De 10 lekkerste BBQ recepten voor deze zomer

0
Heerlijke bbq recepten voor de zomer met ananas, vis, vlees of groenten.

Zomer betekent BBQ-tijd! Nou ja, eigenlijk is het altijd BBQ-tijd natuurlijk. Toch gaat het bij veel mensen meer kriebelen als we weer warme, lange dagen hebben. En wat is er beter dan een heerlijke BBQ-maaltijd om die warme dagen door te brengen met vrienden en familie? Als je op zoek bent naar inspiratie voor je volgende BBQ-feestje, bekijk dan deze top 10 BBQ recepten die we voor je hebben samengesteld. Van klassieke Amerikaanse BBQ tot internationaal geïnspireerde gerechten, deze recepten zijn gegarandeerd een succes op elke BBQ!

10 zomerse recepten

Vlees, vis, vegetarisch. Hoofdgerechten, bijgerechten, toetjes. Er is van alles wat. Uiteraard had de lijst veel en veel langer gekund, maar dit zijn in elk geval 10 absolute toppers. Niet te complex en vooral heel lekker.

  1. Klassieke hamburgers
    Hamburgers zijn de ultieme BBQ-klassieker en perfect voor een zomerse dag. Voor dit recept heb je nodig: 500 gram rundergehakt, 1 ei, 1 theelepel zout, 1/2 theelepel peper, 1/2 theelepel knoflookpoeder, 1/2 theelepel uienpoeder, 1/4 kopje paneermeel en hamburgerbroodjes. Meng alle ingrediënten goed door elkaar en maak er burgers van. Grill de burgers op middelhoog vuur tot ze goed gaar zijn. Serveer met tomaten, sla en uien op de hamburgerbroodjes.
  2. Knoflookgarnalen
    Deze knoflookgarnalen zijn een eenvoudig en smakelijk gerecht voor elke BBQ. Voor dit recept heb je nodig: 500 gram grote garnalen, 4 teentjes knoflook (fijngehakt), 1/4 kopje olijfolie, sap van 1 citroen, 1/4 theelepel zout en 1/4 theelepel peper. Meng alle ingrediënten in een kom en laat de garnalen 30 minuten marineren. Rijg de garnalen aan spiesjes en grill ze op hoog vuur tot ze roze en gaar zijn.
  3. Gegrilde maiskolven
    Gegrilde maiskolven zijn een lekkere bijgerecht bij elke BBQ. Voor dit recept heb je nodig: 6 maïskolven, 1/4 kopje boter, 1/4 kopje gehakte peterselie, 1/4 theelepel zout en 1/4 theelepel peper. Schil de maïskolven en grill ze op hoog vuur tot ze bruin zijn. Smelt de boter in een kleine pan en voeg de peterselie, zout en peper toe. Kwast de boter op de gegrilde maïskolven en serveer.
  4. Zuid-Amerikaanse steak
    Deze Zuid-Amerikaanse steak is vol van smaak en perfect voor een zomerse BBQ. Voor dit recept heb je nodig: 500 gram steak, 2 teentjes knoflook (fijngehakt), 1/4 kopje olijfolie, sap van 1 limoen, 1/4 theelepel zout en 1/4 theelepel peper. Meng alle ingrediënten in een kom en laat de steak 30 minuten marineren. Grill de steak op hoog vuur tot deze de gewenste gaarheid heeft bereikt. Lees meer over de ideale garing van steaks.
  5. Gegrilde groenten
    Gegrilde groenten zijn een gezonde en smakelijke optie voor elke BBQ. Voor dit recept heb je nodig: 2 courgettes (in plakjes), 2 paprika’s (in blokjes), 1 rode ui (in plakjes), 1/4 kopje olijfolie, 2 teentjes knoflook (fijngehakt), 1/4 theelepel zout en 1/4 theelepel peper. Meng alle ingrediënten in een kom en laat de groenten 30 minuten marineren. Grill de groenten op middelhoog vuur tot ze gaar zijn.
  6. Gerookte kippenvleugels
    Gerookte kippenvleugels zijn heerlijk op elke BBQ en gemakkelijk te bereiden. Voor dit recept heb je nodig: 1 kg kippenvleugels, 1/4 kopje bruine suiker, 1/4 kopje paprikapoeder, 2 eetlepels zout, 1 eetlepel knoflookpoeder, 1 eetlepel uienpoeder, 1/2 eetlepel zwarte peper en rookhoutsnippers. Meng alle droge ingrediënten in een kom en wrijf de kippenvleugels in met het kruidenmengsel. Laat de kippenvleugels minstens 1 uur in de koelkast marineren. Bereid je BBQ voor op indirect roken op ongeveer 120 graden Celsius. Voeg de rookhoutsnippers toe en leg de kippenvleugels op het rooster. Rook de kippenvleugels gedurende 2-3 uur tot ze gaar zijn en een mooie rokerige smaak hebben.
  7. Biefstukspiesjes met champignons en paprika
    Deze biefstukspiesjes zijn eenvoudig te maken en lekker op elke BBQ. Voor dit recept heb je nodig: 500 gram biefstuk, 1 rode paprika (in blokjes), 1 gele paprika (in blokjes), 1 rode ui (in blokjes), 250 gram champignons, 1/4 kopje olijfolie, 2 teentjes knoflook (fijngehakt), 1/4 theelepel zout en 1/4 theelepel peper. Snijd de biefstuk in blokjes en rijg deze aan spiesjes samen met de paprika, ui en champignons. Meng alle ingrediënten in een kom en laat de spiesjes 30 minuten marineren. Grill de spiesjes op middelhoog vuur tot de biefstuk de gewenste gaarheid heeft bereikt.
  8. Zalm met citrusmarinade
    Zalm met citrusmarinade is heerlijk op elke BBQ en gezond bovendien. En het is een lekkere variant op het bekende zalmpakketje van de BBQ. Voor dit recept heb je nodig: 500 gram zalmfilet, sap van 1 sinaasappel, sap van 1 citroen, 1/4 kopje olijfolie, 2 teentjes knoflook (fijngehakt), 1/4 theelepel zout en 1/4 theelepel peper. Meng alle ingrediënten in een kom en laat de zalm 30 minuten marineren. Grill de zalm op middelhoog vuur tot deze gaar is. Check ook zeker onze tips voor zalm van de BBQ.
  9. Gegrilde ananas met kokosroom
    Deze gegrilde ananas met kokos room is een heerlijk zoet dessert voor na de BBQ. Voor dit recept heb je nodig: 1 ananas (in plakken), 1 blikje kokosmelk, 2 eetlepels honing, 1 theelepel vanille-extract en 1/4 kopje geraspte kokos. Meng de kokosmelk, honing en vanille-extract in een kom. Grill de ananasplakken op middelhoog vuur tot ze bruin zijn aan beide kanten. Serveer de ananas met de kokosroom en bestrooi met geraspte kokos.
  1. Gegrilde aubergine met balsamico glazuur
    Voor dit gerecht heb je nodig: 2 middelgrote aubergines, 1/4 kopje olijfolie, 1/4 kopje balsamicoazijn, 2 teentjes knoflook, fijngehakt, 1 eetlepel honing, 1 theelepel gedroogde oregano, 1/4 theelepel zout en 1/4 theelepel zwarte peper. Snijd de aubergines in plakken van ongeveer 1 cm dik. Meng de olijfolie, balsamicoazijn, knoflook, honing, oregano, zout en peper in een kom en roer goed door. Bestrijk de plakken aubergine aan beide kanten met het mengsel. Grill de aubergine op middelhoog vuur totdat ze zacht zijn en mooie grillstrepen hebben gekregen, ongeveer 5 minuten per kant. Serveer direct en geniet van de heerlijke smaak van de gegrilde aubergine met het zoete en zure balsamico glazuur.

Tips

Naast heerlijke BBQ-recepten zijn er ook een aantal handige tips die ervoor zorgen dat jouw BBQ-feestjes gegarandeerd een succes worden. Of je nu een beginnende BBQ’er bent of een ervaren grillmeester, deze tips zijn altijd handig om in gedachten te houden.

  • Zorg dat je BBQ goed op temperatuur is voordat je begint met grillen.
  • Gebruik een vleesthermometer om te controleren of vlees gaar is. Bijvoorbeeld de Meater+.
  • Laat vlees na het grillen altijd nog even rusten voordat je het serveert.
  • Voeg kruiden en specerijen toe aan marinades en rubs om extra smaak toe te voegen.
  • Experimenteer met verschillende soorten groenten en fruit om te grillen, zoals courgette, aubergine, perzik en watermeloen.
  • Maak gebruik van aluminiumfolie om vis en groenten te grillen zonder dat ze door het rooster vallen.
  • Gebruik houten spiesjes voor het maken van spiesjes en week deze eerst in water om te voorkomen dat ze verbranden.
  • Varieer met de soorten BBQ-sauzen die je gebruikt, van zoet tot pittig en alles daartussenin. Zoals klassieke barbecuesaus of Coca Cola bbq-saus.
  • Serveer een mix van vlees, vis en groenten om tegemoet te komen aan verschillende smaken en diëten.

Met deze 10 BBQ-recepten en tips ben je helemaal klaar voor een warme zomer. Of welk seizoen dan ook. ;)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.