We hebben het al vaak gehad over het verschil tussen houtskool of briketten. Een belangrijke afweging om te maken als de bbq aan gaat. Wil je lang en op een niet al te hoge temperatuur rustig grillen? Kies dan je favoriete briketten, bijvoorkeur een goede kwaliteit kokosbriketten. Ga je vooral direct grillen en is een hele hoge temperatuur gewenst? Bijvoorbeeld voor het schroeien van heerlijke steaks of het maken van een bbq pizza? Dan is houtskool de perfecte keuze. Maar welke houtskool moet je kiezen? Die van de bouwmarkt, de supermarkt of toch een groter merk via een bbq webshop? Zoek niet verder! Braad Maar Raak heeft heel veel soorten houtskool onderzocht. Maak kennis met de beste houtskool voor je bbq, al beginnen we even met wat korte uitleg over soorten houtskool en hoe houtskool wordt gemaakt.
Soorten houtskool
Je zou het misschien niet verwachten, maar je hebt naast verschillende merken ook echt soorten houtskool. Op het oog lijkt het allemaal op elkaar. Gewoon wat zwarte brokken. Maar er zit wel degelijk verschil tussen veel soorten. Verschil in kwaliteit, maar ook verschil in eigenschappen. Daarvoor moeten we even kijken naar de manier waarop houtskool geproduceerd wordt.
Houtskool wordt gemaakt door hout in speciale ovens te verhitten met vrijwel geen zuurstof. Op deze manier kan het hout niet verbranden en gaat het verkolen. Vocht en andere onzuivere bestanddelen worden er zo uitgehaald. Het eindresultaat is hele zuivere houtskool. Maar zoals je kunt verwachten maakt het voor het eindresultaat nogal uit welk hout je gebruikt.
Zo heb je houtskool van speciaal hardhout. Deze variant staat er bekend om dat die het relatief lang vol zal houden op een hoge temperatuur. Ideaal dus als je een lange avond grillen verwacht. Staan er alleen wat hamburgers, spiesjes en worstjes op het menu? Dan kan je ook met de gewone, zachte houtsoorten uit de voeten. Je herkent het wel, doordat fabrikanten het gebruik van hardhout vrijwel altijd expliciet vermelden. Staat het niet op de doos of zak? Ga dan maar uit van een ander soort hout.
A-merk of supermarktmerk houtskool
Naast het type hout is er nog een kwaliteitsverschil. Dat vind je soms terug in de prijs, al zul je straks ontdekken dat de grote A-merken niet eens veel duurder zijn dan een simpel zakje uit de supermarkt. Sterker nog, door een vaak wat groter volume ben je meestal zelfs goedkoper uit! Maar de kwaliteit verschilt dus regelmatig. Houtskool van slechte kwaliteit is heel bros en zal snel uit elkaar vallen. In de slechtste gevallen is het al grotendeels as zodra het uit de brikettenstarter komt. Zonde, want dan moet je al snel weer een nieuwe lading houtskool aansteken en ben je ook snel door je voorraad heen.
De Grote Houtskool Test
Tijd voor de strijd. De Grote Houtskool Test van dit jaar. Wat is de beste houtskool die je nu kunt kopen? Zijn er ook zakken die je maar beter kunt laten liggen? We gingen op onderzoek uit en hebben 6 hele gangbare soorten houtskool vergeleken. Deze soorten zijn gangbaar omdat ze populair zijn bij de fanatieke bbq’ers, óf ze zijn vooral heel toegankelijk doordat ze bij een grote supermarkt of bouwmarkt in de schappen liggen.
Van bouwmarkt tot supermarkt en van Cubaan tot hardhout. Met weinig of juist veel rookgeur voor de echte liefhebber. Ontdek hieronder de beste houtskool voor jouw barbecue.
Praxis Central Park houtskool (4,99 voor circa 2,5 kilo)
Het Central Park huismerk van Praxis is er eentje waar we vooraf weinig verwachtingen van hebben. Bijna alles van dit huismerk bewijst zich wel in beroerde kwaliteit, of het nu om gereedschap of hout voor je achtertuin gaat. Toch is dit wel een toegankelijke houtskool, die de bouwmarkt voert naast de collectie aan Weber artikelen. Op het oog lijkt de prijs bescheiden, maar als we het vergelijken met de grote merken dan is het niet eens een hele goedkope optie.
De houtskool komt helaas alle verwachtingen vakkundig na. Al in de brikettenstarter merk je dat de brokjes behoorlijk zwak worden en uit elkaar beginnen te vallen. Na het uitstorten in de bbq is gevoelsmatig de helft al in de aslade verdwenen. De temperatuur die alsnog bereikt wordt is best oké, maar al snel begint die te dalen. Dit is een zakje voor als je echt geen andere keuze hebt en toch de bbq wilt gebruiken dezelfde dag. Anderzijds, je bent in de Praxis en de kans is groot dat er nog wel een zak houtskool van Weber in de buurt ligt. Gratis tip: pak die, daar ga je meer plezier aan beleven.
Jumbo houtskool (4,89 voor 2,5 kilo)
Ook onze gele supermarkt heeft houtskool in het assortiment zitten. Rond de piekmaanden in de zomer trekt de Jumbo vaak alle registers open en zie je nog wel eens wat speciale merken voorbij komen met kolen, briketten en diverse accessoires. De gewone Jumbo houtskool heeft eigenlijk het hele jaar door wel een plekje ergens onderin. Met een prijs die ongeveer gelijk is aan de concullega uit de bouwmarkt, zou je misschien hetzelfde verwachten. Gelukkig valt het niet zo beroerd uit voor de kolen van de Jumbo. Ze zijn wat minder bros als ze op temperatuur zijn, maar de pret is nog altijd wel snel over. Een uurtje later ben je al wel weer aan het bijvullen om de bbq echt op temperatuur te houden. Geen hele slechte prestatie, maar het houdt niet over.
Lidl Grill Meister houtskool (2,99 voor 3 kilo)
De goedkoopste uit de test, zoals we eigenlijk wel hadden verwacht van de Lidl. Duitse degelijkheid is hierop zeker van toepassing, want deze houtskool doet het verrassend goed. Snel gloeiend heet en vooral nog steeds hele solide brokken. Dat is wel andere koek vergeleken met de andere supermarkt en de bouwmarkt. De Grill Meister kooltjes gloeien lekker en blijven redelijk lang op temperatuur. De brokken houtskool zijn helaas wel aan de kleine kant. Hierdoor kan je onnodig veel kolen al verliezen bij het uitstorten op een rooster.
Echt roken of een fijne rooksmaak afgeven is er niet bij, maar dat hoef je ook niet echt te verwachten als je slechts een euro per kilo hebt betaald. Geen wonderen, maar ook absoluut geen miskoop.
Dammers Cubaanse Marabu houtskool (27,95 voor 15 kilo)
“Restaurant houtskool” staat op onze zak van Dammers. Kijk, dat is even de lat hoog leggen. Dammers is een gerespecteerd merk, maar het mooiste is nog wel het verhaal achter deze soort houtskool. De Marabu is een boom die veel voorkomt in Cuba, maar er eigenlijk niet thuis hoort. De boom kwam eeuwen terug uit Afrika mee en is vandaag de dag meer een soort onkruid geworden. Door de Marabu te kappen wordt weer ruimte gecreëerd voor de inheemse natuur en landbouw. Een win-win situatie zou je zeggen. Of het is een fraai stukje marketing om ons Europeanen voor de gek te houden en er een eco-label op te kunnen plakken. Het verhaal klinkt in elk geval heel plausibel.
Deze houtskool van Dammers is echt wel een niveautje hoger dan de versies uit de supers en bouwmarkten. Wat een temperatuur! Als je in een gekke bui je hele rooster vol stort met deze kolen en nietsvermoedend wat simpele worsten gaat grillen, dan heb je in no-time gitzwarte staven. Dit is echte kwaliteit waarmee je alles aankunt wat er maar op je grill moet komen. Van low&slow (wees dan behoudend met de hoeveelheid kolen waarmee je start) tot de maximale temperaturen voor een bbq pizza. Daarnaast zijn het echt serieuze, forse brokken houtskool. Fijn om aan te steken, fijn om op je rooster te leggen. Een echte aanrader!
Black Ranch Quebracho houtskool (27,95 voor 15 kilo)
Ga op een gezellig bbq-forum eens kijken naar favoriete soorten houtskool en de kans is groot dat je Black Ranch voorbij ziet komen. Net zoals Dammers voert ook Black Ranch diverse soorten houtskool, waaronder de Marabu uit Cuba. Om toch even wat verschil te zoeken hebben we de Quabracho soort van Black Ranch onderzocht. Deze soort wordt gemaakt van de steeneik uit Argentinië, een bikkelharde houtsoort. Hiervoor worden niet speciaal bomen gekapt, maar gebruikt men afvalhout uit andere processen. Toch goed voor het gevoel.
Dit is net als de Marabu een toppertje met solide brokken, die echt hoge temperaturen halen. Vooral de mooie, grote stukken houtskool vallen op als je de zak opent. Al deze kwaliteiten maken van deze Black Ranch ook een perfecte keuze voor kamado’s (keramische bbq’s) en zelfs de wat grotere houtskool-ovens. Een verschil met de zak van Dammers is dat deze Black Ranch wel een flinke rookgeur afgeeft. Heerlijk voor de liefhebber, maar natuurlijk kunnen smaken verschillen. Wij zijn fan, dus we kunnen het zeker aanraden om eens te proberen.
Flames & Flavour West-Afrikaanse houtskool (25,00 voor 13 kilo)
Laatste in de rij is een zak West-Afrikaanse houtskool van Flames & Flavour. Eigenlijk weet deze helaas op geen enkel punt de kolen van Dammers of Black Ranch af te troeven. De prijs is naar verhouding iets hoger, maar daar staat geen noemenswaardig voordeel tegenover. Vergis je niet, dit is nog steeds hele goede houtskool. Mooie, lompe brokken die ook na het aanmaken stevig zijn. Dit alles resulteert in een zuinige verbranding en hoge temperaturen, dus alles wat je mag verwachten van een A-merk. Toch is het voor ons geen opvallende verschijning. Degelijk, maar wel op het hoge niveau.
Conclusie
Daar heb je het, de resultaten van onze Grote Houtskool Test dit jaar. Van simpele zakjes bij de supers en bouwmarkt tot de enorme zakken van grote merken. Het verschil is wel duidelijk, want als je voor langere sessies wilt gaan en echt hoge temperaturen nodig hebt, dan kan je alleen maar voor A-merken gaan. Daarin zijn de Marabu van Dammers en de Black Ranch kolen nog altijd de absolute top. En opvallend genoeg zijn deze zakken, mede dankzij het volumevoordeel, niet eens duurder dan de meeste merken houtskool uit de super of bouwmarkt.
In het lage segment vallen de kolen van Central Park behoorlijk door de mand, of beter gezegd door het rooster. Letterlijk… Laten liggen die zak. Je kunt beter een zak bij de supermarkt scoren als je toch last-minute nog wat nodig hebt. Wat wel dubieus blijft is de herkomst van deze kolen, die lang niet bij elk merk even goed vermeld staat. Als je puur op kwaliteit beoordeelt, dan is het wel duidelijk dat hier niet de beste grondstoffen voor zijn gebruikt.
Goede voorbereiding is echter het halve werk, dus bestel gewoon op tijd een mooie zak houtskool. Het lijkt gigantisch, zo’n zak van 15 kilo, maar vergis je niet hoeveel je al verbruikt met een aantal keren bbq’en. En zo weet je in elk geval dat je voorlopig niet zonder houtskool zult zitten. Handig!
Heb je toch een keer meer behoefte aan briketten? Bekijk dan snel de resultaten van onze uitgebreide Grote Briketten Test!