Je BBQ schoonmaken en onderhouden

0
BBQ schoonmaken

Het is zeker niet het leukste onderdeel van barbecue├źn: schoonmaken. Toch is het essentieel om lang te kunnen genieten van je favoriete grill. Het is nooit fijn als je klaar bent om de brikettenstarter te pakken en je ziet een rooster vol vuiligheid. Dat is niet het moment waarop je nog graag een half uur gaat schrobben. Je BBQ schoonmaken en onderhouden hoeft gelukkig niet veel tijd te kosten. We geven je graag een aantal praktische tips.

Tip 1 – BBQ schoonmaken met een wondermiddel

De eerste stap bij het schoonmaken van je barbecue betreft de voorbereiding. Mocht je je barbecue een lange tijd niet gebruikt hebben (god moge weten waarom), dan is een grote beurt voor je roosters onvermijdelijk. Je kan hele dure ontvetters of luxe grill-reinigers halen, maar er bestaat een supergoedkoop wondermiddel: Dasty. Te koop bij de Wibra voor de prijs van een biertje. Vet en vuil kunnen blijkbaar niet tegen dit chemische, gele goedje. Laat dus lekker de dure (semi-)professionele reinigers in de schappen staan. Goedkoop is in dit geval alles behalve duurkoop.

Tip 2 – BBQ-borstel? Folie!

Er zijn legio fraaie BBQ-borstels te koop. Voor een Weber-borstel of eentje van een ander degelijk merk betaal je al snel 10 euro of meer. Een stevige borstel met een goede steel is zeker handig om bij je barbecue te bewaren. Zo haal je eenvoudig grove rommel van je roosters.

Het kan nog simpeler: alu-folie. Maak van wat folie een prop en wrijf lichtjes over het rooster. Het effect is hetzelfde en vaak zelfs beter dan met een dure borstel, zonder daarbij je roosters te beschadigen.

Tip 3 – Hitte

Moderne ovens maken er ook gebruik van: schoonmaken met flinke hitte. Ook wel bekend als pyrolyse. De temperatuur wordt maximaal opgeschroefd, zodat vuil en vet verbranden tot as. Daarna even een doekje erover en klaar. Bij een BBQ kan je het ook zo aanpakken. Stook het vuur maximaal op, met de deksel op je BBQ. Laat het zo een uurtje op hoge temperatuur staan en daarna kan je met gemak de rommel van je roosters halen.

Tip 4 – De alternatieven

Wat alternatieve tips zijn er ook in barbecueland. Neem een halve citroen of halve ui, prik hem ergens aan en wrijf stevig over je rooster. Net als bij een schoonmaakmiddel is het de bedoeling dat vet en viezigheid hierdoor los wordt geweekt. Werkt het? Soms wel, soms niet. Het zijn geen krachtige reinigers, dus bij zwaar aangekoekte roosters zal het niet volledig effect hebben. Het voordeel is wel dat je dit tijdens het grillen kunt doen of met een voorverwarmde barbecue. Je zult niet graag met een chemische fles Dasty gaan sprayen als je BBQ net lekker brandt en je mede-grillers wachten op een stuk lekker vleesch.

Tip 5 – Begin opnieuw

Is je rooster kansloos vervuild? Zitten er hele nieuwe levensvormen en wetenschappelijke ontdekkingen op de bakplaat? Weg ermee en nieuwe kopen. Een (kleine) investering, maar het is wel een heel gaaf gezicht met fraaie, glimmende roosters. En zorg dat je vanaf nu de boel netjes onderhoudt. Laat gietijzer even ‘inbranden’ met wat olie. Olie je vleesch voor het grillen goed in om extreem vastplakken te voorkomen. Spray wat olie op je rooster. Borstel na elke gang even je roosters om alvast het ergste weg te halen. En zoals in tip 3 omschreven: stook op het einde je BBQ nog even flink op en ga er met een bol alu-folie (tip 2) overheen.

Het is allemaal even werken, maar zo geniet je langer van een BBQ in topconditie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.