De beste steaks op de BBQ

0
Beste steaks bbq

Een vraag die we vaak voorbij zien komen, is wat nou de beste steaks voor op de BBQ zijn. Alleen al bij het woord “steak” komt onze innerlijke carnivoor tot leven. De gedachten aan een forse ribeye, imposante tomahawk of toch een meer delicaat stukje uit de lende… Yum!

Echte aanraders

We zetten graag even de beste BBQ steaks op een rij voor alle vleestariërs. In willekeurige volgorde. Stuk voor stuk aanraders. De een wat prijziger dan de ander, maar het is de aankoop zeker waard. Deze culinaire beauties laten je BBQ-genoten meteen glimlachen. Voorpret is zo fijn, als je je mag verheugen op een hemels gerecht van de grill.

Hoewel puur natuur ook zijn charme heeft, raden we vaak aan om een steak van lekker wat extra smaakmakers te voorzien. Simpelweg wat peper en grof zout kan al voldoende zijn. Ook een lekkere dry rub kan je bekende vleesgerecht ineens een heel andere dimensie geven.

De beste steaks op een rij

Je favoriete (online) slager in gedachten? Daar gaan we!

  1. Porterhouse. Voor de vleeschfanaat die alles wil. Twee geweldige steaks in één. Een groot stuk uit de lende, inclusief een riante en malse filet mignon. Trek de knip maar voor deze bad guy, maar dan heb je ook wat.
  2. T-bone. Het iets kleinere broertje van de Porterhouse, maar nog altijd een fraai stuk vleesch. Ga wel voor een stevig stuk, bij voorkeur van minstens 2,5 centimeter dik. Zo kan je de buitenkant lekker donker grillen, zonder de binnenkant te gaar te maken. Vraag aan je slager dus om een extra dikke T-bone voor je te snijden.
  3. Filet mignon. We maken de trilogie meteen af met de derde variant uit de lende-streek. De meest malse steak die je maar kunt krijgen. Daardoor ook niet de goedkoopste, maar damn wat een fraai stuk rundvlees is dit. Zeker met onze tips voor een malse steak. Door het gebrek aan marmering (vet) mist dit stukje vlees wel wat smaak van zichzelf. Een goede rub is zeker aan te raden. Omwikkeld met bacon of voorzien van wat truffelboter is ook een smakelijke optie.
  4. Ribeye. Misschien wel de bekendste steak onder de steaks. Stevig, maar toch mals. Sappig, met een mooie marmering bij voorkeur. Kijk dus vooral naar de verdeling van het vet om te bepalen hoe smaakvol de ribeye kan worden. Vermijd ribeye steaks die een grote homp vet bij elkaar hebben. Het moet er mooi verdeeld doorheen lopen. De combinatie van indirect grillen en dichtschroeien (searen) is de sleutel tot succes.
  5. Tomahawk (rib steak). Imposant. Een monster op de grill. Een genot om te bestellen. Een nog groter genot om te horen sissen boven de briketten. Een ribeye met het bot er nog aan noemen we een rib steak. Met een enorm bot (rib) er nog aan spreken we van een Tomahawk steak. Pure Fred Flintstone style!

Minder bekende steaks

Zo hebben we vijf fraaie steaks op een rijtje staan. Meteen ook de beste steaks om op de barbecue te leggen. Vanuit de Amerikaanse vleeshoek zie je ook nog wel eens wat minder bekende delen van het rund voorbij komen. Bijvoorbeeld de flank steak of skirt steak. Over het algemeen iets taaier werkvlees, maar zeker niet verkeerd. Zo wordt skirt steak, uit de buikstreek van het rund, vaak gebruikt als vlees voor fajita’s. Kort grillen, amper 2 tot 4 minuten per zijde, en je kunt al aanvallen. Dit is vlees om je tanden goed op los te laten, met als beloning een rijke smaak.

Staat jouw favoriet er ook bij? Of bereid je liever een ander soort steak op de BBQ? Laat het ons weten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.