Het vlees is op, de schalen met salades zijn leeg en je gekke familielid vingert nog net het laatste beetje colasaus uit de fles. Toch hoeft een bbq sessie dan nog niet te stoppen. Tijd voor een lekker toetje om de boel af te toppen! Natuurlijk kan je voor simpel gaan en een bak schepijs uit de vriezer trekken. We don’t blame you. Een toetje kan echter ook heel makkelijk op de bbq. Braad Maar Raak geeft je graag wat recepten vol inspiratie om snel en simpel heerlijke BBQ toetjes op tafel te toveren.
Het geheim van de lekkerste BBQ toetjes
Eigenlijk zijn BBQ toetjes bijna allemaal gebaseerd op een paar bewezen ingrediënten. Om te beginnen fruit. Stevig fruit is ideaal om even kort te grillen. Een bekend voorbeeld zijn schijfjes ananas op de grill, maar ook abrikozen en zelfs perziken lenen zich prima voor de bbq. Banaan vinden veel mensen warm ook best te nassen. Verpakt in wat alu-folie kan je hier ook heel wat variaties mee maken. En aangezien we meestal een zoet toetje willen, komen we naast fruit al snel uit bij chocola, suikers of zoete snoepjes zoals marshmallows.
Heb je iets van bovenstaande ingrediënten in de kast? Top, dan kan je eigenlijk al lekker gaan variëren en experimenteren. Oké, we hadden je nog wat recepten en inspiratie beloofd. Check dus hieronder snel onze BBQ toetjes die we maar wat graag op tafel zetten.
Gegrild fruit van de barbecue
Zomerfruit, wie is er niet gek op. Voor dit recept gebruiken we perzik, aardbeien en ananas. Heel simpel: maak spiesjes met afwisselend een schijfje perzik, een hele aardbei en een blokje ananas. Afhankelijk van de dikte van de spies heb je wat forsere stukken fruit nodig. Gebruik je houten spiesjes, leg die dan even een half uurtje van te voren in een bak met water. Dan verbranden ze niet (snel) tijdens het grillen.
Als je van een zoete en hartige smaak houdt, dan kan je het fruit besprenkelen met wat druppels extra vergine olijfolie en bestrooien met een heel klein beetje zout. Wees zowel met de olie als zout heel voorzichtig. Niets is zo zonde als dat je fijne fruitstokken straks vooral zout en vettig smaken. Liever wat minder dan teveel.
Leg de spiesjes boven de kolen voor zo’n 6 tot 10 minuten. Dit hangt vooral af van hoe warm je bbq nog is. Draai ze regelmatig, maar wacht wel een paar minuten voordat je met draaien begint. Als je ze te snel wilt draaien, is de kans groot dat de stukjes fruit aan het rooster blijven plakken.
Zijn de grillstrepen naar wens en zien de spiesjes er top uit? Leg ze op een bord en doe er naar eigen smaak nog een klein beetje honing over.
Donut met ijs
Een donut is heerlijk, lekker fout. Een caloriebom, maar soms echt een guilty pleasure. Warme donuts zijn misschien nóg lekkerder, zeker als je ze dan ook voorziet van een bolletje ijs. Dit recept is in feite een door midden gesneden donut, voorzien van 1 à 2 bolletjes ijs en afgetopt met wat chocoladesaus. Eventueel nog een dot slagroom als je verwacht dat je lichaam het aan kan.
Snij de donuts door de helft en leg de besuikerde kanten (de buitenkanten) op het rooster. Laat ze ongeveer een minuutje even lekker grillen. Ga dan per portie/persoon aan de slag met het opmaken van de donuts. Anders heb je kans dat je straks een aantal donuts hebt gemaakt, waarbij de eerste hooguit wat gesmolten ijs nog heeft. Dus halve donut op een bord, bolletje(s) ijs erop, andere helft van de donut er weer op en afronden met chocoladesaus en slagroom naar wens.
Nog wat fruit over? Wat stukjes aardbeien of kersen passen hier uitstekend bij. Geen ijs in huis? Doe dan wat fruit en slagroom tussen de twee halve donuts. En ja, dit toetje levert één grote bende op. Zowel op je bord als in menig gezicht. En dan hebben we het echt niet alleen over de kleine eters. ;)
De klassieker: banaan met chocola en mini marshmallows
Steeds meer mensen ontdekken dit eenvoudige gerecht als lekkere afsluiter. Een klassieker onder de BBQ toetjes. Wederom een schoolvoorbeeld van lekker en makkelijk. Pel een banaan en leg deze op een stuk alu-folie. Snij de banaan over de lengte in, maar niet helemaal door. Vul de banaan met je favoriete chocola en wat mini marshmallows. In plaats van chocola kan je ook voor het gemak kiezen om er wat hagelslag in te strooien. Iets mindere kwaliteit, maar hé… het blijft chocola.
Vouw de folie om de banaan tot een mooi pakketje en laat het geheel ongeveer 5 minuten liggen boven de kolen. Daarna voorzichtig uitpakken en aanvallen maar!
Gegrilde perzik met kaneelsuiker
Zoals gezegd is perzik ook ideaal om te grillen. Een stevig stuk fruit, dus perfect om er van die mooie strepen op te branden straks. Dit toetje is in feite hetzelfde als een broodje bakken en insmeren. Als eerste maak je de topping met de volgende ingrediënten
- 60 gram roomboter op kamertemperatuur
- ruime eetlepel suiker
- halve theelepel kaneel
Spatel eerst de boter lekker zacht en roer er vervolgens de suiker en kaneel doorheen. Vervolgens mag je per persoon een perzik halveren en de pit eruit halen. Smeer het vruchtvlees iets in met een plantaardige olie. Een milde olijfolie kan, of bijvoorbeeld kokosolie. Leg ze vervolgens met het vruchtvlees op het rooster en laat de barbecue zijn werk doen. Voel aan de bovenkant of de vrucht al zacht is. Zodra je de schil ietsjes in kunt drukken is het grillen klaar en kan je de perzik op een bord leggen. Tussendoor kijken of loshalen van het rooster is dus echt niet nodig.
Smeer ten slotte de perzikhelften in met de topping en geniet er snel van zolang ze nog lekker warm zijn. Uiteraard kan je dit alles ook weer aankleden met een bolletje ijs naar keuze, al is dat wat ons betreft echt geen must.
Apple Crumble van de barbecue
Het laatste recept van onze lijst met BBQ toetjes is zeker niet de minste. Verras je gasten met een echte apple crumble! En het fijne is: deze variant is ook nog eens vrij snel klaar. Een gewone apple crumble moet al snel 60 tot wel 90 minuten garen in totaal en dat is natuurlijk best lang als je hongerige gasten nog een nagerecht verwachten. Kortom, tijd voor een snelle en smakelijke variant.
Voor deze apple crumble gebruik je bij voorkeur stevige appels, zoals Braeburn of Granny Smith. Deze hebben als voordeel dat ze ook na het verwarmen nog een lekkere bite hebben. Heb je alleen maar Elstar of Jonagold in huis? Gebruik die lekker, dat is echt geen ramp. De kans is alleen groot dat je appels een stuk zachter en misschien wat meer pulp worden. Voor kleine kinderen uiteraard mooi meegenomen.
De ingrediënten zijn als volgt voor 4 royale toetjes:
- 4 appels, geschild en in dunne plakjes gesneden
- 50 gram kristalsuiker
- 100 gram bruine (basterd)suiker
- 2 theelepels kaneel
- 115 gram gesmolten roomboter
- 60 gram bloem
- 40 gram grove havermout
- halve theelepel bakpoeder
Voor dit gerecht moet je BBQ nog wel een beetje redelijk op temperatuur zijn. Circa 180 graden moet de thermometer nog wel aantikken. Haal je dat niet, dan kan je er beter nog wat houtskool of briketten bij doen voordat je dit toetje gaat voorbereiden.
Scheur 4 stukken alu-folie af en verdeel de stukjes appel over de stukken. Meng de kristalsuiker met de kaneel en sprenkel over de appels. Mix in een kom de gesmolten boter, bruine suiker, havermout en bakpoeder. Verdeel dit ook evenredig over de vier hoopjes met appel.
Vouw de alu-pakketjes omhoog en maak ze goed dicht. Leg ze op het bbq-rooster direct boven de kolen en laat het geheel circa 20 minuten bakken. Voorzichtig openmaken daarna, want er zal genoeg hete damp uit de pakketjes komen. En zoals vaker geldt ook bij dit BBQ nagerecht: serveer het naar wens met een bolletje ijs. Of twee. ;) Een swirl karamelsaus past er ook perfect bij.
Eet smakelijk!