Julius Jaspers Smart BBQ

1
Smart BBQ van Julius Jaspers

Julius Jaspers is al heel wat jaren prominent aanwezig in de wondere wereld van het barbecueën. Naast zijn tv-optredens is hij regelmatig actief met zijn geliefde Big Green Egg. Hij reist de hele wereld over, op zoek naar inspiratie voor nieuwe gerechten. Inderdaad, hij heeft het goed voor elkaar. Gelukkig voor ons deelt hij zijn kennis ook met de gewone mensch en brengt hij zijn passie voor grillen samen met zijn methode van smart cooking. Wij doken in zijn wondere wereld met het boek Smart BBQ.

Smart BBQ

Het concept van ‘smart cooking’ valt amper aan één iemand toe te schrijven, want waar het op neerkomt is simpelweg een goede voorbereiding. De mise en place uit professionele keukens. Zorg dat je vooraf al de nodige handelingen verricht. Zo hoef je niet op het laatste moment nog van alles te snijden, voorgaren, enzovoort. Eigenlijk allemaal heel logisch, maar je zult de eerste niet zijn die een heel leuk gerecht heeft bedacht, de BBQ aanmaakt, iedereen aan tafel een lekker drankje voorschotelt en vervolgens eenzaam de keuken in duikt om van alles voor te bereiden.

De vertaalslag die Jaspers maakt van keuken naar BBQ is een hele fijne voor ons liefhebbers. Als je echt wilt uitpakken met bijzondere gerechten op de BBQ, kan je ook heel goed al de nodige zaken voorbereiden. Je ultieme ribeye gaat zonder al teveel poespas op de grill en voor een broodje hamburger hoef je ook niet al te ‘smart’ te zijn. Toch laat Jaspers in Smart BBQ zien dat veel eenvoudige gerechten nét iets spannender en lekkerder kunnen worden. Vaak zijn een paar kleine toevoegingen al voldoende. Zijn recepten van de hamburger en satésaus zijn echt briljant. En net zoals veel andere gerechten is het geheel voorzien van fraaie afbeeldingen en een heldere uitleg.

Variatie

Voor de puristische vleestariër gaat Smart BBQ misschien wat (te) veel over groenten en andere randzaken. Het is nou eenmaal een boek dat een breed spectrum aan gerechten behandelt; van vlees tot venkel en van brood tot risotto. Verwacht echter geen uitgebreide handleiding over technieken en het grillen an sich. Daarvoor zijn uiteraard goede boeken beschikbaar, zoals Steven Raichlens How to Grill. Toch was het wel leuk geweest om van de Hollandse chef-kok eens te horen hoe hij met zijn kamado werkt. En misschien heeft hij wel verrassende tips & tricks om mee te geven. Het blijven kleine details, want al met al is Smart BBQ een prima boek voor je collectie als je op zoek bent naar wat variatie op de barbecue.

1 REACTIE

  1. Ik vind Julius een meesterkok, zéker als het op barbecueën aan komt. Hij weet echt waar ie het over heeft en schrijft dat heel begrijpelijk in ‘hapklare brokken’ op in z’n boek. Een genot om het te lezen. Heel veel geleerd van deze meester. Een aanrader dus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.