BBQ trends 2016: dit wordt hot in het nieuwe jaar

0
BBQ trends voor 2016

Goede voornemens zijn leuk en aardig, maar waar het echt om draait zijn natuurlijk de BBQ trends voor het nieuwe jaar. Wat wordt op BBQ-gebied absoluut HOT in 2016? Zijn er nog nieuwe technieken, recepten of gadgets om je alvast op voor te bereiden? Braad Maar Raak zet de BBQ trends 2016 voor je op een rijtje.

BBQ trends 2016

Van technieken tot ingrediënten. De BBQ trends 2016 zijn zeer divers, maar allemaal geschikt voor een breed publiek.

Beginnen met roken

Terwijl veel anderen met pleisters, kauwgom en USB-sigaretten juist proberen te stoppen met roken, gaan in 2016 nog meer BBQ-fans beginnen met roken. Het is steeds meer gemeengoed aan het worden in BBQ-land: rookhout, luxe smokers, zelfs kant-en-klare rookboxen. Eigenlijk is er geen excuus meer om niet te beginnen met roken. Barbecueën is in veel achtertuinen meer dan alleen maar vuur een vleesch. De geur en smaak van rook is ongeëvenaard en in 2016 zal dit fenomeen zich nog verder gaan uitbreiden. Je kan het zo simpel of extreem maken als je wilt. Check vooraf wel even ons overzicht van geschikt rookhout voor de beste combinaties.

De slager

De economie trekt weer aan en we kunnen weer wat meer luxe veroorloven. Goed nieuws voor de BBQ, want dat houdt ook in dat we met een grote boog om de supermarkt heen kunnen lopen als we inkopen gaan doen voor een avondje grillen. Naar de slager voor heerlijk vleesch wordt gelukkig weer helemaal hot in 2016 en staat terecht in dit overzicht van BBQ trends. Lekker op je gemak staren naar al het moois in de vitrines. Prachtige stukken vlees waar de meesterslager zijn vakmanschap op los heeft gelaten. Toegegeven, kwaliteit heeft een prijs, maar dat proef je ook. Vergeet de trieste BBQ-pakketten en eeuwige satéstokjes met matige combinaties. Verwen jezelf en je gasten met een goed stuk vlees. Leuker om te bereiden, lekkerder om te eten.

De online slager

In het verlengde van het bezoek aan de slager staat  ook de online slager bij de BBQ trends voor 2016. Er komen steeds meer online slagers die mooie stukken vlees verkopen en het goed gekoeld bij je thuis bezorgen. Hoewel het zijn charme heeft om bij de slager in het centrum te kijken naar al het moois, is het assortiment van de online slager vaak veel uitgebreider. Meer soorten vlees, meerdere opties qua gewicht. En wil je de zekerheid dat je op tijd je verse vleesch in huis hebt, kies dan voor een online slager met een fysieke afhaallocatie in je buurt. Een half uurtje rijden voor subliem vlees is alle moeite meer dan waard.

Beef ribs: de nieuwe spare ribs

Steeds vaker merken we dat mensen wel een beetje klaar zijn met spare ribs. Logisch ook, want de meest liefdeloze stukken varkensvlees worden verzopen in mierzoete marinade en als spare ribs naar de onwetende BBQ’er verscheept. Langzaam gegaarde baby back ribs blijven een delicatesse om heerlijk van te smullen, maar niet iedereen neemt hier de tijd en kwaliteit vlees voor. Toch is er in 2016 een trend die de saaie spare ribs steeds vaker gaat vervangen: beef ribs! De ribs van een goed vleesrund zijn briljant. Je moet er wel een middag voor uittrekken, en bij voorkeur al 1-2 dagen van tevoren het vlees in de marinade leggen, maar dan heb je ook wat. Een beetje valsspelen zien we door de vingers: braad de beef ribs een uur of 4-5 in de oven en voor de finishing touch hoeft het nog maar 10-15 minuten op de BBQ. Zo kan je al voor je BBQ-sessie het grote werk doen. We raden echter aan om toch eens tijd te maken voor een volledige BBQ-bereiding. Het vlees verdient het zeker!

Low & Slow

Groot, groter, grootst. Steeds meer mensen laten de kleine stukjes vlees links liggen en kiezen voor een mooi, groot stuk vleesch. Kwaliteit boven kwantiteit. Hierdoor gaan we ook in het nieuwe jaar vaker voor low & slow grillen. Een leuke activiteit voor een vrije dag of in het weekend. Samen met een thermometer om de kerntemperatuur op afstand in de gaten te houden is dit een hele ontspannen manier van BBQ’en.

De winter BBQ

De eerste december zonder vorst en de gemiddelde temperatuur per maand breekt elk record. Nederland is nog niet het hele jaar door sub-tropisch, maar het mooie weer biedt wel een uitgelezen kans om meer mensen over de streep te trekken en ook ’s winters te BBQ’en. De winter BBQ mag dan ook niet ontbreken in onze lijst met BBQ trends. In de zomer met een koel biertje, in de winter met een warm drankje bij de hand. Ook als straks de thermometer nog onder het vriespunt duikt en er sneeuw valt, kan je prima de BBQ blijven gebruiken. Sfeervol en gezellig met z’n allen bij de terraskachel. En bijkomend voordeel is dat er nog genoeg mooi vlees beschikbaar is dankzij de feestdagen en een restant van het wildseizoen.

Op naar een gezond, gelukkig en grillend 2016!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.