Flat Iron Steak: ultiem recept, temperatuur en tips

0
Flat iron stake sukade van de bbq, recepten en tips.

De Flat Iron Steak is in Amerika al jaren razend populair. Inmiddels beginnen wij dit verrassend malse stuk vlees ook te ontdekken. Maar wat is een flat iron steak eigenlijk en hoe kan je hem het lekkerst bereiden op de bbq? We geven je graag enkele handige tips, heerlijke recepten en wat verrassende tricks voor de perfecte flat iron steak.

Wat is een flat iron steak

Een flat iron steak is een gehalveerde sukade. Nu denken wij Hollanders bij het horen van sukade al snel aan grootmoeders’ stoofpotje, draadjesvlees en uren sudderen. Als je echter de sukade halveert en je snijdt het harde zeen eruit, dan heb je ineens een ontzettend lekkere en malse steak. En zonder die zeen is er ook geen noodzaak meer om het stuk vlees heel lang te laten garen, dus ook deze steak kan je in slechts een paar minuten tijd naar wens bereiden.

De naam ‘flat iron’ is vrij letterlijk bedoeld. De geplitste sukade is namelijk een vrij forse lap van zo’n 2 centimeter dik. De lange lap deed mensen denken aan een traditioneel strijkijzer en zie daar… De flat iron steak was geboren.

Is een Flat Iron Steak een biefstuk?

Deze vraag is als een vlees-mindbender, maar hier is het antwoord: ja, een flat iron steak is een biefstuk. Maar niet zomaar een biefstuk. Het is als de rockster onder de biefstukken – smaakvol, karaktervol en toch toegankelijk. Vergeet die saaie, gewone biefstukken die je gewend bent. Sowieso gaan wij liefhebbers altijd voor vlees van kwaliteit. De lapjes uit de lokale supermarkt laten we liggen, toch? De flat iron steak brengt een nieuwe dimensie naar de tafel, en je smaakpapillen zullen je er dankbaar voor zijn.

Hoeveel graden: ontdek de ideale kerntemperatuur

En hoeveel graden moet een flat iron stake worden? Gemiddeld genomen is 50 tot 52 graden de ideale kerntemperatuur van een flat iron steak. Zoals met veel rundvlees hangt het af van je voorkeur. Er zit ook vaak maar een paar graden verschil tussen rare of iets meer medium. Bij de bereiding laat je de steak ook weer even rusten, waarbij de temperatuur nog iets kan oplopen. Zorg dus dat je ongeveer 2 graden onder je gewenste temperatuur stopt. Mik op zo’n 48 graden als je een wat roder resultaat wilt en stop bij 50 tot 52 graden voor een veilige medium rare garing.

Ook voor de flat iron steak geldt dat je niet zonder een kernthermometer kunt. Hoewel je redelijk goed zult uitkomen door de tijd in de gaten te houden, is het zonde als je deze steak onnodig ver laat garen. Niets zo vreselijk als een steak die na het aansijden volledig grijs en doorbakken van binnen is. Meten is weten!

Een flat iron steak op de bbq grillen

Het bereiden van een flat iron steak gaat eigenlijk volgens de bekende traditie van veel andere fraaie steaks. De opties die je hebt zijn searing of reversed searing. In het eerste geval ga je de steak boven de kolen, dus met directe hitte, garen. Dit gaat snel en levert over het algemeen een lekker knapperige buitenkant op. De reversed searing methode betekent dat je de steak eerst laat garen met indirecte hitte. Zodra je bijna de perfecte kerntemperatuur hebt, ga je de steak even ‘afgrillen’ boven de kolen en kan je nog wat fijne grillstrepen maken.

Onze ervaring is dat de reversed searing vooral voor een wat sappiger resultaat zorgt. Daarbij is de kans minimaal dat de steak onevenredig gegaard is. Deze methode duurt echter wel een stuk langer. Reken bij een steak van circa 700-800 gram op zo’n 20 tot 30 minuten. Bij de reguliere searing kan je uitgaan van ongeveer 3 tot 4 minuten schroeien per kant.

Qua recept kunnen we duidelijk zijn: niets is nodig. De flat iron steak is van zichzelf al zo lekker mals en sappig, dat je hooguit wat zout en peper vooraf toevoegt. Doe dit bijvoorbeeld als je de steak een uurtje vooraf op kamertemperatuur laat komen. Marinades en zware kruiden zijn echt zonde bij zo’n fraaie steak. Bewaar die trucjes vooral voor de mindere stukken. Natuurlijk kan een lekker bbq bijgerecht altijd, daarmee zal je nooit de mist in gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.