuin. Of het nu voor het gezellig samenzijn met vrienden en familie is of voor je eigen persoonlijke genot van de kunst van het grillen. Met een bbq tafel kun je de barbecue en al je favoriete bbq accessoires binnen handbereik hebben en tegelijkertijd een handige plek hebben om je gerechten te bereiden en te serveren.

BBQ tafel, meubel of zelfs buitenkeuken

Door deze praktische toepassingen spreken veel mensen dan ook liever in luxere termen: een bbq meubel of zelfs buitenkeuken. Mooie woorden, maar in feite bedoelen we op hoofdlijnen hetzelfde. Een ruimte waar je kunt bbq’en en ook plek hebt voor alles wat bij de bereiding komt kijken. In dit artikel zal ik je de stappen laten zien die nodig zijn om je eigen BBQ tafel te maken. Tijd om je achtertuin eens te pimpen!

Stap 1: Plannen en meten

De eerste stap bij het maken van een bbq tafel is plannen en meten. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat de tafel de juiste hoogte heeft en dat de grill erop past. Meet eerst de grill die je van plan bent te gebruiken en schrijf deze afmetingen op. Meet vervolgens de hoogte van de grill vanaf de grond en bepaal de hoogte van de tafel. Overweeg ook hoe groot je de tafel wilt maken en hoeveel opbergruimte je nodig hebt.

Stap 2: Materiaal selectie

Nu je weet hoe groot de tafel moet zijn, is het tijd om het materiaal te kiezen. Voor een bbq tafel wil je hout dat bestand is tegen vocht en hitte. Vermijd dan ook zachte houtsoorten zoals vurenhout en grenen. Lekker goedkoop, maar daar ga je spijt van krijgen op termijn. Ook steigerhout kan je beter links laten liggen. Het is nog altijd een trend, ook met diverse andere meubels, maar echt geen goede optie voor een robuust en duurzame bbq tafel.

Douglas is een houtsoort die voor veel mensen een betaalbare middenweg vormt tussen echt kwalitatief hardhout en het goedkope zachte hout. Behandel douglashout bij voorkeur wel met een goede olie of coating, voor wat extra bescherming en een langere levensduur.

Een nog betere optie is een hardere houtsoort zoals eiken of ceder. Teak en mahonie worden ook wel eens genoemd, maar dan maak je een bbq tafel die voor de meeste mensen duurder is dan de auto voor de deur. Het mag, maar wellicht is het wat overdadig voor dit project.

Wil je ook nog een hittebestendige sectie toevoegen? Voeg dan een plaat van RVS of aluminium toe op een deel van het werkblad. Staat meteen chique.

Stap 3: Afmetingen

Uiteraard heel belangrijk: hoeveel ruimte heb je voor een bbq tafel? Als je het echt als buitenkeuken gaat inzetten, is het wel fijn om te weten waar je hem wilt plaatsen en hoe groot het geheel mag worden.

Hou er ook rekening mee of je bbq in de tafel verwerkt wordt. Je kunt de bbq tafel zien als bijzettafel naast je barbecue. Tegenwoordig zie je echter steeds meer keramische bbq’s, de kamado’s zoals die van Big Green Egg. Met hun fijne vorm passen die heel mooi in een rond gat. En ook hier geldt ‘meten is weten’. Check de diameter van je barbecue en stem daar het gat in de tafel op af. Uiteraard iets smaller, zodat hij er ver genoeg doorheen kan maar wel op tijd stevig klem zit in het gat. En laat hem ook liever niet ‘zweven’. Zorg dat de pootjes van de kamado steun hebben aan de onderkant.

Stap 4: bouwtekening of niet

Dit is een hele persoonlijke. Ben je een handige klusser en heb je een beetje inzicht en ervaring? Maak dan zelf een plan en bouwtekening, zodat je weet wat je allemaal nodig hebt voor jouw project. Het grote voordeel is dat je meteen alles naar wens en geheel op maat kunt uitwerken en aanschaffen.

Online zijn uiteraard tientallen bouwtekeningen te vinden. Doe vooral een beetje research, want er zijn helaas ook genoeg schimmige aanbieders. Die hebben hele matige tekeningen, onmogelijke constructies en andere ongemakken die je als doe-het-zelver juist wilt vermijden. Zoals Freds Bouwtekeningen, wat gewoon een goedkope handel is van iemand in een bundel matige bouwtekeningen die hij of zij waarschijnlijk via een buitenlandse aanbieder heeft aangekocht en nu zoveel mogelijk probeert door te verkopen. Die hele Fred bestaat ook niet eens. ;)

Kortom, bepaal even eerlijk je eigen niveau en schakel de juiste hulp in. Je kunt natuurlijk ook een professional vragen om je te helpen met de tekening. Dan weet je zeker dat je én maatwerk én kwaliteit krijgt.

Stap 5: monteren en afwerken

De montage hangt natuurlijk volledig af van je gekozen bbq tafel. In veel gevallen begin je met het op maat maken van alle materialen. Zet vervolgens het onderstel in elkaar, de poten of zijkanten er aan vast en rond af met het werkblad.

Bedenk ook goed of je een verrijdbaar bbq meubel wilt. Soms weet je zeker dat alles zal blijven staan omdat er gewoon één duidelijke plek is. Het kan echter handig zijn om een tafel op stevige zwenkwielen te zetten. Zeker bij grotere tuinen en meerdere terrassen. Zo kan je alles iedere keer op de meest ideale plek zetten. Bijvoorbeeld wat meer uit de wind, of in de schaduw. Pro-tip: let op de draagkracht van de zwenkwielen. Harde houtsoorten wegen immers behoorlijk wat.

Vergeet niet te schuren. Er is waarschijnlijk veel gezaagd en niets zo vervelend als ruwe randjes vol splinters. Schuur alle gezaagde vlakken mooi glad. Voor de veiligheid en het ziet er ook een stuk strakker uit als alles mooi fijn glad is gemaakt.

Werk uiteindelijk het geheel af met eventueel een kleurtje, maar in veel gevallen minimaal met een kwalitatieve lak. Dat beschermt het hout en zorgt voor een mooie uitstraling op de langere termijn.

Zoveel mensen, zoveel wensen. Zie bovenstaande tips vooral als inspiratie om eens de uitdaging aan te gaan. Er gaat niets boven een fijne, ruime plek om lekker te bbq’en.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.