Zo gebruik je een brikettenstarter – snel en veilig

0
Brikettenstarter met hete kolen boven de bbq

De brikettenstarter wordt door steeds meer mensen ontdekt. En terecht, want dit ding is briljant. De tijd van hoopjes houtskool of briketten is nu echt voorbij. Maar hoe gebruik je een brikettenstarter? Hoe lang moeten de kolen er in en hoeveel aanmaakblokjes gaan eronder? Braad Maar Raak geeft je hieronder een aantal handige tips.

Wat is een brikettenstarter

Een brikettenstarter, ook wel bekend als bbq snelstarter of kolenstarter, is een grote metalen koker die als een soort schoorsteen werkt. Je doet er een lading briketten in en eronder leg je wat aanmaakblokjes. Door het schoorsteeneffect trekt de hitte van de aanmaakblokjes omhoog, met als gevolg dat de briketten snel heet worden. Dit geldt voor alle briketten in de starter.

Zodoende is de brikettenstarter een stuk praktischer dan het werken met stapeltjes kolen of briketten. Die ouderwetse stapelmethode duurt veel langer om de boel heet te krijgen. Plus, in veel gevallen is amper de helft gloeiend heet en de rest koud. Niet echt ideaal in de meeste situaties.

Grote of kleine brikettenstarter

Brikettenstarters zijn er in twee maten: groot en klein. Ons advies is om altijd voor de grote te gaan. Om de simpele reden dat je een grote starter ook prima voor de helft kunt vullen als je ooit minder briketten nodig hebt. Een kleine starter lijkt lekker handzaam, maar in de praktijk is het niet eens zoveel compacter dan een groter model. Het aantal briketten dat er in past is echter wel veel beperkter. Misschien heb je nu nog een kleine bbq, maar wie weet wil je over een jaartje wel wat serieuzer aan de slag met een fraaie kogelbarbecue of kamado. Dan heb je aan een kleine starter echt niet genoeg.

Weber brikettenstarter of een ander merk?

Er zijn tientallen merken die momenteel brikettenstarters aanbieden. Bekende, grote merken als Weber en Boretti hebben hele chique varianten. Er zijn echter ook volop B-merken en bouwmarkten die een eigen snelstarter in de verkoop hebben. Qua merk is het heel persoonlijk. Sommige mensen zweren bij alles van Weber. Inderdaad, het is van goede kwaliteit allemaal. Toch merk je daar bij een brikettenstarter niet heel veel van. Het ding wordt vies, dat staat wel vast. We adviseren ook altijd om met bbq handschoenen te werken. Het maakt dus ook niet veel uit of er een speciaal handvat is dat altijd koel zou blijven. Daarvoor hoef je geen luxe variant te kopen.

Een starter moet vooral functioneel zijn en eigenlijk zijn ze dat vrijwel allemaal wel. Zelfs de goedkope versies die bij de bouwmarkt, super of tuincentra staan. Het is dus vooral een kwestie van smaak of je wat meer wilt uitgeven aan een bekender merk. Een grote Weber starter kost toch al snel 30 euro. Het dubbele van de meeste B-merken. Check alleen wel even de bouwkwaliteit als je voor wat goedkoper gaat. In sommige gevallen voel je al dat het handvat wat losjes zit of speling heeft. Zo eentje gaat echt maar één zomer mee en dat is ook weer niet de bedoeling. Alleen kort samengevat hoef je in dit geval echt niet per se voor een dure oplossing te gaan.

Hoeveel briketten doe je in een brikettenstarter

Hoe vol je een brikettenstarter doet hangt af van twee factoren: het formaat van je bbq en hoe je wilt gaan barbecueën. Een volledig gevulde starter is prima als je vooral veel direct gaat grillen en een groot formaat bbq hebt. Dan heb je een volle starter wel nodig om een mooie grote zone te maken waarboven je direct kunt grillen.

Wil je ook zones vrij houden voor wat indirect grillen? Dan heb je vaak maar de helft van je BBQ gevuld met kolen. Een volle brikettenstarter is dan zonde. Ga dan voor een 50 tot 75 procent gevulde starter.

Hoe lang moeten kolen in een starter

De tijd dat kolen in een brikettenstarter moeten is gemiddeld 20 tot 25 minuten. Dit hangt van een aantal zaken af: hoeveel kolen je gaat verhitten, of je houtskool of briketten hebt en de temperatuur buiten. Een volle starter duurt uiteraard langer. Houtskool is veel sneller gloeiend heet dan briketten en in de winter kan het door een lagere buitentemperatuur ook iets langer duren.

Leg er drie tot vier aanmaakblokjes onder de brikettenstarter. Dat is vrijwel altijd genoeg om de kolen in de starter goed aan te krijgen. Gebruik uiteraard wel de bruine aanmaakblokjes en niet die chemische witte. Die verbranden veel schoner, zonder vieze dampen, en dat is voor alle aanwezigen uiteraard een stuk fijner.

Hou het gewoon goed in de gaten en bekijk of de bovenste kolen of briketten al mooi grijs worden. Zorg bij voorkeur voor een goede kwaliteit briketten. Die vallen niet snel uit elkaar en houden je bbq vaak makkelijk 3 uur op temperatuur. Voor veel mensen genoeg om een royale middag of avond te bbq’en.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.