De beste vloeistoffen om vlees te injecteren

3
Vlees injectie

Steeds meer vleestariërs wagen zich aan iets heel bijzonders: het injecteren van vlees met een injectiespuit. Vlees injecteren is namelijk een perfecte manier om je favoriete gerecht heerlijk mals en smakelijk te maken. Maar waarmee vul je een injectiespuit voor vlees? We geven je graag wat tips voor de beste vloeistoffen om je vlees mee te injecteren.

Vlees injecteren met een zuurtje

Even simpel als zinvol is het gebruik van zuren als je gaat injecteren. Zuren, zoals vruchtensap of een goede azijn, breken de bindingen tussen vezels af. Het resultaat is vlees dat veel malser wordt. Natuurlijk moet het gekozen sap wel een fijne combinatie zijn met het vlees wat je gaat bereiden. Een hele gangbare toepassing is het injecteren met appelsap als je pulled pork gaat maken. Zowel bij de wat goedkopere procureur als de (smakelijke) Boston Butt wordt het vlees extra mals als je het met een shot appelsap injecteert. Sommige pro’s gebruiken zelfs een combinatie van appelsap en een appel-azijn voor een nog verfijnder resultaat.

Injecteren met zout

Naast het zuurtje van (verse) sappen is er ook nog de toepassing van zout. In vaktermen ga je een vorm van ‘pekel’ toepassen, zodat het vlees meer smaak krijgt en ook wat sappiger wordt. Wees hier als beginner wel voorzichtig mee, want niets is meer zonde dan een mooi stuk vlees naar een hap Noordzee te laten smaken. Een licht-zoute oplossing in een bescheiden dosis is aan te bevelen.

Er zijn ook speciale soorten kleurzout beschikbaar in de betere (web)winkel. Hiermee kan je bijvoorbeeld je vlees extra roze tinten meegeven. Sommige mensen vinden dit een mooi resultaat, om bijvoorbeeld heel roze (maar wel gaar) varkensvlees te serveren.

Leestip

Mocht het weer even niet meezitten, dan hebben we nog een fijne leestip voor je. Deze keer geen gebruikelijk BBQ-boek, maar werk van een auteur die vooral de basis van eten en recepten aanpakt. Schrijver Harold McGee is een expert omtrent ingrediënten, recepten en combinaties. Zijn boeken als “Keys to good cooking” en “On food and cooking” zijn aanraders om wat meer basiskennis omtrent koken, smaken en succesvolle recepten te krijgen. Het is geen hele zware kost, maar het is vooral wat praktischer en diepgaander dan het gemiddelde receptenboek vol met standaard BBQ-gerechten.

3 REACTIES

    • Ik zou adviseren laag te beginnen, want zout kan zeker als injectievloeistof heel snel overheersen. 20-25 gram op een liter is vaak een veilige marge, maar spuit dan uiteraard niet zonder meer een halve liter vloeistof of meer in je vlees. Als je een klein stuk vlees van heel veel zoute injectievloeistof voorziet, wordt het alsnog geen succes.

      Een iets veiliger alternatief kan een natte pekel zijn, een zoutbad als het ware. Zorg dat het vlees onder water staat en per liter water 100 gram zeezout. Vervolgens in een half litertje kokend water los je 50 gram suiker op en naar smaak wat overige kruiden (bijvoorbeeld laurier, kruidnagel, steranijs, knoflook, citrussmaken etc.). Per 500 gram vlees laat je het circa 2 uur in de pekel liggen.

      Bij twijfel of voor een eerste keer: begin eens met een standaard marinade om gewoon te injecteren. Dat gaat veel minder snel overheersen en is leuk om qua smaken mee te experimenteren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.