Heerlijke winterse BBQ recepten

2
BBQ recepten

Gladde wegen, de eerste centimeters sneeuw op straat en het gezellige geluid van mensen die vol tegenzin de ruiten van hun auto aan het krabben zijn. Kortom, Koning Winter is nu eindelijk in het land. En het leukste nieuws voor ons grillmeisters: It Giet Oan! Eigenlijk giet het altijd wel oan, want een BBQ kan zoals bekend ook prima in de winter. Kleed je lekker warm aan en maak ook de interne mensch warm met onderstaande BBQ recepten voor een heerlijke winterse BBQ.

Thai Pizza

Een pizza bakken? BBQ pakken! Het maken van een pizza op de BBQ is gelukkig niet heel moeilijk. In de winter kunnen we wel wat extra spicy gebruiken, dus ga eens voor een wat pikantere Thai pizza.

Prepareer je BBQ om te beginnen met 2 zones: direct en indirect grillen. Terwijl je BBQ op temperatuur komt, kan je alvast beginnen met de topping voor je pizza. Dit wordt een lekkere pikante saus met kipfilet. De saus bestaat uit:

60 ml limoensap (vers, met pulp). Bij gebruik van geconcentreerd sap is de helft genoeg.
2 eetlepels sojasaus
2 eetlepels uienpoeder
1 eetlepel gesneden verse koriander
1 eetlepel pindakaas
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel bruine suiker
1 theelepel fijngehakte gember
1/2e theelepel geraspte limoenschil
1/4e theelepel rode pepervlokken
2 fijngehakte knoflookteentjes

Voeg bovenstaande gerechten in een hittebestendige pan en plaats deze op de BBQ boven het indirecte gedeelte. Laat het rustig warm worden. In de tussentijd kan je kipfilet (circa 1 kleine kipfilet per pizza) bereiden. Begin met een paar minuten grillen boven directe hitte. Zodra de kip een mooie goudbruine kleur heeft, kan je het nog enkele minuten laten garen op het indirecte deel van je BBQ. Zodra de kipfilet goed gaar is (controleer de kerntemperatuur) kan je het in fijne stukken snijden en toevoegen aan de saus.

Bereid vervolgens de pizzambodem volgens het basis BBQ pizza recept. Zodra je de pizzabodem omdraait, kan je de geroosterde kant insmeren met de warme saus met kip. Bestrooi naar wens met nog wat groene uien, stukjes wortel en kleine stukjes mozzarella. Verhit totdat de bodem een mooie kleur heeft en de kaas begint te smelten.

Mega Mixed Grill

Er gaat (bijna) niets boven een heerlijke mixed grill spies. Een vaste gast in veel overzichten van lekkere BBQ recepten. Zorg voor een grote, bij voorkeur platte spies. Op deze manier valt het vlees niet snel van de spies en kan je het eenvoudig keren. Een alternatief is om twee kleine spiesen tegelijk te gebruiken.

Het geheim van een goede midex grill zit hem in? Juist: mixed! Een spies met alleen maar kip of rundvlees gaat al snel vervelen, vandaar dat een echte vleestariër de mixed grill heeft bedacht. Kies voor een lekkere mix van lamsvlees, varkensvlees en rundvlees. Maak een marinade van olijfolie, peper, zout, chilipepers, rode ui en broodkruimels. Laat het vlees bij voorkeur een nachtje in de marinade liggen. Vlak voor je gaat grillen haal je het vlees uit de marinade en rijg je het aan de spies. Voor wat variatie en een extra bite kan je wat stukjes rode ui en pepertjes ook tussen de stukken vlees aan de spies rijgen.

Laat het vlees indirect garen, grill het even nog een paar minuten boven de directe grill voor een mooie krokante buitenkant en het feest kan beginnen!

Wrap That Burger

Een heerlijk gerecht dat ook nog eens extreem simpel is, is Wrap That Burger. De titel verraadt het al volledig: het is een combinatie van een hamburger en een wrap. Grill je favoriete hamburger en leg ondertussen een wrap 1-2 minuten op een indirect deel van de BBQ om warm te worden. Zodra je hamburger de juiste gaarheid heeft, snijd je deze in reepjes en vul je de warme wrap ermee. Voeg wat lekkere kaas toe, een saus naar wens (bijvoorbeeld een lekkere pikante salsa-saus), rol de wrap op en genieten maar!

Andere BBQ recepten

Heb jij nog ideale BBQ recepten voor een winterse BBQ? Laat het ons weten in de reacties! Of deel je ideeën met ons en mede-BBQ’ers via de Braad Maar Raak Facebook-pagina.

2 REACTIES

  1. Die mega mixed grill ziet er lekker uit. ga ik ook maar eens proberen. Wat is er lekkerder dan een goed stuk vlees van de BBQ.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.