Ze zien er altijd tof en super lekker uit: hasselback aardappels. Zo’n grote aardappel met allemaal inkepingen. Lekker gekruid ook nog bij voorkeur. Een heerlijk bijgerecht. Je hoeft echter niet meteen naar de supermarkt voor hasselbacks. De techniek van ‘hasselbacking’ is namelijk heel makkelijk. Altijd al zelf hasselback aardappels willen maken? Of benieuwd naar deze techniek in combinatie met andere groenten? We helpen je hieronder op weg!
Wat is een hasselback
Hoewel het dus met veel groenten kan, kent bijna iedereen ‘de hasselback’ als aardappel. Zeker rond de feestdagen heeft elke supermarkt ze in de koeling liggen. Een hasselback is een aardappel of stuk groente met heel veel inkepingen naast elkaar. Door deze inkepingen krijgt de aardappel of groente heel veel extra oppervlak waar smaken in kunnen trekken. Dit maakt de hasselback perfect als lekker kruidig bijgerecht. Hasselback is dus meer een techniek om eten te bereiden dan één specifiek gerecht.
Oorspronkelijk is de hasselback techniek ontstaan in Zweden. In restaurant Hasselbacken in Stockholm kwam een chef op het idee om aardappels op deze iconische manier in te snijden. Het werd al snel een succes dat de hele wereld veroverde. Gelukkig hoef je niet over de skills van een chef te beschikken om ook zelf een hasselback (aardappel) te kunnen maken.
Hasselback groenten
De vraag ontstaat al snel welke groenten nog meer geschikt zijn als hasselback. Naast de aardappel kan je heel wat andere, stevige groenten hiervoor gebruiken. Aubergine, flespompoen, courgette en natuurlijk ook de zoete aardappel (bataat) is een perfecte optie als hasselback. Maar wist je dat je zelfs hasselback fruit kunt maken? Appels, peren en zelfs stevige bananen kan je op de hasselback manier bereiden. Hoe gaaf is dat!
Er zijn zelfs grillmeisters die een groot stuk vlees op deze manier bereiden. In feite is vooral een grote kipfilet hier echt geschikt voor. De hasselback chicken. Nice! Die heeft er weinig last van als je hem voor het grillen alvast opensnijdt, dus ook inkepingen gaan prima. Vul de kip met je favoriete groenten, kruiden, kazen of stukjes ham en grillen maar.
Aangezien de (zoete) aardappel toch wel de meest bekende is, geven we je hieronder als inspiratie een recept voor een hasselback aardappel op de bbq. Voor alle andere groenten en fruit moet je vooral blijven bedenken dat het altijd een combinatie is van netjes insnijden is, aangevuld met extra smaakmakers. Zorg voor een kleverig oppervlak door het in te smeren met een olie of boter naar keuze. Voeg vervolgens de smaakmakers als een echte dry rub toe. Zo kan je naar eigen smaak experimenteren met lekkere combinaties van zoet, zout, pittig. Hasselback appel met kaneelsuiker? Check. Hasselback zoete aardappel met kruiden en ahornsiroop? Check. Leef je vooral uit.
Zo maak je een hasselback aardappel op de bbq
Zoals gezegd hierbij het recept voor een heerlijke hasselback aardappel op de barbecue. Maa welke aardappel moet je hebben? De beste aardappels voor hasselbacks zijn licht kruimig. Lekker bloemig en zetmeelrijk voor een smakelijk resultaat en toch stevig genoeg om te grillen. Rassen als Agria, Alpha en de klassieke Bildstar zijn prima opties. Een ras in opkomst is de Melody aardappel. Die is zo universeel dat hij voor zowel stamppotten als grillen ideaal is.
Boen de aardappels goed schoon. Schillen is niet nodig, dus dat scheelt weer werk. Er zitten veel vitaminen in de schil, plus het geeft een mooi stukje textuur en extra smaak mee. Vervolgens is het tijd voor het hasselback snijden. Belangrijk hierbij is een goed scherp mes, zodat je mooie, strakke inkepingen kunt maken. Snij vervolgens de aardappel over de breedte in, met steeds een paar millimeter tussen elke snede. Hoe strakker op elkaar, hoe mooier het resultaat. Maar oefening baart kunst, dus maak het jezelf niet meteen te moeilijk door super strak te willen snijden de eerste keer. Belangrijk is dat je de aardappel niet helemaal door snijdt. Zorg dat je nog ongeveer een centimeter overhoudt aan de onderkant.
Trucje voor het snijden
Een handig trucje bij het insnijden is om de aardappel op een grote lepel te leggen. Door de ronding van de lepel voorkom je dat je helemaal door de aardappel heen snijdt. Anderen vinden het prettig om twee chop sticks of lange prikkers te gebruiken. En in Amerika, waar anders, is zelfs het Hasselback Potato Rack in opkomst. Een schoteltje met een metalen rek eroverheen, waarmee je makkelijk strakke inkepingen kunt maken. Handig, maar met wat oefenen kan je het al snel ook prima zelf.
En dan, de smaakmakers of je favoriete dry rub. In het geval van een aardappel heb je nog wat kleefkracht nodig in de vorm van een lekkere olijfolie of gesmolten boter. Smeer de aardappel daar flink mee in en voeg naar wens wat vers gemalen zeezout en zwarte peper toe. In feite is dit al genoeg voor een lekkere aardappel van de bbq. Wat later in de bereiding kan je nog meer lekkers toevoegen als je wilt. Voor een meer pittige aardappel kan je naast zout en peper ook kiezen om gerookt paprikapoeder of wat vers geperste teentjes knoflook toe te voegen. Andere kruiden zoals dille of tijm doen het ook heel goed met aardappels.
Een lekkere variant hebben de mensen van Kamado Joe enkele jaren geleden al eens uitgewerkt. De check de video hieronder (of voor mobiel: hier op YouTube).
Indirect grillen
Zorg dat je bbq een indirecte zone heeft. De temperatuur is idealiter rond de 200 tot 225 graden. Veel hoger is niet nodig, dus probeer vooraf de temperatuur te regelen. Smeer het rooster in met een plantaardige olie en grill de aardappels, indirect, voor ongeveer 40 minuten. Je zult zien dat de schijfjes van elke aardappel wat meer uit elkaar waaieren. Na die 40 minuten kan je nog wat extra olie of boter op de aardappel smeren. Heb je een favoriete kruidenboter dan kan je die ook gebruiken. Dit is ook het moment om eventuele extraatjes toe te voegen. Stop bijvoorbeeld wat stukjes kaas of Parmezaanse (strooi)kaas in de inkepingen en bovenop elke aardappel. Na nog een keer 15 tot 20 minuten zal de kaas mooi gesmolten zijn en hebben je aardappels een fraaie, goud bruine kleur.
Variaties
Zoals gezegd kan je variëren met wat anders dan aardappels. Ook alle extra toppings zijn ideaal om eens mee te experimenteren. Fijngehakte pepertjes, diverse kaassoorten, verse kruiden… De mogelijkheden zijn enorm. Probeer het in elk geval gewoon eens om zelf hasselbacks te maken. Het is makkelijker, leuker en lekkerder dan je denkt!