Als je echt eens feestelijk wilt uitpakken, is een hele kip of kalkoen een perfect gerecht. Ideaal voor het hele gezin of een groot gezelschap. En met de juiste voorbereiding heb je er eigenlijk vrij weinig werk aan, heel handig! Het bereiden van een hele kip of kalkoen kan het beste op de barbecue of in de oven. Lees hieronder hoe je dat het beste kunt doen, inclusief smakelijke suggesties voor een heerlijk eindresultaat.
Hele kip of kalkoen uit de oven
De meeste mensen zullen een kip of kalkoen bereiden in de oven. Logisch ook, want je hoeft in tegenstelling tot een bbq niet buiten te blijven en de beheersing van de temperatuur is heel eenvoudig. Met onderstaande tips maak je het jezelf extra makkelijk.
De meest gestelde vraag is hoe lang een hele kip of kalkoen in de oven moet. Wanneer is die eigenlijk gaar? De garingstijd is simpel te berekenen: 50 minuten per kilo bij een oventemperatuur van 180 graden. Daarmee kan je vrijwel niet de mist in gaan. Een gemiddelde (scharrel)kip is meestal tussen de 1,5 en 2 kilo zwaar. In dat geval ben je dus na 75 tot 100 minuten klaar. Meten is weten!
Over meten gesproken… Met een kernthermometer heb je er al helemaal geen omkijken meer naar. De perfecte kerntemperatuur voor een hele kip is 70 tot 72 graden. Ga in elk geval voor minimaal 70 graden in verband met de voedselveiligheid. Als je een chique thermometer hebt, zoals een Meater+, kan je eenvoudig alles instellen en krijg je via de app vanzelf een seintje als de juiste temperatuur bereikt is. Let wel op dat je de probe van zo’n thermometer goed in een dik stuk vlees prikt. Als je teveel in de buurt van een bot zit of in een stuk vet krijg je een minder nauwkeurige meting.
Kip in een braadzak
Volgens sommigen is dit de lazy man’s choice maar hoe dan ook: wij zweren bij het gebruik van een braadzak. Er zijn hele grote XXL braadzakken te koop, waar je perfect een hele kip of kalkoen in kwijt kunt. Het grote voordeel is dat je met deze manier van garen nooit meer een taai, uitgedroogd resultaat zult krijgen. De smaak hangt nog wel af van de vulling en kruiden, daarover zodadelijk meer. Maar je bent niet steeds in de weer om je kip in te kwasten of op andere manieren vochtig te houden. Injecteren met een vloeistof kan, maar is zeker tijdens een gezellige middag met gasten voor een kerstdiner wat onnodig complex.
Zoals gezegd is de vulling behoorlijk bepalend. Je kunt het eenvoudig houden door alleen wat kruiden te kiezen, zoals tijm, rozemarijn of salie. Wat meer smaak krijg je al door gesneden uien, knoflook en wat olie toe te voegen. Smeer de kip lekker in met een kruidige olie en vul hem op met je favoriete smaakmakers. Voor een echt volwaardige vulling kan je denken aan een assortiment van champignons, de favoriet van Jamie Oliver. Of ga voor een frisse variant door stukken gehakt fruit in de kip te stoppen. Eigenlijk kan je heel veel kanten hiermee op. Er zijn zelfs vleestariërs die een kip vullen met andere soorten vlees, van bacon tot gehakt aan toe. Heel carnivoor en wellicht een statement voor de perfecte masculiene entiteit. Toch is het naar ons idee overkill om zoveel bij elkaar te gebruiken. Dan gaat al snel de smaak van kip nogal verloren.
Eten er kinderen mee of heb je liefhebbers van zoet? Waag het dan gerust eens om je kip in te kwasten met een zelfgemaakte barbecuesaus of een verrassende coca cola barbecuesaus. Zoet en kip gaan heerlijk samen.
Hele kip of kalkoen op de bbq
Naast het bereiden in de oven kan je natuurlijk ook een hele kip of kalkoen op de bbq bereiden. De uitdagende manier, maar je krijgt er veel voor terug. En niet onbelangrijk: mits je apparaat groot genoeg is. Zeker een hele kalkoen kan een behoorlijk formaat zijn, dat echt niet zomaar onder de kleine kamado of simpele kogelbarbecue past.
Het idee is verder wel gelijk aan de oven, namelijk mikken op de optimale kerntemperatuur van zo’n 70 tot 72 graden. Een kernthermometer is dan ook wel een must. Zeker in de winter is het een stuk lastiger om de temperatuur constant te houden in je barbecue. Des te handiger is het als je gewoon via de thermometer kunt checken hoe ver alles gevorderd is.
De uitvoering is sowieso voor kenners van de beer can chicken geen hele verrassende bezigheid. Zij zullen ook weten dat met de juiste kruiden, wat vocht en een eventuele saus de mooiste resultaten te behalen zijn.
Welke optie je ook kiest, het blijft in elk geval een feest om een hele kip of kalkoen te bereiden. Perfect voor als je gasten krijgt, ook al zijn dat er in deze tijd misschien wat minder dan anders. Eet smakelijk!