Zo maak je de lekkerste beenham van de BBQ

0
beenham bbq recept en tips

De laatste tijd wint een bepaald stuk vlees heel veel terrein: de beenham. Het iconische broodje beenham is vooral bekend van veel (food) festivals. En als iets bevalt, dan wil je het toch thuis ook eens proberen? Niet zo gek dus dat steeds meer mensen ook op hun eigen barbecue een heerlijke beenham willen bereiden. Maar hoe maak je nou de lekkerste beenham van de bbq? Hoe lang duurt het voordat een beenham gaar is? Welke saus is lekker bij beenham? Vragen genoeg, wij hebben de antwoorden! Lees hieronder de beste tips en een super lekker recept voor jouw ultieme bbq beenham.

Hoe bereid je beenham op de bbq

Een beenham is een groot stuk vlees. Zeker als je American style een beenham aan het bot koopt. Deze zijn bij de betere (online) slagers verkrijgbaar en echt een aanrader. Je hebt ook wel kleinere hammetjes, vaak al deels voorgegaard. Een imposante unit van 4 of zelfs 8 kilo. Ideaal voor een groot diner of tuinfeest, maar je kunt het ook in de koeling bewaren voor een dag later of tot wel twee maanden invriezen.

Net als veel andere grote stukken vlees gaat beenham op de bbq volgens de indirecte methode. Je wilt het geheel rustig laten garen, dus dat doe je niet direct boven gloeiende kolen. De temperatuur van je barbecue is bij voorkeur rond de 180 graden. Zorg er dus voor dat je goed weet hoe je de temperatuur van je bbq kunt regelen. Bij de een heb je misschien aan een halfvolle brikettenstarter genoeg, de andere barbecue moet je helemaal afvullen.

Hoe lang moet beenham op een bbq / kamado

Hoe lang een beenham moet garen op een barbecue of kamado hangt af van het gewicht. Reken op gemiddeld 12 tot 15 minuten per pond. Op de kamado of Big Green Egg hangt het ook af van de temperatuur. Je kunt een beenham heel lekker low&slow garen. Hou er dan wel rekening mee dat je er een middagje zoet mee bent.

De optimale kerntemperatuur

Uiteindelijk wil je dat je beenham een kerntemperatuur heeft van ongeveer 65 graden. De beste manier om dit bij te houden is een kernthermometer, zoals de Meater+. Hou er rekening mee dat je beenham tijdens het ‘rusten’ ook iets verder zal garen. Haal de beenham dus al wat eerder van je barbecue, om te voorkomen dat deze te gaar wordt.

In onderstaand recept komen we er ook nog op terug: insmeren en op tijd laten rusten. Als je beenham een kerntemperatuur heeft van ongeveer 55 graden is het een mooi moment om de beenham in te smeren met je favoriete saus. Een lekkere zoete glaze is ideaal. Doe dit ongeveer elke 10 tot 15 minuten, totdat de beenham de 60 graden aantikt. Vervolgens twintig minuten laten rusten (super lastig, we weten het) en aanvallen maar.

Recept voor gegrilde beenham met honing

De lekkerste bbq beenham is wat ons betreft een zoete variant met in elk geval honing. Sommige mensen vullen onderstaand recept nog aan met wat stukjes ananas. Dat werkt er ook perfect bij, alleen kennen we ook de online discussie: warme ananas, ja of nee? Voor de veiligheid laten we het in beginsel weg uit ons recept. Maar doe vooral wat je niet laten kunt. ;)

Eigenlijk heeft de beenham maar twee soorten smaakmakers nodig: een dry rub en een glaze. Je kunt natuurlijk zelf een dry rub maken, maar ook in de betere winkels of online zijn prima rubs te koop die goed passen bij varkensvlees. Een glaze is simpel gezegd een stevig sausje om je vlees tijdens het grillen mee in te kwasten. De smaken trekken er dan mooi in en de saus kan ook lekker karamelliseren doordat er vaak wat suikers in zitten.

BBQ beenham insmeren glaze saus Onze favoriete glaze voor beenham is een combinatie van honing, wat bruine suiker, appelsap en een beetje mosterd. De smaken van zoet, appels en varkensvlees is echt subliem! De hoeveelheid hangt uiteraard af van het formaat beenham. Het belangrijkste is dat het een dikke saus wordt die je goed kunt smeren. Het is niet de bedoeling dat de saus meteen van de beenham af druipt. Het moet meer op honing dan op sap lijken qua stroperigheid.

Naast de honing, suiker en appelsap zijn er legio extra’s mogelijk. Een beetje mosterd, wat geperste knoflook. Er zijn zelfs combinaties met perenjam en kaneel mogelijk. Dit is echt maar net wat je favoriete smaken zijn. Wat ons betreft werken honing, suiker, mosterd en appelsap perfect. Wees voorzichtig met het sap, want je wilt dus je glaze niet te dun maken.

Zorg dat je barbecue rond de 180 graden is en leg je beenham boven op de indirecte zone. Plaats er een lekbakje onder, dat voorkomt een hoop vocht in je bbq. Hou de kerntemperatuur in de gaten en ga vanaf 55 graden de beenham lekker royaal insmeren met je saus. Herhaal dit elke 10-15 minuten, tot de meter op 60 graden staat. Vervolgens ongeduldig twintig minuten wachten en je beenham is klaar. En waarschijnlijk razendsnel op.

Eet smakelijk!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.