Mocht je onverhoopt vegetariërs op bezoek krijgen, het kan de beste overkomen, geen nood! We’ve got you covered! Onderstaande recepten zijn een echte quick win. Makkelijk, snel klaar en – eerlijk is eerlijk – goddelijk lekker. Toegegeven, ook echte vleesfanaten smullen hier regelmatig van. We hebben het over… de gevulde portobello van de bbq.
Portobello van de bbq
De portobello is in feite een gigantische champignon. Je hoeft er echt niet meer voor naar de zweverige natuursuper of alternatieve groentenboer. Je eigen Appie of Jumbo heeft de portobello vrijwel altijd in het assortiment. Vaak per twee verpakt en formaatje XXXL. Die zie je niet snel over het hoofd.
Eigenlijk is de portobello door zijn formaat een soort éénpansgerecht. Je kunt er werkelijk van alles in kwijt. Ga je voor een volledig vegetarisch gerecht, dan zijn kazen en groenten snel gevonden. Maar ook een portobello gevuld met vlees of zelfs vis is prima mogelijk.
Hieronder zetten we onze favoriete gevulde portobello recepten voor je op een rijtje. Mocht je een mooie, gesloten grillplaat/-pan voor je bbq hebben, dan is het perfect om de portobello’s daar direct op te grillen. Voor open roosters is een stuk alu-folie wel zo praktisch. Druk het stuk folie om de portobello dicht als een klein zakje om het geheel zelfs nog wat sneller te garen.
Concrete hoeveelheden geven we deze keer niet, want alles hangt af van het formaat portobello, het aantal en je eigen smaak en voorkeur. Natuurlijk hoef je geen kilo brie te hebben om vier portobello’s te vullen en is een grote zak spinazie voor een paar vullingen al snel overkill. En een hele ui snipperen is prima voor 10-12 vullingen, maar het wordt vrij heftig als je dat over slechts vier stuks verdeelt. Zoals altijd: vaar op je eigen smaak. En overgebleven vulling komt altijd wel van pas om met kliekjes nog wat anders te maken of een lekkere salade mee op te vullen. En je weet het, van kaas kan je eigenlijk nooit teveel hebben. ;) Enjoy!
Portobello met brie
Dit is echt vega-voor-dummies, want 1 extra ingrediënt en geen enkele maat om rekening mee te houden. Snijd wat plakken van je favoriete brie (of camembert, jij luxepaard) en leg deze in een omgedraaide portobello. Hoeveelheid naar wens. Stukje alu-folie om de portobello en laat het ‘zakje’ vervolgens een minuut of 10 warm worden in een afgedekte kogelbarbecue. Bij een open bbq kan het net wat langer nodig hebben, afhankelijk van de hoeveelheid gloeiende briketten waar je het zakje boven plaatst.
Tip voor dit recept en eigenlijk elke variant: pas op voor hete stoom en warme sappen. Tijdens het garen komt er redelijk wat vocht vrij en uiteraard is het alu-zakje ook goed gevuld met hete stoom. Voorzichtig openen dus!
Portobello met kaas en spinazie
De iets meer luxe variant. Wederom met kaas, maar ook nog aangevuld met wat meer groen entertainment. De ideale voorbereiding is om je portobello’s eerst te ‘garen’ in 10 minuten, voordat je ze gaat vullen. Op die manier heeft je vulling geen last van extra vrijkomend vocht. Uiteraard dient gemak soms de mens, dus het is je vergeven als je wel voor de alles-in-1 variant kiest.
De vulling maak je van een handje fijngesneden groenten, kaas en smaakmakers. De groenten: spinazie in elk geval, aan te vullen met klein gehakte paprika en tomaat. Voor de kaas kan je geraspte mozzarella gebruiken. Eventueel gemengd met wat geitenkaas, want die kaassoort doet het altijd uitstekend bij champignons. De smaakmakers zijn heel simpel de usual suspects uit elke keuken: een fijn gesnipperd uitje en een klein beetje geperste knoflook. Hou je van een extra bite? Een paar druppels chilisaus of Amerikaanse hot sauce kunnen voor een lekkere kick zorgen. Voeg een lepeltje paneermeel of panko toe voor wat binding.
Meng alle ingredienten van de vulling lekker door elkaar en… inderdaad, vul de omgekeerde portobello’s ermee. Zijn de portobello’s al gaar? Dan is een minuutje of 5 genoeg om de vulling lekker mee te verwarmen in een alu-folie zakje boven directe hitte. Moet alles in één keer nog gebeuren? Trek er dan 10 tot 15 minuten voor uit.
Portobello pizza en andere vullingen
Eigenlijk kan je helemaal loos gaan met je vullingen. Ga voor kaas, tomaat en salami of peperoni en het is gewoon een pizza-stuffed portobello geworden. Beetje room, gebakken spekjes en ui en het is weer een hele andere smaaksensatie.
Of neem de nautische variant met krab, gesnipperde zoete ui, tijm en wat druppels citroensap. Toch wat striktere vega bbq wensen? Zongedroogde tomaten, stukjes courgette en parmezaanse kaas doen het ook perfect met z’n allen.
Oneindig veel variaties
Zoals je uit bovenstaande recepten wel kunt opmaken, zijn er oneindig veel variaties om een gevulde portobello van de bbq te maken. Weer eens wat anders dan een enorme steak. Heb jij nog een favoriet? Laat het ons vooral weten!