De Grote Briketten Test: supermarkt vs premium merken

2
Grote Briketten Test supermarkt huismerk of premium merk

Om je barbecue aan te steken heb je tientallen opties. Allereerst natuurlijk de vraag of je voor houtskool of briketten moet gaan. Of misschien wel kokosbriketten. Heb je de keus eenmaal laten vallen op briketten, dan merk je dat er nog steeds enorm veel te kiezen is. Van een goedkope zak briketten uit de supermarkt tot briketten van grotere merken die zichzelf als ‘premium’ (met dito prijs) positioneren. Maar ga je echt dat verschil merken tussen al die soorten briketten? Wat zijn de beste briketten? Braad Maar Raak ging voor jullie op onderzoek in de ultieme bbq briketten review. Tijd voor de Grote Briketten Test!

Briketten uit de supermarkt

Voor veel mensen is het de makkelijkste oplossing. Het belooft een warme (zomer)avond te worden, de winkelwagen gaat vol met vlees en groenten voor een fijne grillsessie… en we pakken meteen zo’n zak zwarte blokken onderuit het schap met seizoensproducten. Elke super heeft inmiddels wel zakken met briketten in het assortiment. Kunnen we er iets van verwachten?

Albert Heijn Grillbriketten (€3,29 / zak 3 kilo)

Al sinds jaar en dag heeft Albert Heijn de eigen “grillbriketten” in de winkel liggen. De herkenbare donkere zak met de grote vlam, die waarschijnlijk al sinds de jaren ’90 niet meer veranderd is. Hollandse degelijkheid zullen we maar zeggen. Inmiddels zijn er ook eindelijk wat variaties gespot met een bruine, haast ecologisch ogende zak. Samen met steeds meer accessoires, tot aan schalen voor paella aan toe, timmert de Appie behoorlijk druk aan de bbq-weg.

De prestaties zijn eigenlijk vergelijkbaar met de originele zak: degelijk, met een beste vlam. Dat laatste is wel het grootste nadeel, want op de een of andere manier vlammen de grillbriketten van de Appie best lang en snel tijdens bereidingen. De incidentele BBQ-held zal nog wel kunnen lachen om een paar steekvlammen, maar de meer serieuze griller wordt daar op z’n Rob Geus’ niet vrolijk van. Een drup vet van de speklappen kan gebeuren en moet toch geen garantie zijn voor een zomerse thuiscrematie. Na bijna een uur begint de lading briketten duidelijk warmte te verliezen en is het tijd om aan te vullen als je nog wat van plan bent. Degelijk dus.

Jumbo Briketten (€3,18 / zak 3 kilo)

De Briketten van Jumbo worden door de gele super duidelijk gepositioneerd: “Jumbo briketten zijn perfect om lang te kunnen barbecueën,” aldus de marketingafdeling. Er wordt zelfs gesproken over “speciaal geselecteerde houtsoorten” (allicht geselecteerd op inkoopkosten), “mooie ronde stukken” en “constante en gemiddeld hoge grilltemperatuur”. Die laatste claim is het meest interessant, want voor een lange avond bbq’en willen we natuurlijk briketten die het lang volhouden en de temperatuur lang vasthouden. Wat precies een gemiddeld hoge temperatuur moet zijn, dat zal alleen Jumbo weten.

De praktijktest is in elk geval helder. De briketten van Jumbo komen inderdaad mooi van vorm uit de zak. Ze voelen steviger aan als we het vergelijken met de briketten van Albert Heijn. Een grote pré in elk geval om lang van je briketten en hun warmte te kunnen genieten. Op deze manier kan je ze fijn stapelen/groeperen, zoals bij de Minion-methode. Een extra hoge temperatuur leveren ze niet op, al tikken we met een volle brikettenstarter makkelijk de 250 graden aan. Of het door de speciale houtsoorten komt weten we niet, maar de briketten houden het inderdaad prima vol. We gaan al richting de twee uur voordat de thermometer zijn weg terug begint in te zetten. Voor een lange middag/avond grillen zal je alsnog niet genoeg hebben aan 1 zak, maar voor deze prijs is het een prima resultaat te noemen.

Aldi Barbecue Briketten (€3,29 / zak 3 kilo)

De Aldi heeft een zak briketten die verrassend genoeg op hetzelfde prijspeil als de AH zit. Het zijn volgens de zak “Premium Kwaliteit” briketten, “speciaal geselecteerd voor de professionele barbecue”. Wat dat ook moge wezen. Echt premium en professioneel wordt het in elk geval niet als de zak veel gruis en brokstukjes bevat. Ook de brandduur van de briketten is niet iets om te koop mee te lopen. Allicht dat men daarom niet dezelfde claim als Jumbo heeft aangedurfd. De briketten komen al zwaar aangedaan uit de brikettenstarter en dan moet je echte bbq-sessie nog beginnen.

Het is geen hoopvol begin en de vrees wordt werkelijkheid als na een half uur de temperatuur al op zijn retour gaat. Geen idee wat hier precies het grootste euvel is, maar de prestaties vallen simpelweg tegen. Of zoals ze het misschien herkennen van hun andere huismerk: Helaes Pindakaas.

Lidl Houtskoolbriketten (€2,99 / zak 3 kilo)

Onze andere oosterbuur pakt het wat meer no-nonsense aan. Duidelijk goedkoper dan de concurrenten en met een heldere boodschap: snel aan te steken en lang op temperatuur. Dat eerste geldt anno nu voor eigenlijk alle kolen en briketten dankzij de steeds meer ingeburgerde brikettenstarters. De tijd dat ze goed op temperatuur blijven moet uit de test naar voren komen. Qua stevigheid en vorm bevinden de briketten van de Lidl zich in het middensegment. Niet zo constant vast als de Jumbo of kokosbriketten, maar ook echt niet zo gruizig en gehavend als de briketten van de Aldi. Ook na het aanmaken via de starter zijn de briketten nog steeds in een prima staat. En dat blijven ze ook nog best wel even.

Ondanks scepsis vooraf blijken de briketten van de Lidl zelfs nog langer door te gaan dan die van de Jumbo. Dan hebben we het dus echt over ruim 2 uur, wat een prima prestatie is.

Praxis Central Park briketten (€4,19 / zak 3 kilo)

Geen supermarkt, maar deze ervaring wilden we toch graag even delen. Vooral om een koopwaarschuwing af te geven: doe het niet! Nog afgezien van de prijs, die ongeveer een euro boven de supermarkten ligt, biedt Central Park alles behalve plezier. De briketten zijn broos, vlammen snel en houden het heel snel voor gezien. Net als de blokken van de Aldi komen ook de Central Park briketten al bijna afgebrand uit de brikettenstarter. Je bent al bijna aan het aanvullen nog voordat de eerste stukken vleesch op het rooster liggen. Uit de omschrijving op de Praxis-website valt ook wel op te maken hoe weinig affiniteit men heeft met barbecueën: “Geef je vlees die echte barbecue smaak met brikketen.” Naast de spelfouten doen deze briketten alles behalve een echte barbecuesmaak afgeven. Het zorgt eerder voor een dodelijk paneermeel-jasje van gruis. Central Park biedt nog wel meer gerelateerde producten aan in hun lijn “BBQ & Friends”, maar met deze taferelen zal je weinig vrienden overhouden.

Briketten van premium merken

Naast supermarktmerken zijn er natuurlijk ook volop merken gespecialiseerd in BBQ-artikelen. We gaan in deze Grote Briketten Test niet voor een volledig assortiment, want dan kunnen we een Wikipedia volschrijven aan vergelijkende merken. We richten ons op de meest bekende en goed verkrijgbare specialisten. In dit geval de briketten van Weber en de kokosbriketten van Ecobrasa.

Weber briketten (circa €14,00 / zak 8 kilo)

Voor de meeste bbq-liefhebbers is Weber een overbekend merk. Hoewel je zou denken dat het een Duits merk is gelet op de naam, is het bedrijf dat volledig Weber-Stephen heet, op en top Amerikaans. Ze waren de eerste met de kogelvormige barbecues en staan al lange tijd bovenaan veel lijstjes met ‘premium’ producten. Ook de briketten van Weber zijn al lange tijd in de (bouw)markt. Met wat zoeken komen we online tot een prijs van zo’n 14 euro voor een zak van 8 kilo. Om het gelijk te trekken met de formaten van de supermarkten: dit is omgerekend 5,25 euro per 3 kilo.

Er is alleen wat geks aan de hand met de Weber briketten. Lange tijd waren ze ook favoriet bij de Braad Maar Raak bbq-sessies. Toen werden de briketten nog aangeboden in opvallende, witte zakken met “Long Lasting” als duidelijke boodschap. En lang deden ze het absoluut.Totdat een jaar of 2-3 geleden de zakken veranderden qua uitstraling, qua inhoud en qua prijs. Het werd naar verhouding duurder en de prestaties werden ook wat minder. De eerdere 3 uur brandtijd werd nauwelijks meer gehaald. In elk geval niet met nog een degelijke temperatuur na die 3 uur. Geen idee of er ook wat aan de samenstelling van het product is veranderd, maar dat maakt het toch iets minder hosanna voor ons.

Ook nu nog leveren de briketten hele goede prestaties, maar we weten ook dat het ooit nog beter was. En als je er dan ook nog wat meer voor gaat betalen, dan levert dat wat minder enthousiasme op. Een slechte koop zijn de briketten van Weber absoluut niet, maar blind bestempelen als het beste op de markt doen we ook niet.

Ecobrasa kokosbriketten (circa €23,00 / doos 10 kilo)

Ecobrasa is misschien niet zo bekend als Weber bij de gemiddelde huis-tuin-en-keuken grillmeister, maar op het gebied van kokosbriketten behoort dit merk al jaren tot de betere. Niet alleen omdat het kokosbriketten zijn, maar vooral ook vanwege de prestaties. Omgerekend zijn de briketten van Ecobrasa het duurst, namelijk 6,90 euro voor 3 kilo. Meer dan het dubbele dus van wat je bij de supermarkt aftikt. Krijg je er ook meer voor terug?

Ja. Punt. Je krijgt er absoluut meer voor terug en zelfs veel meer. Om te beginnen zijn deze kokosbriketten hele strakke blokjes. Perfect dus om zones in je barbecue aan te maken voor indirect grillen of om geleidelijk aan de boel warm te laten worden en blijven. Ze zijn mooi van vorm, stevig en kunnen zeker tegen een stootje. In een brikettenstarter heb je ze na een 20-25 minuten prachtig gloeiend en zijn ze nog steeds mooi van vorm en solide. Je hebt dan niet bij het leeg kieperen van de brikettenstarter het idee dat je de helft al naar beneden weg ziet vallen.

Het zijn verder echte kokosbriketten, dus qua milieu een hele verantwoorde keuze. Verwacht ook niet dat je hiermee temperaturen richting de 300 graden gaat bereiken, want hier komt geen houtskool of zaagsel aan te pas bij het productieproces. Een mooie steady 250 graden is echter geen probleem. Zelfs niet in de grotere kogelbarbecues van 50+ centimeter doorsnede. Daarbij geven ze nauwelijks as af en is er amper risico nog op veel vlammen, zelfs niet bij druipende speklappen.

Tijdens een relaxte avond grillen van ruim 2,5 uur gloeiden de briketten nog stevig en was de temperatuur in de barbecue nog steeds dik in orde. Luchtgaten dicht, klaar. Totdat je een volgende keer weer wilt bbq’en. Wat blijkt: bijna alle briketten zijn gewoon nog intact en voor een tweede keer te gebruiken. Hup weer de brikettenstarter in, misschien een klein handje nieuwe erbij, en je kunt er weer uren tegenaan.

Dit zijn de beste briketten

De wereld van briketten is een wondere, zeker nu elke supermarkt en bouwmarkt zich ermee bemoeit in de zomer. De kwaliteit loopt echter ook uiteen. Aan de onderkant van het spectrum zien we twee duidelijke verliezers: Aldi en Central Park (Praxis). Slechte kwaliteit en vooral maar kort ‘plezier’ van. Dat de prijs van een zak Central Park briketten naar verhouding nog zo hoog ligt, is helemaal een raadsel.

De middenmoot wordt in deze gevuld door twee degelijke partijen: Albert Heijn en Weber. Ze doen beide in hun eigen segment weinig verkeerd, dus je zult er geen buil aan vallen. Er zijn alleen wel betere opties te vinden, zowel qua prijs als kwaliteit.

Ons barbecuehart gaat in elk geval sterker gloeien (precies, we willen geen vlammen ;)) van een paar andere opties. In het supermarktwezen is dat een gedeelde toppositie voor Jumbo en Lidl. Beide briketten leveren prima prestaties. Jumbo blinkt daarbij uit in de stevigheid van de briketten, Lidl heeft qua prijs een streepje voor.

De absolute aanrader zijn voor ons echter de kokosbriketten van Ecobrasa. Op papier lijken ze veel duurder dan de rest. Als je echter merkt dat je gewoon 2x kunt grillen met dezelfde stapel briketten, dan valt die prijs ineens behoorlijk mee. Tel daarbij op dat ze echt heel lang hun temperatuur vasthouden en door de praktische, vierkante vorm heel uitgebreid inzetbaar zijn. Kortom, het is een keer iets meer investeren waar je wel veel bbq-gemak voor terug zult krijgen. En als bonus ben je ook nog eens lief voor het milieu.

Houtskool Test

Wil je toch liever voor houtskool gaan? Lees dan ook onze uitgebreide Grote Houtskool Test, waarin we op zoek gaan naar de beste houtskool voor je bbq.

2 REACTIES

  1. Die van AH zijn de slechtste die ik ooit gehad. Ze branden niet, gaan niet aan en worden niet warm. Koud vlees dus…

  2. Oh dat is echt balen natuurlijk. Hier was de ervaring dus ook hooguit ‘redelijk’. Beter dan niks en niet al te duur, al heb je er natuurlijk niks aan als ze niet op temperatuur komen. Het is zeker aan te raden om een grote zak van een goed merk op voorraad te hebben staan. Dan hoef je nooit meer te balen van de supermarktkwaliteit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.