Zo gebruik je een brikettenstarter

0
Brikettenstarter tips

De brikettenstarter, ook wel bekend als bbq snelstarter, wordt door steeds meer mensen ontdekt. En terecht, want dit ding is briljant. De tijd van hoopjes houtskool of briketten is nu echt voorbij. Maar hoe gebruik je een brikettenstarter het beste? En welke moet je kopen? Braad Maar Raak geeft je graag wat praktische tips.

Wat is een brikettenstarter

Laten we even kort bij het begin beginnen. Wat is eigenlijk een brikettenstarter. In feite is het een grote metalen koker die als een soort schoorsteen werkt. Je doet er een lading briketten in en eronder leg je wat aanmaakblokjes. Door het schoorsteeneffect trekt de hitte van de aanmaakblokjes hard omhoog, met als gevolg dat de briketten snel heet worden. Dit geldt ook voor alle briketten in de starter. Een groot verschil met de stapeltjes briketten die je zelf maakt, waarbij soms maar de helft lekker gaat gloeien en de rest nog koud is.

Grote of kleine brikettenstarter

Er zijn tientallen merken die momenteel brikettenstarters aanbieden. Bekende, grote merken als Weber en Boretti hebben hele chique varianten. Er zijn echter ook volop B-merken die een eigen snelstarter in de verkoop hebben. Voordat we het over merken gaan hebben, is de eerste vraag: heb je een grote of kleine brikettenstarter nodig?

Het antwoord is eigenlijk altijd: de grote. Om de simpele reden dat je een grote starter ook prima voor de helft kunt vullen als je een keer minder briketten nodig hebt. Een kleine starter lijkt lekker handzaam, maar in de praktijk is het niet eens zoveel compacter dan een groter model. Het aantal briketten dat er in past is echter wel veel beperkter. Misschien heb je nu nog een kleine bbq (god moge weten waarom). Wie weet wil je over een jaartje wel wat serieuzer aan de slag met een fraaie kogelbarbecue of kamado. Dan heb je aan een kleine starter echt niet genoeg.

Merken brikettenstarters

Qua merk is het heel persoonlijk. Sommige mensen zweren bij alles van Weber. Inderdaad, het is van hele goede kwaliteit allemaal. Toch merk je daar bij een brikettenstarter niet heel veel van. Het ding wordt vies, dat staat wel vast. We adviseren ook altijd om met bbq handschoenen te werken. Het maakt dus ook niet veel uit of er een speciaal handvat is dat altijd koel zou blijven. Daarvoor hoef je geen luxe variant te kopen.

Een starter moet vooral functioneel zijn en eigenlijk zijn ze dat vrijwel allemaal wel. Zelfs de goedkope versies die bij de bouwmarkt, super of tuincentra staan. Het is dus vooral een kwestie van smaak of je wat meer wilt uitgeven aan een bekender merk. Een grote Weber starter kost toch al snel 30 euro. Het dubbele van de meeste B-merken. Check alleen wel even de bouwkwaliteit als je voor wat goedkoper gaat. In sommige gevallen voel je al dat het handvat wat losjes zit of speling heeft. Zo eentje gaat echt maar één zomer mee en dat is ook weer niet de bedoeling. Alleen kort samengevat hoef je in dit geval echt niet per se voor een dure oplossing te gaan.

Hoeveel briketten in een brikettenstarter

Hoe vol je een brikettenstarter doet hangt af van twee factoren: het formaat van je bbq en hoe je wilt gaan barbecueën. Een volledig gevulde starter is prima als je vooral veel direct gaat grillen en een groot formaat bbq hebt. Wil je ook zones vrij houden voor wat indirect grillen? Dan heb je vaak maar de helft van je BBQ gevuld met kolen. Een volle brikettenstarter is dan zonde.

Hoe lang moet je wachten

Je hebt een mooie brikettenstarter gevonden. Groot model. A of B merk naar keuze. Helemaal top! En dan is het tijd om aan de slag te gaan. Je vult de starter met briketten en steekt eronder 3 of 4 aanmaakblokjes aan. Als je de starter bijna helemaal vol hebt zitten, kan het een half uurtje duren voordat alles mooi egaal aan het gloeien is. In de meeste gevallen heb je aan een halve tot driekwart gevulde starter genoeg. Dan zal je na een goede 20 minuten alles perfect gloeiend hebben.

Afhankelijk van de hoeveelheid en kwaliteit van de briketten kan je dan 3 tot wel 4 uur vooruit. Genoeg voor een royale middag of avond barbecueën.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.