Bizar lekkere spareribs dankzij een simpele truc

0
spare ribs 3-2-1 methode

Het grillen van spareribs is tof. Heel relaxed, het ziet er al snel extreem smakelijk uit en het resultaat is vrijwel altijd smullen. Laat je echter niet verleiden door kant en klaar-oplossingen met voorgegaarde en fabrieksgemarineerde spareribs. De lekkerste spareribs bereid je zelf. Lastig? Absoluut niet.

Een hele populaire bereidingswijze is de 3-2-1 methode. Deze methode verdeelt het bereiden van spareribs in 3 tijdsblokken: 3 uur roken/indirect grillen op 110 graden, 2 uur ingepakt in folie en met een beetje vloeistof grillen en ten slotte nog 1 uur grillen op een hogere temperatuur, royaal ingesmeerd met saus.

Spareribs volgens de 3-2-1 methode

Deze methode is vrij overzichtelijk, als je natuurlijk de tijd neemt om 6 uur uit te trekken voor het bereiden van ribs. Geloof me, het resultaat is goddelijk als je alleen maar voorgegaarde spareribs gewend bent. Het vlees wordt super mals, valt bijna van het bot af en bevat meerdere lagen met verschillende smaken. Het is behoorlijk fail-proof, waardoor je weinig risico loopt op hele droge of taaie ribs.

spare ribs met bbq saus

Heb je bovenstaande methode al vaker met succes toegepast? Wil je liever niet teveel op safe spelen en de uitdaging opzoeken? Ribs bereiden die winnend uit de strijd tussen rooksmaak, kruiden, warmte en tijd komen? Echt Hall of Flame-materiaal op tafel schotelen?

Ga dan eens variëren op de 3-2-1 methode. Een veelgehoorde kritiek is dat stap 2 (2 uur ingepakt) in feite het koken van ribs is. Hierdoor zouden de ribs regelmatig te slap worden. Dit is echter heel persoonlijk. De een wil zijn masculine entiteit tonen door het vlees woest van de botten af te scheuren, terwijl de ander zweert bij vlees dat bijna vanzelf loslaat.

Probeer in ieder geval de temperatuur van je barbecue niet te hoog op te laten lopen, zodat de ribs niet 2 uur lang continu koken. Onder de 100 graden is geen probleem voor stap 2 en bij stap 3, het uurtje afgrillen met een goede saus, stook je de boel weer even goed op.

Succes van je spare ribs

Verder hangt het succes van je ribs voor een groot deel ook af van de gebruikte rub en saus (de ‘mop sauce’ om te smeren). Ga dus vooral de uitdaging aan. Koop een mooi ribstuk, maak je eigen dry rub, kies een lekkere BBQ-saus om de ribs in te smeren (stap 3) en trek er vooral een dag voor uit.

Mocht je toch voor wat meer gemak gaan met voorgegaarde ribs: schaam je niet. Til ook deze spare ribs naar een hoger niveau door ze van een heerlijke mop sauce te voorzien. Je lijkt er meteen super ‘profi’ door en het resultaat is veel smakelijker dan de kant-en-klare marinade van menig voorgegaarde spare rib.

Dat wordt zeker genieten! Wist je trouwens dat er ook verschillende soorten spareribs zijn?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.