De temperatuur van je BBQ regelen

5
Ventilatiegaten in het deksel van een BBQ

Als je iets serieuzer met BBQ’en bezig gaat, kom je al snel in aanraking met een belangrijke techniek: de temperatuur van je BBQ regelen. Het aansteken van een barbecue is één ding, maar het beheersen van de temperatuur is iets waar veel mensen – ten onrechte – niet echt bij stilstaan. Er is veel mogelijk om de juiste BBQ temperatuur te krijgen. Laat je echter niet afschrikken, want in de praktijk blijkt het niet zo heel lastig om je BBQ op de juiste temperatuur te krijgen.

Stap 1: het aansteken van je BBQ

Tegenwoordig is het aansteken van je BBQ geen grote klus meer. De periode van torentjes bouwen, vieze aanmaakblokjes en een stapel kolen die maar voor de helft brandt, ligt gelukkig achter ons. Dankzij de brikettenstarter is het geen kunst meer om in een kwartiertje tijd al je kolen perfect gloeiend te krijgen. Leg een paar ecologische aansteekblokjes op het onderste rooster, steek ze aan, doe wat kolen/briketten in de brikettenstarter, zet deze op de aansteekblokjes en wachten maar.

Een andere ’techniek’ voor het aansteken van je BBQ is een stuk lomper, ‘Amerikaanser’ zelfs: de looft lighter. Op het oog lijkt het op een extreem logge krultang, maar dan eentje met een uiteinde dat gigantisch heet wordt. Houd deze eventjes bij de kolen en zodra er vonken ontstaan neem je iets meer afstand van de kolen met de looft lighter. Al snel zie je steeds meer withete ontbranding bij de kolen en na enkele minuten is alles een gloeiende perfectie. En dan ook nog eens zonder dat er heel veel rook meteen vrijkomt. Een looft lighter is echter niet voor iedereen geschikt. Je BBQ aanmaken met een apparaat met een stekker, dat vindt niet elke grillmaster tof. Voor de liefhebbers van lompe gadgets is dit toch een fijn gereedschap om je masculine entiteit te delen met het aanwezige publiek. Of om in alle rust zelf van te genieten…

Stap 2: het regelen van de temperatuur

Zijn alle kolen gloeiend heet en liggen ze naar wens op het onderste rooster, dan is het tijd voor de volgende stap: het regelen van de optimale BBQ temperatuur. Aan de basis hiervan ligt een heel eenvoudig principe. Vuur heeft lucht nodig om te bestaan. Meer lucht betekent meer vuur en dus een hogere temperatuur. Veel moderne barbecues en keramische bbq’s (kamado’s) hebben schuifjes om de toevoer te regelen. Vaak zowel aan de onderzijde als aan de bovenzijde van de barbecue. Door met deze ventilatiegaten te spelen, zal je merken dat je de temperatuur in je BBQ goed kunt bijsturen.

Luxe kamado’s kunnen met alle schuiven open de 400 graden aantikken, terwijl je met een gemiddelde kogelbarbecue en een goede lading kolen zonder problemen de 250 graden zult bereiken. Volle bak gaan is dus niet zo lastig, maar vaak vragen veel soorten vlees juist om een wat lagere temperatuur. Zeker als je een groot stuk vlees hebt dat rustig moet garen, is het bijvoorbeeld een uitdaging om de BBQ temperatuur niet boven de 120-130 graden uit te laten komen. In dat geval is het om te beginnen raadzaam om niet je hele brikettenstarter vol kolen te gooien. Nergens voor nodig als je niet voor een extreme temperatuur gaat. Daarnaast kan je de ventilatiegaten van je BBQ om te beginnen eens half dicht zetten en bekijken wat het met de temperatuur doet. Afhankelijk van het aantal briketten en de buitentemperatuur kan je zo ‘spelenderwijs’ de juiste instelling vinden om de gewenste temperatuur te bereiken. Al doende leert men.

Stap 3: het beheersen van de temperatuur

We hadden het net al even over het langzaam garen van een groot stuk vlees. De temperatuur moet dan soms wel vele uren op een constante temperatuur blijven. Maak het jezelf wat makkelijker en kies voor goede briketten, bij voorkeur kokosbriketten. Deze verbranden heel geleidelijk en kunnen hun temperatuur goed vasthouden. Merk je dat de temperatuur in je BBQ wat daalt, zet dan de ventilatiegaten iets verder open. Staan ze al vol open en zakt de temperatuur nog steeds? Dan is het echt tijd om extra kolen/briketten toe te voegen. Ga dus niet aan de slag met houtskool als je heel lang een constante temperatuur nodig hebt. Dan bezorg je jezelf een behoorlijke uitdaging. Goede kokosbriketten zijn ideaal om heel wat uren mee vooruit te kunnen.

Is je imposante stuk vleesch bijna klaar en zitten je vrienden/familie/hongere kennissen ongeduldig aan tafel? Dan wil je in veel gevallen nog even wat mooie grillstrepen trekken op je vlees. Tijd om te searen! In dit geval wil je voor een korte tijd een zo hoog mogelijke temperatuur bereiken, bij voorkeur met een mooi gietijzeren searing grate in je barbecue. Haal het vlees even van de BBQ af en wikkel het in alu-folie, zodat het alvast kan rusten. Gooi vervolgens alle ventilatiegaten volledig open en vul de voorraad briketten aan. In dit geval is het wél een advies om houtskool te gebruiken. Houtskool ontbrandt snel en bereikt hoge temperaturen. Ideaal dus om nog even alles mooi te schroeien.

Op deze manieren is het bereiken en beheersen van een perfecte temperatuur geen grote klus. Logisch nadenken, de mogelijkheden van je BBQ verkennen en gewoon oefenen. Zo is het werken met een hoge of lage BBQ temperatuur geen enkel probleem. En met wat goede stukken vlees is vaak oefenen zeker geen vervelende activiteit.

5 REACTIES

 1. Thnx voor de tips. Eigenlijk heel simpel maar ik heb nooit wat met die schuifjes gedaan. Altijd maar helemaal open. Toch wel handig om daar ook op te letten :)

 2. Vooral logisch nadenken maarja dat doen we niet altijd. Ben benieuwd om eens wat met houtskool te experimenteren voor het searen.

 3. Vaak haal ik recepten van internet waarbij ze aangeven welke ketel temp. Je moet aanhouden. Nu geeft mijn thermostaat van de mastertouch bijvoorbeeld 150 graden aan. De temp meter van mijn igrill 2 geeft een ketel temp. Van 110 graden aan, vlak naast het vlees gemonteerd.

  Uiteraard is het logisch dat het bovenin warmer is..
  Maar mijn vraag is nu, welke ketel temp. Moet ik nu aanhouden als ik een recept volg?

  Voor de rest bedankt voor je verslag en alvast bedankt voor je hulp!

 4. Hi Marijn,

  De temperatuur van je iGrill 2 zal een stuk nauwkeuriger zijn dan die in de deksel van je bbq. Warme lucht stijgt op, dus de kans is groot dat het daar bovenin wat warmer gemeten wordt. Daarnaast is het ook een kwestie van oefenen/proberen om je gerechten goed gaar te krijgen. Misschien gaat het wel perfect als je juist de temperatuur van je ingebouwde deksel-thermometer volgt.

  Maar overall lijkt me de iGrill 2 een prima graadmeter om qua temperatuur op te varen.

 5. Een oven meet ook omgevingstemp en niet op het rooster .
  De hele bol krijgt dezelfde temp .dus maakt geen bal uit waar je meet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.