Brikettenstarter: je wilt nooit meer zonder

0

Hoewel het voor mij al jaren de gewoonste zaak van de wereld is, merk ik nog steeds dat mensen verbaasd zijn als ik dit geweldige apparaat tevoorschijn haal: de brikettenstarter! Ik snap eerlijk gezegd niet dat ik vroeger op een andere manier probeerde om de briketten gloeiend te krijgen. Als je tussen een hoopje briketten wat aanmaakblokjes in brand steekt, zal vaak maar een deel van je briketten goed heet worden. Een deel is goed heet met een gloeiende aslaag, de rest is nog kansloos zwart. En dan nog duurt dat proces behoorlijk lang om alles een beetje startklaar te krijgen.

Hoe lang moet je wachten?

Met een brikettenstarter is dit alles verleden tijd. Steek 3 of 4 aanmaakblokjes op het onderste rooster aan, zet de brikettenstarter eroverheen en vul deze net niet helemaal met briketten. Wacht een goede 20 minuten en werkelijk elk briketje is perfect gloeiend en klaar om zijn nobele taak te verrichten. Snel en vooral heel effectief.

Als je brikettenstarter tot de nok toe gevuld is, kan het soms iets langer duren voordat alle briketten branden. Ook als je kokosbriketten gebruikt duurt het al snel een half uur om alles gloeiend te krijgen. Het kan echter ook slim zijn om juist eerder al de briketten uit de starter te halen. Een beetje à la de Snake of Minion methode kan je namelijk veel langer een mooie temperatuur vasthouden als een deel van je briketten gloeien en de rest nog niet. De hete briketten steken langzaam de andere aan. Ideaal als je een lange middag of avond wilt grillen. En met een volle brikettenstarter kan je op deze manier prima 3-4 uur lang een temperatuur van 200-240 graden krijgen in je kogelbarbecue, zonder tussendoor bij te vullen.

Een grote of kleine brikettenstarter

Hoewel alle merken een eigen variant aanbieden, is eigenlijk alleen het formaat van belang. Afhankelijk van je formaat BBQ haal je een kleine of grote. Voor een kleine kogel BBQ, zoals een Weber Smokey Joe, is een kleiner formaat brikettenstarter prima. Heb je echter een koepel van 40+ centimer doorsnede in je tuin staan? Dan is een grote brikettenstarter een must.

Bedenk ook goed op welke manier je wilt gaan barbecueën. Ga je voor indirect grillen? Dan heb je vaak maar de helft van je BBQ gevuld met kolen. Een volle brikettenstarter is dan zonde. Of ga je voor indirect grillen met de Minion methode? Dan heb je helemaal weinig gloeiend hete briketten nodig. De rest kan gewoon koud erbij, zodat je BBQ langzaam op een prima temperatuur blijft.

Als een zonnetje

Heb je dus nog geen brikettenstarter in huis en wel een briketten-BBQ? Halen dat ding! Je hebt al voor minder dan 10 euro zo’n apparaat en je zult – net als ik – nooit meer zonder willen. Je kunt voor een mooie Weber gaan, al betaal je dan wel grotendeels voor de naam. Liefhebbers van Weber zullen hem toch blind kopen, je wilt immers wel álles van dat merk bij elkaar hebben, maar ook met de goedkopere modellen gaat het aanmaken van de BBQ als een zonnetje.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.