Gas bbq kopen? Hier zijn alle tips en tricks die je nodig hebt

0
Gas bbq gasbarbecue met hamburgers

We houden van vuur, het spelen met de elementen en het vullen van een fraaie brikettenstarter. Toch is soms grillen op kolen geen optie en is juist een gasbarbecue de beste keuze. Ben je op zoek naar een handige, gemakkelijke manier om te barbecueën? Dan is een gas bbq misschien wel wat voor jou! In dit blog gaan we het hebben over de voordelen en nadelen van een gas bbq en geven we je tips voor het kopen en gebruiken ervan.

Voordelen van een gas bbq

Laten we positief beginnen met de voordelen van een gasbarbecue. Ja echt, ze bestaan. ;) Check het volgende rijtje maar eens.

 1. Gemakkelijk te gebruiken: Eén van de grootste voordelen van een gas bbq is dat hij super eenvoudig te gebruiken is. Je hoeft geen kolen aan te steken, geen vlammen te blussen en geen rook te vermijden. Je draait gewoon de knop om en binnen een paar minuten is je bbq klaar voor gebruik!
 2. Snel opwarmen: Een gas bbq warmt veel sneller op dan een traditionele houtskool bbq. Dit betekent dat je binnen enkele minuten na het aanzetten van de bbq aan de slag kunt met het bereiden van je favoriete gerechten.
 3. Temperatuur controle: Een ander groot voordeel van een gas bbq is de mogelijkheid om de temperatuur nauwkeurig te regelen. Dit is vooral handig als je delicate gerechten wilt bereiden waarbij de temperatuur van cruciaal belang is.
 4. Schoonmaken is een eitje: Het schoonmaken van een gas bbq is een stuk gemakkelijker dan het schoonmaken van een houtskool bbq. Er zijn geen asresten om op te ruimen en het enige wat je hoeft te doen is de grilplaten schoon te maken met een borstel en wat afwasmiddel.

Nadelen van een gas bbq

Uiteraard heeft een gas bbq ook nadelen ten opzichte van een barbecue op kolen.

 1. Minder smaak: Eén van de nadelen van een gas bbq is dat je minder rooksmaak krijgt dan bij een traditionele houtskool bbq. Dit kan echter worden opgelost door het gebruik van rookhout of door een smoker box te gebruiken.
 2. Duurder: Een gas bbq is over het algemeen duurder in aanschaf dan een traditionele houtskool bbq. Dit komt door de extra technologie die wordt gebruikt om de bbq op gas te laten werken.
 3. Afhankelijk van gas: Een gas bbq werkt op, je raadt het al, gas! Dit betekent dat je altijd een gasfles bij de hand moet hebben om te kunnen barbecueën. Als je gas op is, kun je niet meer barbecueën.

Tips voor het kopen van een gasbarbecue

Daar sta je dan in de winkel of webshop. Tientallen gas bbq’s op een rij, de een nog groter dan de ander. En wat lijken die dingen toch veel op elkaar. Tijd om jezelf voor te bereiden met enkele praktische tips voordat je op koopjacht gaat.

 1. Kijk naar de grootte: Het is belangrijk om de grootte van de bbq af te stemmen op je behoeften. Als je vaak grote groepen mensen over de vloer hebt, is een grote bbq een must. Als je echter alleen voor jezelf en je gezin kookt, is een kleinere bbq wellicht voldoende.
 2. Kies voor kwaliteit: Een gas bbq is een investering en je wilt er zeker van zijn dat je waar voor je geld krijgt. Kies daarom voor een bbq van een gerenommeerd merk en let op de garantievoorwaarden.
 3. Let op extra functies: Sommige gas bbq’s hebben extra functies, zoals een ingebouwde thermometer, zijbranders of een rotisserie. Bedenk vooraf welke functies voor jou belangrijk zijn en kies daarop je bbq uit.
 4. Check het aantal branders: Het aantal branders op een gas bbq is belangrijk omdat dit bepaalt hoeveel warmte er wordt gegenereerd. Meer branders betekent over het algemeen meer warmte en de mogelijkheid om meerdere zones te creëren om verschillende gerechten te bereiden.
 5. Kijk naar de constructie: De constructie van de bbq is ook belangrijk. Kies voor een bbq met een stevige constructie die bestand is tegen de elementen en lang meegaat.Een solide constructie voor een gas bbq is belangrijk omdat het de duurzaamheid en stabiliteit van de bbq beïnvloedt. Let op de scharnieren van de bbq. Zorg ervoor dat deze stevig zijn en dat de deksel van de bbq goed sluit. Dit is belangrijk om de warmte in de bbq te houden en de kooktijd te verkorten. Kies voor een bbq met stevige wielen. Dit maakt het gemakkelijker om de bbq te verplaatsen en op te bergen.
 6. Kies voor gemakkelijke reiniging: Kies voor een bbq die gemakkelijk schoon te maken is. Dit zal je veel tijd besparen en ervoor zorgen dat je bbq altijd in topconditie is. Kies voor een bbq waarbij de onderdelen zoals grillroosters, bakplaten en vetopvangbakjes afneembaar zijn. Hierdoor kun je ze gemakkelijk uit de bbq halen en schoonmaken. Ga bij voorkeur voor een bbq waarbij de grillroosters en bakplaten geëmailleerd zijn. Geëmailleerde oppervlakken zijn gemakkelijker te reinigen en houden minder vuil en vet vast.

Tips voor het gebruiken van een gas bbq

 1. Voorverwarmen: Het is belangrijk om de bbq voor te verwarmen voordat je begint met koken. Dit zorgt ervoor dat de bbq op de juiste temperatuur is en voorkomt dat je gerechten aan de plaat blijven plakken.
 2. Olie de platen: Om ervoor te zorgen dat je gerechten niet blijven plakken, kun je de grilplaten van tevoren oliën. Gebruik hiervoor een papieren handdoek en wat olie om de platen in te vetten.
 3. Maak schoon na gebruik: Het is belangrijk om de bbq schoon te maken na gebruik. Laat de bbq afkoelen en verwijder dan eventuele restjes en vet van de grilplaten.
 4. Controleer regelmatig: Controleer regelmatig de temperatuur van de bbq om ervoor te zorgen dat je gerechten op de juiste temperatuur worden bereid. Gebruik hiervoor een thermometer of een ingebouwde thermometer in de bbq.

Al met al zijn er zowel voordelen als nadelen verbonden aan het gebruik van een gas bbq. Het is belangrijk om te bepalen wat voor jou de belangrijkste overwegingen zijn bij het kiezen van een bbq. Door de tips voor het kopen en gebruiken van een gasbarbecue op te volgen, kun je ervoor zorgen dat je optimaal kunt genieten van je barbecuemaaltijden.

Twijfel je nog steeds? Ontdek dan de verschillende keuzes in ons uitgebreide artikel over kolen, gas of kamado: welke bbq past bij jou. Zo ontdek je snel welke barbecue de perfecte keuze is voor jou.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.