Recept: Chimichurri saus

0
Chimichurri

Het klopt dat we bij Braad Maar Raak liefhebbers zijn van pure smaken. Fraai vlees moet je niet misbruiken door er veel kledders uit een knijpfles op te gooien. Toch zijn er wel degelijke smaakmakers die een goed stuk vleesch naar een nóg hoger niveau kunnen tillen. Uiteraard zijn er de diverse dry rubs om zelf te maken. Ook op het gebied van saus is er best wel wat mogelijk.

Een goede barbecuesaus, een klassieke Madeira-saus… en deze keer gaan we naar Latijns-Amerika. Tijd voor de rijke, intense smaken van Chimichurri saus!

Chimichurri saus zelf maken

Chimichurri is een ideale smaakmaker bij steaks. Het gaat bijvoorbeeld perfect samen met de Picanha. Deze groene saus wordt vooral toegepast in Argentinië en Uruguay. En zoals bij veel recepten kent ook Chimichurri honderden variaties inmiddels. Ze hebben allemaal wel de fijne eigenschap dat het extreem simpel is om te maken.

Een recept voor Chimichurri dat bij ons al lange tijd favoriet is, vind je hieronder:

  • 6 teentjes knoflook
  • 2 groene jalapeño pepers
  • 1 rode peper
  • 2 bosjes peterselie
  • klein handje verse oregano
  • 1 el zeezout (mag best grof gemalen zijn)
  • 70 ml witte wijnazijn
  • 150 ml olijfolie
  • vers gemalen zwarte peper naar smaak

De bereiding van deze saus is eenvoudig. Hak alles behoorlijk fijn en meng het door elkaar. Begin vooral voorzichtig met de witte wijnazijn, want die overheerst heel snel.

Spicy Chimichurri

Uiteraard kan je ook voor een wat pittigere variant gaan. In dit geval zijn de wat zachtere kruiden uit het basisrecept vervangen door pittige smaken van pepers. Daarnaast voeg je rode wijnazijn toe in plaats van witte.

  • Een bosje verse peterselie
  • 1 sjalotje
  • 1 jalapeño peper
  • 6 teentjes knoflook
  • 125 ml olijfolie
  • 80 ml rode wijnazijn
  • 1 theelepel gemalen rode peper
  • 1 theelepel zout
  • vers gemalen zwarte peper naar smaak

Voeg alles behalve de olijfolie en wijnazijn in een food processor of blender. Hak alles fijn in 5 tot 10 seconden, bij voorkeur met een pulserende modus. Zet vervolgens het apparaat op een lage, continue stand en voeg de wijnazijn en olijfolie toe. Laat het geheel net zolang draaien totdat het mooi gemengd is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.