Ook in de herfst is het heerlijk om de BBQ aan te steken. Na veel warme zomerdagen zijn juist de iets frissere dagen in het najaar ideaal voor een echte herfst bbq. Een beetje regen kan je vaak wel omzeilen, of je hebt misschien het gemak van een grote overkapping. En dat het ’s avonds eerder donker wordt is juist extra sfeervol. Natuurlijk smaakt dat frisse biertje extra lekker als het buiten heet is, maar vergis je niet hoe fijn de herfst is om ook te bbq’en. Als ook de na-zomer voorbij is, hoef je echt niet je barbecue meteen schoon te maken en op te ruimen. No way! Sweater aan in plaats van een zwembroek en grillen maar!
Recepten voor een herfst bbq
De gure herfstmaanden lenen zich dus prima voor sessies achter de grill. We zetten hieronder wat heerlijke recepten voor je op een rij die perfect passen bij een herfst bbq.
Entrecôte met chimichurri
Dit recept combineert meteen twee van onze favorieten: het fijne stuk vlees dat entrecôte heet en de smaakexplosie van een goede chimichurri. Natuurlijk geldt ook voor dit recept dat een goed stuk vlees essentieel is voor het eindresultaat, dus bezoek bij voorkeur de betere slager. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is even de chimichurri saus voor te bereiden.
We delen hieronder nog een keer ons favoriete chimichurri recept. Zoals vaker zijn er heel wat variaties in omloop en zoveel mensen zoveel smaken. Voel je ook zeker vrij om er iets een eigen draai aan te geven. Zeker met wat jeugdige eters kan het aantal teentjes knoflook en pepers best wat overweldigend zijn. Ga dan eens voor smaakmakers als bosui, peterselie, gerookt paprikapoeder en eventueel wat sesamzaadjes.
- 6 teentjes knoflook
- 2 groene jalapeño pepers
- 1 rode peper
- 2 bosjes peterselie
- klein handje verse oregano
- 1 el zeezout (mag best grof gemalen zijn)
- 70 ml witte wijnazijn
- 150 ml olijfolie
- vers gemalen zwarte peper naar smaak
De bereiding van chimichurri is heel eenvoudig: hak alles fijn en meng het door elkaar. Wees voorzichtig met het gebruik van een blender of andere automatische hakker, want voor je het weet heb je een groene smoothie gemaakt. Chimichurri mag best wel wat structuur hebben. Wees ook zuinig met de witte wijnazijn, want die kan makkelijk gaan overheersen. Begin met de knoflook en kruiden en ga dan voorzichtig de wijnazijn en olijfolie toevoegen tot je een structuur en smaak bereikt die je zelf het lekkerst vindt.
En dan het mooie werk: de entrecôte op de bbq. Het grillen van een entrecôte is eveneens erg eenvoudig. Twee minuutjes aan beide zijden boven directe hitte is al genoeg om een mooi rare resultaat te krijgen. Uiteraard hangt het van de dikte van je steak af of je met 2, 3 of 4 minuten het doel bereikt. Check ook zeker het overzicht van kerntemperaturen om zeker te weten wanneer je de perfecte garing hebt.
Kipkluifjes
Kipkluifjes kunnen altijd, I know. Toch zie je ze zelden tijdens een zomerse bbq-sessie. Benut dan eens het najaar om deze heerlijke kipkluifjes met barbecuesaus te maken. Het zal zeker niet tegenvallen!
De kipkluifjes rooster je (deels) boven directe hitte, dus maak geen beginnersfout door ze meteen al in te smeren met saus. Dan zal de saus al snel verbranden. Ga ook niet voor goedkope bbq-saus uit de winkel. Dat is vaak hele zoete rommel. Maak liever je eigen barbecuesaus.
Stook de barbecue lekker op tot een graad of 170-180. Veel meer is echt niet nodig, want je gaat geen grote steaks bakken. Gebruik bij voorkeur een alu-schaaltje of grill-mandje om de kipkluifjes te grillen. Hiermee voorkom je dat de boel bloedirritant vaak vast zal plakken aan je rooster. Gebruik de eerste 15 minuten om de kip voor een groot deel gaar te maken. Vanaf dat moment kan je beginnen met het inkwasten met de saus. Wees niet te zuinig en draai de kipkluifjes regelmatig. Als je dit een minuut of 8-10 doet heb je perfect gegaarde en smaakvolle kipkluifjes.
Serveer de kipkluifjes met helemaal niets, want dit is zo lekker dat je jezelf hier met veel plezier vol van zult eten.
Varkenshaas met pikante appel-barbecuesaus
Dit is een klassieker uit de States. In Amerika is de zogeheten habanero peper bijna net zo populair als de jalapeño. Veel bbq-guru’s hebben wel een zelfgemaakte bbq-saus op basis van de habanero, die behoorlijk pittig is. Lekker zoet en pikant tegelijk. Bij ons vind je deze pepers niet heel makkelijk in de supermarkt, maar een variant met gewone rode pepers werkt ook prima. Het frisse van appel vormt de perfecte toevoeging om samen met stukjes varkensvlees een briljant herfstrecept te vormen.
Begin met de pittige appel-barbecuesaus. Hiervoor doe je de volgende ingrediënten bij elkaar in een steelpannetje op het vuur:
- 700 ml (ongefilterde/pure) appelsap
- 65 gram fijngehakte witte ui
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 65 gram ketchup
- 2 royale eetlepels Worcestershiresaus
- 2 rode pepers, zaadjes verwijderd en grof gehakt
- circa 1 theelepel zout en peper
Breng het geheel zachtjes aan de kook en laat het daarna op een laag vuurtje circa 20-25 minuten sudderen. Draai daarna het vuur uit en laat de saus afkoelen. Dit kan je versnellen door de pan in een bak met ijsblokjes of koud water te zetten. Zodra alles is afgekoeld kan je het geheel in een keukenmachine of met een staafmixer helemaal fijn pureren.
Tip: wil je een extra fijne structuur? Zeef dan vervolgens de saus een keer.
Doe de fijne (gezeefde) saus weer in een pan op een laag vuur. Maak in een schaaltje een eetlepel maïzena aan met een eetlepel appelsap. Roer dit rustig door de saus zodat deze kan indikken. Laat de saus rustig een paar minuten doorkoken tot deze de gewenste dikte heeft bereikt.
Dan de varkenshaas. Gebruik echt een kernthermometer, want als je deze te ver laat garen is het resultaat vreselijk. Bij een kerntemperatuur van 52 graden kan je het vlees even laten rusten en nagaren, dan zit je altijd goed. Bereid je bbq voor op indirect grillen, bij een temperatuur van ongeveer 180-190 graden. Bij een gemiddeld formaat varkenshaas zal je dan met circa 25 minuten de juiste kerntemperatuur bereiken. Ga echter niet blind varen op de tijd. Meten = weten!
Aangezien we indirect grillen kan je de varkenshaas voor het grillen alvast een keer insmeren met de appel-barbecuesaus. Doe je dit bij vlees dat je wat langer boven directe hitte laat garen, dan zal je saus kansloos verbranden. In dit geval hebben we daar dus geen last van. Smeer halverwege de stukken vlees nog een keer extra in. Eventueel overgebleven saus kan je los serveren, voor de liefhebbers van meer saus en wat extra pit.
Honing-mosterd kipspiesjes
Deze spiesjes zijn favoriet bij jong en oud. De combinatie honing/mosterd is natuurlijk een klassieker. Daarom past dit perfect bij de herfst, met een beetje pit en vooral lekker wat zoet.
Ingrediënten:
- Kipfilet, in blokjes
- ¼ kopje honing
- 2 eetlepels Dijon-mosterd
- Zout en peper
Instructies:
- Meng de honing, mosterd, zout en peper.
- Rijg de kipblokjes aan spiesjes en bestrijk met het honing-mosterdmengsel.
- Grill de spiesjes tot ze gaar zijn, regelmatig omdraaiend en bestrijk met extra saus.
Geglaceerde wortels met balsamico
Het klinkt heel chique op papier, maar dit is vooral super snel en simpel. Een paar beproefde smaakmakers zorgen voor heerlijke wortels. Gezond en een perfect bijgerecht.
Ingrediënten:
- Wortels, geschild en in plakjes
- Balsamicoazijn
- Honing
- Verse rozemarijn
Instructies:
- Meng balsamicoazijn, honing en gehakte rozemarijn.
- Giet het mengsel over de wortels en gril tot ze zacht zijn en een mooie glans hebben.
Waarom BBQ’en in de herfst?
Waarom zou je de BBQ niet gewoon inpakken na de zomer? De herfst biedt eigenlijk enkele onweerstaanbare voordelen die het de perfecte tijd maken om de grill weer aan te steken. Hier zijn enkele overtuigende redenen waarom je juist in de herfst moet BBQ’en:
1. Perfecte Weersomstandigheden: In de herfst zijn de temperaturen vaak milder dan die verzengende zomerdagen. De hitte van de zomermaanden maakt plaats voor aangename, verfrissende koelte. Dit betekent dat je kunt genieten van de warmte van de grill zonder dat je oververhit raakt of constant zweetdruppels van je voorhoofd moet vegen. Bovendien zorgt de lagere luchtvochtigheid voor een comfortabele sfeer, zonder die vervelende plakkerige huid.
2. Minder insecten: Insecten, zoals muggen en vliegen, zijn vaak een bron van irritatie tijdens zomer-BBQ’s. In de herfst beginnen deze plaagdieren echter te verdwijnen, waardoor je barbecue-ervaring aangenamer wordt. Je kunt je concentreren op het grillen in plaats van te proberen insecten op afstand te houden.
3. Prachtige herfstkleuren: Het is moeilijk om de betoverende kleuren van de herfstbladeren te negeren. Als je buiten grilt, omring je jezelf met deze adembenemende natuurlijke decoraties. De rijke tinten rood, oranje en geel vormen een prachtig contrast met de rook en vlammen van je grill. Het resultaat is een magische sfeer die je binnen niet kunt evenaren.
4. Seizoensgebonden ingrediënten: De herfst is een culinair genot met zijn overvloed aan verse, seizoensgebonden producten. Denk aan sappige appels, pompoenen, zoete aardappelen, spruitjes en nog veel meer. Deze ingrediënten lenen zich uitstekend voor het grillen en brengen een unieke smaakdimensie aan je gerechten. Probeer bijvoorbeeld eens gegrilde pompoen of zoete aardappelfrietjes op de grill voor een heerlijk herfstige twist.
5. Gezelligheid: De herfst straalt gezelligheid uit. Met het vallen van de bladeren en de naderende feestdagen brengt dit seizoen mensen samen. BBQ’en in de herfst biedt de perfecte gelegenheid om vrienden en familie bij elkaar te roepen voor warme, hartelijke bijeenkomsten. Steek een vuurkorf aan, grill op temperatuur en geniet.
Dus, de volgende keer dat je overweegt om je grill op te bergen zodra de zomer voorbij is, denk er dan nog eens over na. De herfst heeft alles wat je nodig hebt voor een geweldige BBQ-ervaring: perfect weer, prachtige natuur, smaakvolle ingrediënten en een onovertroffen gevoel van gezelligheid.
Jouw favoriete herfst bbq
Heb jij nog gouden tips voor een smakelijke herfst bbq? Deel ze vooral in de reacties. Bovenstaande recepten helpen je hopelijk alvast op weg deze herfst. Hiermee krijg je het zelfs op de meest gure dagen echt wel warm!