Chimichurri is een ideale smaakmaker bij steaks. Het gaat bijvoorbeeld perfect samen met de Picanha. Deze groene saus wordt vooral toegepast in Argentinië en Uruguay. En zoals bij veel recepten kent ook chimichurri honderden variaties inmiddels.
Het klopt dat we bij Braad Maar Raak liefhebbers zijn van pure smaken. Fraai vlees moet je niet misbruiken door er veel kledders uit een knijpfles op te gooien. Toch zijn er wel degelijke smaakmakers die een goed stuk vleesch naar een nóg hoger niveau kunnen tillen. Uiteraard zijn er de diverse dry rubs om zelf te maken. Ook op het gebied van saus is er best wel wat mogelijk. Een goede barbecuesaus, een klassieke Madeira-saus… en deze keer gaan we naar Latijns-Amerika. Tijd voor de rijke, intense smaken van Chimichurri saus!
Chimichurri saus zelf maken
Het goede nieuws is dat chimichurri heel makkelijk is om zelf te maken. We delen graag het basisrecept en een lekkere variatie om eens te proberen.
Basisrecept voor chimichurri saus
Ondanks dat er enorm veel variaties zijn, is het traditionele basisrecept voor chimichurri saus bij ons al jaren favoriet. De ingrediënten voor deze versie van chimichurri saus zijn als volgt:
- 6 teentjes knoflook
- 2 groene jalapeño pepers
- 1 rode peper
- 2 bosjes peterselie
- klein handje verse oregano
- 1 el zeezout (mag best grof gemalen zijn)
- 70 ml witte wijnazijn
- 150 ml olijfolie
- vers gemalen zwarte peper naar smaak
De bereiding van deze saus is zoals altijd heel eenvoudig. Hak alles behoorlijk fijn en meng het door elkaar. De belangrijkste tip om mee te geven, is om rustig aan te doen met de witte wijnazijn. Dat is een sterke, uitgesproken smaakmaker en kan snel overheersen.
Recept voor pittige chimichurri saus
Uiteraard kan je ook voor een wat pittigere variant gaan. In dit geval zijn de wat zachtere kruiden uit het basisrecept vervangen door pittige smaken van pepers. Daarnaast voeg je rode wijnazijn toe in plaats van witte.
- Een bosje verse peterselie
- 1 sjalotje
- 1 jalapeño peper
- 6 teentjes knoflook
- 125 ml olijfolie
- 80 ml rode wijnazijn
- 1 theelepel gemalen rode peper
- 1 theelepel zout
- vers gemalen zwarte peper naar smaak
Voeg alles behalve de olijfolie en wijnazijn in een food processor of blender. Hak alles fijn in 5 tot 10 seconden, bij voorkeur met een pulserende modus. Zet vervolgens het apparaat op een lage, continue stand en voeg de wijnazijn en olijfolie toe. Laat het geheel net zolang draaien totdat het mooi gemengd is.
Tips om zelf chimichurri saus te maken
Tot slot nog een paar algemene tips die je helpen om een heerlijke chimichurri saus zelf te maken. Doe er vooral je voordeel mee!
- Gebruik bij voorkeur verse kruiden. Het is mogelijk om gedroogde kruiden te gebruiken, maar de smaak zal minder intens zijn.
- Chimichurri-saus kan in een luchtdichte pot in de koelkast bewaard worden voor maximaal 1 week. Als je de saus langer wilt bewaren, kan je hem in kleine porties invriezen en later ontdooien. Let op dat de saus na het ontdooien misschien wat waterig kan worden, dus roer hem goed door voordat je hem gebruikt.
- Chimichurri-saus past perfect bij gegrild vlees zoals biefstuk, varkensvlees en kip. Het kan ook gebruikt worden als dressing voor salades, als marinade voor tofu of als dip voor groenten.
- Naast de basis-ingrediënten zoals peterselie en oregano, kan je ook experimenteren met andere kruiden zoals koriander of munt om de saus een unieke smaak te geven.
- Als je de saus iets zoeter wilt maken, kan je een beetje honing toevoegen aan het mengsel.
- Als je niet van teveel pit houdt, kan je de rode peper verminderen of zelfs helemaal weglaten.
Met deze recepten en handige tips heb je alle kennis in huis om zelf een sublieme chimichurri saus te maken. Heb je nog een verrassende variatie gemaakt die iedereen eens moet proberen? Deel dan zeker jouw recept in de reacties hieronder!