Een echte BBQ-baas maakt zijn eigen dry rub: een samenstelling van kruiden om je vlees de ultieme smaak mee te geven. Afhankelijk van je eigen smaak kan je allerlei rubs verzinnen. Zoet, zout, zuur, lekker pikant… zoveel mensen, zoveel wensen. Uiteraard is ook het soort vlees van invloed op de rub die het beste smaakt.
Wat is een dry rub
Een dry rub is een mix van droge kruiden, specerijen en vaak ook suiker. Je wrijft (rubt) een stuk vlees ermee in en laat het een tijdje intrekken. Het resultaat is vlees dat perfect op smaak van de BBQ komt.
Hoe simpel het soms ook klinkt met slechts een paar ingrediënten, in de praktijk is het vrijwel altijd een stuk smaakvoller dan de liefdeloze flessen met vloeibare rotzooi van Heinz en Remia. Vergeet de bbq, cocktail, knoflook, whisky, hawaii en vele andere sauzen. Ga zelf op zoek naar jouw favoriete smaak. Laat je ook niet te snel verleiden door potjes of hele bussen vol bbq-kruiden. Vaak zijn die vooral een bom van zout. Goedkoop om te produceren, maar qua smaak kan je veel meer fraais eenvoudig zelf maken.
Dry rub recept
De basis van een standaard dry rub is heel eenvoudig: bruine suiker (voor een mooie karamelisering aan de buitenkant van het vlees), (zee)zout, zwarte peper en paprikapoeder. That’s it. Inderdaad, heel simpel dus. Een gangbare verhouding is als volgt:
- 45 gram bruine suiker
- 45 gram (zee)zout
- 30 gram paprikapoeder
- 3 eetlepels (25-30 gram) zwarte peper
Met alleen deze basis heb je dus circa 150 gram dry rub. Vermenigvuldig alles een x-aantal keer om een grotere voorraad aan te leggen. Goed afgesloten en op een donkere plaats kan je je zelfgemaakte dry rubs makkelijk maanden goed houden.
Dry rub variaties
De variaties zijn eindeloos. Chilipoeder, knoflookpoeder, groene kruiden (tijm, oregano, basilicum, etc.), cayennepeper, uienpoeder, komijnpoeder… laat vooral je fantasie en smaak de vrije loop. De echte pro’s gaan vaak nog wat stappen verder door verschillende soorten suiker te mixen en zelfs mosterd te gebruiken bij het aanbrengen van de rub, om te zorgen dat je rub goed aan het vlees blijft plakken. Vooral bij spareribs kan dit uitkomst bieden. Wees hier wel voorzichtig mee, want een pittige mosterd is snel overheersend.
Je kunt het in elk geval zo moeilijk of makkelijk maken als je wilt. Voor je het weet maak je klassieke rubs zoals Magic Dust, de Kansas City Rib Rub of de Memphis Style Rub. Haal via een (online) kruidenwinkel eens wat van je favoriete kruiden in huis. Meng het in de juiste verhouding en mix het meteen in een handige strooibus. Zo ben je voor de komende maanden meteen voorzien van jouw favoriete smaakmakers.
voor hoeveel kilo vlees is dit?
Dit is voor ongeveer 120-150 gram. Daar kan je behoorlijk wat kilo’s vlees mee inwrijven, al hangt het er vanaf hoeveel je gebruikt. Het is dan ook lastig in te schatten of je hiermee 2 of 6 kilo vlees kunt rubben.
Kan ik ook eerst het vlees met olie insmeren om de rub te laten plakken?
Dat kan zeker, al is het lang niet altijd nodig. Veel sappige stukken vlees zorgen al voor genoeg hechting van de rub. Overigens kan je ook prima een milde mosterd of beetje worcestersaus gebruiken. Dat proef je naderhand niet meer terug en is wat smakelijker dan veel olie op je vlees.