Houtskool of briketten: wat is het verschil?

10
Houtskool of briketten op de bbq en kamado

Teletekst voorspelt een zonnige dag. Buienradar laat geen blauwe vlekken op de kaart zien. Kortom, de voorbereidingen kunnen getroffen worden om de BBQ aan te steken! Dan kom je al snel bij de grote vraag: kies je voor houtskool of briketten? En is een goedkope zak van de supermarkt of bouwmarkt ook een optie? Ontdek hieronder alle verschillen tussen houtskool en briketten, de unieke eigenschappen en welke keuze het beste is voor jouw barbecue of kamado.

Houtskool: voordelen en nadelen

Laten we bij het begin beginnen: ga je voor houtskool of briketten? Deze eerste keuze hangt af van twee zaken: het type barbecue en de manier van grillen. Houtskool verbrandt veel sneller, zorgt voor veel meer vlammen en bereikt een veel hogere temperatuur dan briketten. Hierdoor is houtskool perfect voor open barbecues en direct grillen, waarbij hoge temperaturen gewenst zijn.

Een (klein) nadeel van houtskool is dat het wat sneller verbrandt in vergelijking met briketten. De brokken houtskool worden snel gloeiend grijs, maar brokkelen ook wat sneller weer af waardoor de temperatuur zal afnemen. Je merkt echter wel verschil tussen goedkope houtskool en kolen van een premium merk. Daarover vertellen we straks meer.

Briketten: voordelen en nadelen

Heb je een kogelbarbecue, die je kan afsluiten met een deksel? Dan zijn briketten in veel gevallen de absolute aanrader. Briketten blijven lang op temperatuur, waardoor zonder tussentijds aanvullen een prima temperatuur kunt hebben in je barbecue. Ideaal als je vlees hebt dat langzaam moet garen door het indirect te grillen. Briketten van goede kwaliteit kunnen je bbq tot wel 3 uur op temperatuur houden.

Een korte YouTube video van pitmaster Malcom Reed laat ook mooi de afweging zien tussen houtskool en briketten. Zowel met het oog op standaard bbq’en als roken, wat inmiddels een mooie BBQ trend is. Check dus de video zeker even om een heldere uitleg te krijgen in amper een minuut tijd.

Kan je houtskool en briketten combineren?

Voorheen werden kolen nog wel eens gemengd met briketten, om zo de boel wat sneller aangestoken te krijgen. Een aardig idee, maar dankzij de opkomst van de brikettenstarter is het een achterhaalde methode. Toch kan je met je kogelbarbecue best wat houtskool achter de hand houden. Diverse soorten vlees lenen zich goed voor een combinatie van indirect en direct grillen. Bijvoorbeeld de perfecte steakhouse steak. Je begint met briketten, om het vlees rustig te garen. Is het tijd om met hoge temperaturen het vlees dicht te schroeien (te searen), gooi dan wat houtskool bij de briketten voor maximale hitte.

Wat is duurder, houtskool of briketten?

Als je puur naar de kosten per kilo kijkt zijn de meeste briketten duurder dan houtskool. Daar staat tegenover dat briketten veel langer mee gaan. Als je dus kijkt naar de brandtijd, dan zijn briketten vaak juist de goedkopere optie. Ze zijn immers uitgebreid bewerkt en geoptimaliseerd om langdurige hitte af te geven. Uiteraard is zowel de prijs als de kwaliteit afhankelijk van het merk. Er zit zeker verschil tussen supermarkt huismerken en grote premium bbq-merken. Daarover later meer.

Hoe vaak kan je briketten gebruiken

Een groot voordeel van kwalitatief goede briketten is dat ze hun vorm en goede eigenschappen lang behouden. Houtskool verbrandt heel intens en brokkelt snel uit elkaar. Ook briketten van mindere kwaliteit verliezen snel hun vorm en hitte, waardoor ze vlot richting de aslade gaan.

Heb je goede kwaliteit briketten, dan kan je ze bijna altijd wel twee keer gebruiken. Als je nieuwe briketten ongeveer 1,5 uur gebruikt, zijn ze vaak nog goed genoeg om tijdens een volgende sessie weer aan te steken. De gouden tip is om je barbecue zo snel mogelijk te doven als je geen gerechten meer gaat bereiden. Alle luchttoevoer dicht, deksel erop. Op die manier doven de briketten snel en blijft er zoveel mogelijk over om nog een tweede keer in de brikettenstarter te gooien. Dit werkt het makkelijkste als je de briketten in kolenmandjes gebruikt op je bbq. Dan kieper je ze eenvoudig in de starter, ook al zijn ze al een keer gebruikt. De echt kleine delen vallen dan wel door de starter richting de aslade. Hooguit een klein beetje aanvullen met verse briketten is dan al voldoende.

Briketten van de supermarkt vs premium merken

Zoals gezegd zit er zeker verschil tussen de huismerk briketten en houtskool van een supermarkt en producten van een premium bbq-merk. Die kwaliteit merk je vooral aan de brandtijd. Een goede optie zijn de Long Lasting Premium briketten van Weber. Deze gaan volgens de zak wel 4 uur mee en daar is geen woord aan gelogen. Steek ze rond etenstijd in de fik en tegen middernacht kan je BBQ nog steeds de 150 graden aantikken. Zet daar tegenover een zak briketten van bijvoorbeeld Albert Heijn of een ander huismerk, dan valt op dat die al flink in volume afnemen als ze na een half uurtje uit de brikettenstarter komen. Deze zijn duidelijk een stuk sneller uitgeblust. Zo is die op het oog goedkopere zak op de lange termijn een stuk duurder.

De briketten van Weber zijn bij steeds meer supermarkten en bouwmarkten ook in het assortiment rond de zomer. Wil je meer keuze? Ga dan eens online naar een bbq speciaalzaak. Er zijn steeds meer fijne webshops met veel kwalitatief goede briketten (en houtskool).

Wil je meer weten over de verschillende merken briketten? En welke briketten het beste getest zijn? Lees dan onze Grote Briketten Test. Daarin vergelijken we premium merken met diverse huismerken van bekende supermarkten.

Kokosbriketten

Een ander soort briketten in opkomst zijn kokosbriketten. Gemaakt van geperste schillen van kokosnoten is het om te beginnen een hele duurzame optie. Daarnaast hebben diverse tests al aangetoond dat kokosbriketten veel schoner verbranden, een wat hogere temperatuur behalen dan gewone briketten en ook minder as achterlaten. Drie dikke pré’s dus. Ook is het al vaker aangetoond dat kokosbriketten minder snel vlammen als er vet op druipt. Hoewel het er spectaculair uitziet, is niets zo funest voor je vlees als een live crematie. Het gebruik van kokosbriketten voorkomt dus dat je steeds je vlees moet verplaatsen, omdat er weer nieuwe vlammen omhoog schieten.

Doordat de kokosbriketten een hogere temperatuur bereiken, heb je er ook minder van nodig dan van gewone briketten. Iets meer investeren in deze kokosbriketten is dus zeker lonend.

Hoe lang van te voren moet je je barbecue aansteken

Een terechte vraag. Hoe lang van te voren steek je de bbq aan? Dit is afhankelijk van je formaat barbecue en de manier van aansteken. Gemiddeld genomen is 30 tot 40 minuten van te voren mooi op tijd.

Een brikettenstarter werkt ideaal en snel, waardoor je na zo’n 20 minuten een koker vol gloeiende kolen hebt. Kieper ze vervolgens in de bbq en laat alles nog zo’n 10 minuten op temperatuur komen met de deksel erop. Ga je met een open barbecue grillen, bijvoorbeeld met een buitenhaard? Dan kan je al meteen aan de slag en hoef je niet langer te wachten. Als je de briketten of houtskool op de klassieke wijze aansteekt, met een stapeltje, dan heeft het vaak wel een goed half uur nodig om genoeg briketten mooi grijs en heet te krijgen.

Heb je een klein formaat barbecue, dan hoeven er uiteraard ook minder briketten of kolen aangemaakt te worden. Over het algemeen ben je dan een minuut of 5 sneller klaar om te grillen, als je een kleine starter vult (of een grote halfvol doet).

Houtskool of briketten: welke moet je kiezen

Nu weet je de unieke eigenschappen van houtskool en briketten, plus de verschillen. Dan rest nog de vraag: kies je straks voor houtskool of briketten? De keuze hangt zoals gezegd af van je barbecue en welke gerechten je wilt grillen. Gaan er alleen een paar hamburgers , worstjes of steaks op, dan kan je prima uit de voeten met houtskool. Ga je aan de slag met een grote beenham van de bbq of een hele kip? Of wil je gewoon een relaxte namiddag en avond bbq’en met vrienden of familie? Ga dan voor briketten van een goed merk. Die houden het lekker wat uren vol, zodat je zonder haast kunt genieten van goed eten.

10 REACTIES

  1. Beter bakken of functioneren heeft niet zomaar te maken met houtskool of briketten. Het verschil in temperatuur, brandtijd en zovoort wel. Met briketten alleen kan je ook perfect bakken (grillen). Kokosbriketten zijn ook nog eens milieuvriendelijker. Dat lijkt mij een mooie ontwikkeling.

  2. Ik ga zelf sinds een tijd alleen nog maar voor kokosbriquetten. Veel fijner dan de goedkope briquetten. Blijven heel lang goed op temperatuur. En altijd zakje houtskool achter de hand als het echt heet moet worden :)

  3. Gebruik zelf (nog) de EcoBrasa kokos briketten. Ik vul de starter wel helemaal (gebruik dus iets meer dan voorgeschreven) en na zo’n 25 minuten heb je perfecte briketten. Ik gebruik ze in een gesloten BBQ en ze zijn en blijven goed warm. Start ongeveer 260 graden en na een uur nog makkelijk 225 graden. Volgende uur blijft het vrij constant boven de 200 graden. Een aanrader! Alleen jammer dat de prijs van EcoBrasa zo is gestegen de laatste jaren…

  4. Inderdaad jammer dat de prijs van kokosbriketten nog steeds fors is en zelfs wat gestegen lijkt te zijn.

    @Jan Jonkers: de smerige smaak herken ik zeker niet. Welke kokosbriketten heb je die ervaring mee? Dat zou toch niet moeten zijn. Ze horen schoon te verbranden en geven geen smaak af.

  5. als je een green egg hebt gebruik dan houtskool van het merk dammers. kost wel wat 21.95. maar dan heb je ook wat!??????✅✅✅???

  6. Ik kijk altijd naar het gewicht van het zak in verhouding met volume bij briketten sowel als houtskool. Zware houtskool brand langer dan lichte spule die in een paar minutjes to wit as verpoederen. Dat ligt aan de dichtheid van je koolstof , hoe dichter hoe langer. Ook met vuur aanmaken , een warmte pistool of electrisch onkruid brander is hoe je tegenwoordig je vuur laten branden, nooit meer aanmaakblokjes kopen, 600 graden hete lucht breng een gezond gloed in een paar minutjes , en als je ff doorgaat kolen waar je op kan braden in een seer korte tijd.

  7. Ik maak altijd gebruik van een mix van houtskool en briketten. Maar dat doe ik om de bbq goed aan te krijgen. Ik heb geen starter vamdaar dat ik het zo doe: Eerst wat aanmaakblokjes verspreiden tussen de houtskool. Die branden makkelijke en heet en vervolgens daar een lading briketten overheen even flink wapperen en je hebt een goed verwarmde bbq waar je een avondje mee uit de voeten kunt.

  8. Ha Erik, goed bezig! Klinkt ook eigenlijk veel gezelliger ook toch, dan met zo’n starter. We hopen nog op goed weer, nu na elektrisch een kolen bbq aangeschaft, hoe knus… Geniet ervan!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.