De beste bbq aanmaakblokjes: bruin of wit?

0
bbq aanmaakblokjes wit en bruin

Het zonnetje breekt lekker door, de avonden beginnen wat zwoeler te worden. Je begeeft je naar de lokale super of bouwmarkt om wat briketten in te slaan voor een fijn avondje barbecueën. Maar dan, keuzestress! In het schap liggen heel wat soorten bbq aanmaakblokjes. Ga je voor die witte of toch de bruine? En waarom eigenlijk? Braad Maar Raak legt het je nog één keer uit, zodat je nooit meer hoeft te kiezen. Dan weet je het gewoon zeker!

Het verschil tussen bruine en witte bbq aanmaakblokjes

Het verschil tussen bruine en witte aanmaakblokjes is eigenlijk heel simpel: bruine zijn tof, witte niet. Oké, dat is kort door de bocht. Het grote verschil zit hem in een natuurlijk materiaal (bruine blokjes) versus chemische troep (witte blokjes). Uiteraard krijg je met witte blokjes de bbq wel brandend, maar iemand die witte blokjes gebruikt herken je vaak al van grote afstand. De penetrante loeft bedwelmt de halve straat, dus eerlijk gezegd is het onbegrijpelijk dat we zoveel jaar alleen maar witte, chemische aanmaakblokjes tot onze beschikking hadden. Als je die vieze damp al van ver kunt ruiken, moet je nagaan wat dat met je vleesch doet…

Gelukkig zijn daar de bruine aanmaakblokjes. Onze redders in nood. Ze zijn vaak van natuurlijke, ecologische materialen gemaakt. Plus, het grootste voordeel, ze stinken niet en branden mooi schoon. Op die manier kan je prima je bbq aansteken, terwijl de rest van de familie in de tuin aanwezig is en niet met spoed naar de Eerste Hulp afgevoerd hoeft te worden voor het inademen van chemische dampen.

Aanmaakwokkels

Voordat je blind bruine aanmaakblokjes gaat inslaan, willen we je toch nog even plagen met een keuze. Sinds een tijdje is er namelijk nog wat anders in opkomst: wokkels! Nee, we bedoelen dan niet die verslavend lekkere zoutjes. Deze aanmaakwokkels zijn opgerolde slierten hout, die samen een mooi bolletje vormen. Ze vatten bijzonder makkelijk vlam, branden ook heel schoon en zien er stiekem ook best tof uit naast de toch wat saaie, bruine blokjes.

Een ander groot voordeel van die houten aanmaakwokkels is dat ze lekker stevig vlammen. Sommige wokkels branden wel wat sneller op dan de bruine aanmaakblokjes, maar door de vaak mooie vlam en prima hitte zijn ze ideaal om houtskool vlot aan te steken. Dit snelle opbranden gebeurt vaak bij de wat goedkopere versies. Die zijn meestal wat losser, bevatten minder hout, zijn daardoor goedkoper, maar ook minder effectief.

Onder een brikettenstarter doen de aanmaakwokkels het ook prima, al kan het voor je gevoel wel wat snel gebeurd zijn met de wokkels en moet je een keer extra bijvullen voordat alle briketten goed op temperatuur zijn.

De beste aanmaakblokjes

Wat zijn nou de beste aanmaakblokjes voor je bbq? Bruin. Zo, dat is helder. De houten aanmaakwokkels zijn eveneens een aanrader. Ze branden ook mooi schoon, zijn gemaakt van natuurlijk materiaal en – zeker de betere merken – kennen een prima brandduur. Samen met de tips voor het aansteken van je bbq staat niets een mooie grillsessie meer in de weg, toch? Oké, goede kwaliteit vlees moet je natuurlijk ook niet vergeten. Gratis tip. ;)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.