Houtskool of briketten: wat is het verschil?

8
Houtskool of briketten op de bbq

Teletekst voorspelt een zonnige dag. Buienradar laat geen blauwe vlekken op de kaart zien. Kortom, de voorbereidingen kunnen getroffen worden om de BBQ aan te steken! Wie een BBQ heeft die met houtskool of briketten verwarmd moet worden, zal misschien de meest goedkope optie kiezen. Vaak ligt er bij de lokale super of het tankstation wel een zak kolen of briketten voor het grijpen. Zoveel verschil maakt het toch niet? Fout! Er is wel degelijk een verschil.

Houtskool of briketten

Laten we bij het begin beginnen: ga je voor houtskool of briketten? Deze eerste keuze hangt af van twee zaken: het type barbecue en de manier van grillen. Houtskool verbrandt veel sneller, zorgt voor veel meer vlammen en bereikt een veel hogere temperatuur dan briketten. Hierdoor is houtskool perfect voor open barbecues en direct grillen, waarbij hoge temperaturen gewenst zijn. Heb je een kogelbarbecue, die je kan afsluiten met een deksel? Dan zijn briketten de absolute aanrader. Briketten blijven lang op temperatuur, waardoor zonder tussentijds aanvullen een prima temperatuur kunt hebben in je barbecue. Ideaal als je vlees hebt dat langzaam moet garen door het indirect te grillen.

Onderstaande korte video van pitmaster Malcom Reed laat ook mooi de afweging zien tussen houtskool en briketten. Zowel met het oog op standaard bbq’en als roken. Check dus de video zeker even om een heldere uitleg te krijgen in amper een minuut tijd. (Mobiele bezoekers klik hier voor de video)

Voorheen werden kolen nog wel eens gemengd met briketten, om zo de boel wat sneller aangestoken te krijgen. Een aardig idee, maar dankzij de opkomst van de brikettenstarter is het een achterhaalde methode. Toch kan je met je kogelbarbecue best wat houtskool achter de hand houden. Diverse soorten vlees lenen zich goed voor een combinatie van indirect en direct grillen. Bijvoorbeeld de perfecte steakhouse steak. Je begint met briketten, om het vlees rustig te garen. Is het tijd om met hoge temperaturen het vlees dicht te schroeien (te searen), gooi dan wat houtskool bij de briketten voor maximale hitte.

Soorten briketten

Briketten gaan dus vooral langer mee. Hierdoor zijn ze veelal wat duurder dan houtskool, maar dat betaalt zich al snel terug als je wat langer gaat BBQ’en. Echter, binnen de wondere wereld van briketten is er ook verschil.

Zelf kies ik vaak voor de Long Lasting Premium briketten van Weber. Deze gaan volgens de zak wel 4 uur mee en daar is geen woord aan gelogen. Steek ze rond etenstijd in de fik en tegen middernacht kan je BBQ nog steeds de 150 graden aantikken. Zet daar tegenover een zak briketten van bijvoorbeeld Albert Heijn of een ander huismerk, dan valt op dat die al flink in volume afnemen als ze na een half uurtje uit de brikettenstarter komen. Deze zijn duidelijk een stuk sneller uitgeblust. Zo is die op het oog goedkopere zak op de lange termijn een stuk duurder.

Kokosbriketten

Een andere ’trend’ in opkomst zijn kokosbriketten. Gemaakt van geperste schillen van kokosnoten is het om te beginnen een hele duurzame optie. Daarnaast hebben diverse tests al aangetoond dat kokosbriketten veel schoner verbranden, een wat hogere temperatuur behalen dan gewone briketten en ook minder as achterlaten. Drie dikke pré’s dus. Ook is het al vaker aangetoond dat kokosbriketten minder snel vlammen als er vet op druipt. Hoewel het er spectaculair uitziet, is niets zo funest voor je vlees als een live crematie. Het gebruik van kokosbriketten voorkomt dus dat je steeds je vlees moet verplaatsen, omdat er weer nieuwe vlammen omhoog schieten.

Doordat de kokosbriketten een hogere temperatuur bereiken, heb je er ook minder van nodig dan van gewone briketten. Iets meer investeren in deze kokosbriketten is dus zeker lonend. Wellicht gaan we binnenkort voor Braad Maar Raak eens wat kokosbriketten testen.

8 REACTIES

  1. Beter bakken of functioneren heeft niet zomaar te maken met houtskool of briketten. Het verschil in temperatuur, brandtijd en zovoort wel. Met briketten alleen kan je ook perfect bakken (grillen). Kokosbriketten zijn ook nog eens milieuvriendelijker. Dat lijkt mij een mooie ontwikkeling.

  2. Ik ga zelf sinds een tijd alleen nog maar voor kokosbriquetten. Veel fijner dan de goedkope briquetten. Blijven heel lang goed op temperatuur. En altijd zakje houtskool achter de hand als het echt heet moet worden :)

  3. Gebruik zelf (nog) de EcoBrasa kokos briketten. Ik vul de starter wel helemaal (gebruik dus iets meer dan voorgeschreven) en na zo’n 25 minuten heb je perfecte briketten. Ik gebruik ze in een gesloten BBQ en ze zijn en blijven goed warm. Start ongeveer 260 graden en na een uur nog makkelijk 225 graden. Volgende uur blijft het vrij constant boven de 200 graden. Een aanrader! Alleen jammer dat de prijs van EcoBrasa zo is gestegen de laatste jaren…

  4. Inderdaad jammer dat de prijs van kokosbriketten nog steeds fors is en zelfs wat gestegen lijkt te zijn.

    @Jan Jonkers: de smerige smaak herken ik zeker niet. Welke kokosbriketten heb je die ervaring mee? Dat zou toch niet moeten zijn. Ze horen schoon te verbranden en geven geen smaak af.

  5. als je een green egg hebt gebruik dan houtskool van het merk dammers. kost wel wat 21.95. maar dan heb je ook wat!??????✅✅✅???

  6. Ik kijk altijd naar het gewicht van het zak in verhouding met volume bij briketten sowel als houtskool. Zware houtskool brand langer dan lichte spule die in een paar minutjes to wit as verpoederen. Dat ligt aan de dichtheid van je koolstof , hoe dichter hoe langer. Ook met vuur aanmaken , een warmte pistool of electrisch onkruid brander is hoe je tegenwoordig je vuur laten branden, nooit meer aanmaakblokjes kopen, 600 graden hete lucht breng een gezond gloed in een paar minutjes , en als je ff doorgaat kolen waar je op kan braden in een seer korte tijd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.