Help! Mijn BBQ wordt niet warm – Zo los je het op

0
BBQ wordt niet warm, temperatuur regelen en aansteken

Je had je vrienden uitgenodigd voor een gezellige barbecue, maar je bbq wordt niet warm. Klinkt dat bekend? Geen zorgen, we kennen allemaal wel die momenten waarop het lijkt alsof je grill je in de steek laat. Gelukkig zijn er verschillende redenen waarom je BBQ niet opwarmt en talloze manieren om het vuur aan te wakkeren. In dit artikel zullen we bespreken waarom je BBQ niet warm wil worden en geven we je handige tips om je vuur goed aan te steken, de temperatuur te regelen en uiteindelijk die sappige steaks en gegrilde groenten op tafel te toveren. Dus, laten we die grillproblemen aanpakken en tijd voor hitte!

Waarom wordt de bbq niet warm?

Het kan behoorlijk frustrerend zijn wanneer je vol enthousiasme bent om te gaan grillen, maar je BBQ lijkt niet mee te werken. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je BBQ niet warm wil worden. Laten we een aantal van deze redenen bekijken:

 1. Slechte luchtcirculatie: Als je grill niet goed ontworpen is of verstopt is met vet of vuil, kan de luchtstroom belemmerd worden. Dit kan ervoor zorgen dat het vuur niet goed aangewakkerd wordt en je BBQ niet opwarmt. Bij een kogelbarbecue heb je vaak ook bovenop en eventueel onderop schuifjes om de luchttoevoer te regelen. Zorg dat deze in het begin volledig open staan.
 2. Brandstofproblemen: Het soort brandstof dat je gebruikt, kan ook een rol spelen. Bijvoorbeeld, als je houtskool gebruikt wat vochtig is of van lage kwaliteit, kan het langer duren voordat het vuur op gang komt. Kies voor kwaliteit en bedenk ook of je wilt bbq’en met houtskool of briketten.
 3. Ontstekingsproblemen: Als je de BBQ niet op de juiste manier aansteekt, kan dit leiden tot problemen met het opwarmen. Wees er zeker van dat je de juiste techniek gebruikt om het vuur te ontsteken.
 4. Lekkende gasleidingen (voor gasgrills): Als je een gasgrill hebt en je merkt dat de vlammen niet heet genoeg worden, controleer dan op lekkende gasleidingen. Veiligheid staat voorop!

Nu we een idee hebben van waarom je BBQ niet warm wil worden, laten we eens kijken naar hoe je het vuur goed kunt aansteken en de temperatuur kunt regelen.

Tips om je BBQ goed aan te steken

 1. Kies de juiste brandstof: Als je houtskool gebruikt, ga dan voor kwalitatieve briketten of houtskool. Vermijd vochtige brandstof, omdat dit het aansteken bemoeilijkt.
 2. Gebruik een brikettenstarter / schoorsteenstarter: Een brikettenstarter is een handig hulpmiddel om je houtskool snel en gelijkmatig aan te steken. Vul de starter met houtskool, plaats wat aanmaakblokjes onderaan en steek de blokjes aan. Binnen korte tijd zul je gloeiende kolen hebben.
 3. Aanmaakblokjes: Dit zijn je vrienden bij het aansteken van de BBQ. Plaats een paar aanmaakblokjes tussen de houtskool om het vuur op gang te brengen. En jij weet toch ook of je bruine of witte aanmaakblokjes moet gebruiken?
 4. Ventilatieopeningen openen: Zorg ervoor dat de ventilatieopeningen van je BBQ openstaan voordat je begint met aansteken. Dit zorgt voor een goede luchtstroom die het vuur zal helpen ontwikkelen.

Regel de temperatuur van je bbq

 1. Speel met de luchttoevoer: De luchttoevoer regelt de intensiteit van het vuur. Als je meer hitte nodig hebt, open je de ventilatieopeningen om meer zuurstof toe te laten. Wil je het vuur temperen, sluit ze dan gedeeltelijk.
 2. Afstand tot het vuur: Bij houtskoolgrills kun je de hoogte van het grillrooster aanpassen. Hoe dichter bij het vuur, hoe heter de temperatuur zal zijn. Houd hier rekening mee afhankelijk van wat je aan het grillen bent.
 3. Gebruik de deksel: Door de deksel op je BBQ te plaatsen, creëer je een oveneffect. Dit is handig voor gerechten die langere tijd nodig hebben om te garen. Bijvoorbeeld een grote Tomahawk steak of sappige spareribs.

Hoe lang duurt het voor houtskool warm is?

De tijd die het kost voordat je houtskool warm genoeg is om te grillen, varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals het weer, het type brandstof en de aansteekmethode. Over het algemeen kun je verwachten dat houtskool na ongeveer 15 tot 20 minuten gloeiend en klaar voor gebruik is. Hierbij gaan we uit van het aansteken met behulp van een schoorsteenstarter. Houd er rekening mee dat het enige oefening vergt om de juiste timing te vinden die het beste werkt voor jouw specifieke BBQ-setup.

Nooit meer een koude BBQ

Dus, als je BBQ niet warm wil worden wanneer je dat het meest nodig hebt, wanhoop dan niet! Er zijn talloze manieren om je grillvuur aan te wakkeren en de perfecte temperatuur te bereiken. Zorg ervoor dat je grill goed schoon is, gebruik kwalitatieve brandstof en volg de juiste aansteektechnieken. Vergeet niet om te spelen met de luchttoevoer, de afstand tot het vuur en het gebruik van de deksel om de temperatuur naar wens te regelen. En onthoud, oefening baart kunst. Met wat tijd en ervaring zul je een meester worden in het aansteken en beheersen van je BBQ-vuur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.