Naast de gewone barbecuesaus is er ook nog een variant die watertandend lekker is: Coca Cola barbecuesaus! Zoet, smokey en geliefd door zowel jong als oud. Zoals voor veel bbq gerechten geldt ook voor deze saus dat er tientallen recepten in omloop zijn. Sommige recepten halen er wel 15 tot 20 ingrediënten bij. Gekkenwerk! Bij Braad Maar Raak houden we van lekker, maar ook van lekker snel. Gemak dient de mens, toch?
Recept Coca Cola barbecuesaus
Het beste en snelste recept voor een heerlijke Coca Cola bbq saus bestaat uit de volgende ingrediënten:
- Coca Cola
- Ketchup
- Worcestershire saus
- Knoflookpoeder
- Uienpoeder
- Zwarte peper
- Bruine suiker
- Citroensap
Om de Coca Cola saus te maken is het recept lekker dummy-proof. Gooi alles bij elkaar in een pannetje en laat het op laag vuur zachtjes koken terwijl je regelmatig roert. Hoe simpel is dat!
De ingrediënten
Zoals gezegd zijn de ingrediënten nogal eens onderwerp van discussie. Zoek op Coca Cola barbecuesaus en je krijgt honderden recepten voor je neus. Soms gaat er mosterd bij, soms verse knoflook en zelfs lepels sambal. Leuk en aardig, maar wat ons betreft echt niet nodig. Mosterd maakt het vaak onnodig scherp, net als de sambal natuurlijk. Verse knoflook klinkt leuk, maar wie zit er te wachten op stukjes in je saus? Precies, niet doen dus. Uiteraard werken we met Coca Cola, de naam van de saus verraadt het ook wel. Fan van Pepsi? Zoek hulp, er is vast nog wel iets aan te doen.
Hoeveel maak je?
De hoeveelheden hangen af van wat je van plan bent. Gebruik je het als dipsaus voor een gemiddeld gezin? Krijg je een grote groep vrienden over de vloer die, ondanks je goede kwaliteit vlees, bij elke hap saus gebruiken als glijmiddel naar de maag? Of heb je een lading heerlijke spareribs die je er royaal mee in wilt smeren tijdens de bereiding? Onderstaande hoeveelheid is voor een gemiddeld gezin van 4-5 personen meer dan voldoende om twee avondjes grillen te voorzien van heerlijke colasaus. Heb je wat over? In de koeling is de saus wel een weekje houdbaar. Even kijken en proeven vooraf.
De hoeveelheden zijn als volgt:
- 450 gram ketchup
- 450 ml/gram Coca Cola (de gewone, geen Zero)
- 100 ml Worcestershire saus
- Een halve tot 1 theelepel knoflookpoeder
- Een halve tot 1 theelepel uienpoeder
- 50 gram bruine suiker
- Zwarte peper naar smaak (gemiddeld een halve theelepel)
- 1 tot 2 eetlepels verse citroensap
Nogmaals, bovenstaand is een richtlijn qua recept en hoeveelheid. Experimenteer wat met de knoflookpoeder en uienpoeder. Maak eerst bijvoorbeeld een kwart van bovenstaande hoeveelheid en kijk of je de afstemming helemaal naar wens kunt krijgen. Hou je van een wat zoetere saus, verhoog de hoeveelheid bruine suiker. Het maakt ook zeker uit of je 1 of 2 eetlepels citroensap gebruikt. Let wel op dat je vers geperst/geknepen sap gebruikt. Citroensap uit zo’n typisch geel flesje is extreem geconcentreerd en overheerst heel snel. Ben je toch gebonden aan dat flesje, begin dan eerst met een theelepel en voeg voorzichtig meer toe als je dat lekker vindt.
De worcestershire saus zorgt voor het lekkere ‘smokey’ smaakje. Schroom niet om daar wat meer van te gebruiken, dat is voor de meeste mensen prima. Laat je echter niet verleiden om met een soort smokey ketchup of andere gekke variant te werken. Daar zit vaak veel kunstmatige troep in, afgezien nog van veel zout. Zonde. Pure tomatenketchup is een perfecte basis.
Op deze manier kan iedereen eenvoudig en snel een heerlijke Coca Cola barbecuesaus maken. Perfect voor spareribs, hamburgers, worstjes of gegrilde drumsticks. Eet smakelijk!
Moet je dit wel Verwarmen eerst, of niet?
Gr. Henri
Hoi Henri, dit moet je inderdaad verwarmen. Op een lage temperatuur langzaam koken, zodat alles goed mengt.