Beer can chicken is in korte tijd heel populair geworden. Er is echter veel meer mogelijk dan alleen het standaard blikje bier. Wat doe je als je niet van bier houdt? Of (tijdelijk) geen alcohol drinkt? Deze alternatieven laten je toch genieten van een variatie op de bekende recepten.
De lekkerste bierkip op de bbq hoeft echt niet altijd met bier gemaakt te worden, ook al zou je dat wel vermoeden. Fruit en frisdrank lenen zich namelijk ook perfect voor dit gerecht. Het is dus vooral een bbq kip op vele manieren, maar voor het gemak houden we het op de algemene naam beer can chicken.
Tips voor beer can chicken
Een hele kip, rechtopstaand op je barbecue. Ietwat pijnlijk geposteerd een blikje drank. Het aangezicht van een beer can chicken op de barbecue is heel bijzonder. Alsof het arme beest op een fiets zonder zadel is gesprongen. Toch is er met die hele kip veel meer mogelijk dan alleen wat Heineken of Hertog Jan rectaal in te brengen. Hoewel het blikje drank vooral voor wat sappigheid zorgt en het kookproces versnelt, en volgens velen niet heel sterk de smaak beïnvloedt (laat staan een alcoholpercentage aan je vlees toevoegt), is het heel leuk om te experimenteren. Kortom, tijd voor alternatieven voor de traditionele beer can chicken.
Tussentijdse tip: Een speciale houder voor beer can chicken, zoals een gevogelte stomer, biedt zeker uitkomst. Hiermee staat je kip een stuk stabieler dan alleen leunend op een blikje, zodat je geen risico loopt op een natte bende in je BBQ. Daarnaast bevat zo’n houder soms ook een schotel waar je wat extra vocht en kruiden in kunt gieten, zodat er van buitenaf ook wat smaak in je kip kan trekken. En het ruikt ook nog eens extra lekker, leuk meegenomen.
BBQ kip met frisdrank
Het meest eenvoudige alternatief is de ‘luie Amerikanen-variant’: een blikje cola, Dr. Pepper, enzovoort. Allicht bedacht door de afdeling marketing van de Coca-Cola Company. Het voorkomt enige vorm van alcohol in de buurt van je eten, maar als we eerlijk zijn is het nogal inspiratieloos om alleen het blikje te vervangen.
Een aanrader is een lemon/lime can chicken. Op het oog lijkt het een simpele aanpassing met in plaats van bier een blikje Sprite/7-Up in de kip. Deze variant gaat echter verder. Smeer om te beginnen de kip in met olijfolie en masseer een dry rub naar keuze goed in. Snijd een citroen en limoen in schijfjes en stop die in de kip. Let wel op dat je hem niet té vol stopt, want het blikje fris moet nog wel passen. Neem – zoals gebruikelijk – een flinke slok uit het blikje en plaats vervolgens je kip op de bbq.
Fruitige bierkip
Wist je dat beer can chicken super samen gaat met fruit? Zo kan je meteen dat deel van je dagelijkse schijf van vijf aftikken. Vooral de combinatie van ananassap en sinaasappelsap is op veel fora favoriet bij liefhebbers van een fruitige kip. Net zoals bij de lemon/lime variant kan je in dit geval naast vruchtensap ook wat stukjes fruit in de kip stoppen. Blokjes ananas, appel, sinaasappel of misschien wel partjes mandarijn. Besmeer de kip tussentijds met een lekkere sausje en herhaal dit zodra de kip klaar is om aan te sijden/knippen.
Zoals gezegd: experimenteer vooral. Beer can chicken kan zoveel meer zijn dan alleen meer een blikje drank met grof geweld inbrengen. Een lekkere rub, een goede mopping saus, wat fruit of kruiden in de kip of in de schaal eronder… Of het inbrengen van een blikje nou heel veel effect heeft of niet, het is sowieso een mooi ritueel bij de BBQ, leuk om te maken en het blijft een prachtig gezicht om de hele kip stukje bij beetje mooi te zien verkleuren.