Kamado aansteken: tips voor beginners en beheers de temperatuur

0
Tips en trucs om je kamado aan te steken.

Als je een kamado hebt, weet je dat het aansteken van deze bijzondere barbecue geen alledaags klusje is. Het vergt wat kennis en geduld, maar als je eenmaal weet hoe je de kamado aansteekt en de temperatuur beheerst, kun je genieten van de heerlijkste gerechten. In dit blog ontdek je stap voor stap hoe je een kamado aansteekt. Inclusief handige tips voor beginners. Ook lees je welke brandstof het beste werkt voor een kamado en krijg je wat inspiratie voor vleesgerechten die je op deze barbecue kunt bereiden.

Het aansteken van een kamado

Het aansteken van een kamado kan op verschillende manieren. De meest gebruikte methode is de zogenaamde “two-zone” methode. Hierbij maak je gebruik van een indirecte en een directe zone, waardoor je meer controle hebt over de temperatuur en het vuur. Om te beginnen moet je de kamado schoonmaken en de aslade legen. Plaats vervolgens aan de ene kant van de kamado de houtskool en aan de andere kant een lekbakje met water. Steek nu de houtskool aan met een aanmaakblokje en laat het vuur langzaam opbouwen. Zodra de houtskool goed brandt, plaats je het rooster op de indirecte zone en kun je beginnen met barbecueën.

Temperatuur beheersen

Een van de belangrijkste aspecten van het barbecueën op een kamado is het beheersen van de temperatuur. Hierbij is het belangrijk om te weten dat de temperatuur in een kamado niet lineair stijgt, maar exponentieel. Dit betekent dat kleine aanpassingen in de luchttoevoer grote gevolgen kunnen hebben voor de temperatuur. Begin daarom altijd met een kleine opening van de ventilatie en pas dit aan naarmate de temperatuur stijgt of daalt. Daarnaast kun je de temperatuur beïnvloeden door de luchttoevoer en de uitlaat van de kamado te regelen. Door de luchttoevoer te verminderen, wordt het vuur minder heet en door de uitlaat te sluiten, blijft er meer warmte binnen de kamado.

Beste brandstof voor een kamado

Als het gaat om brandstof voor een kamado, zijn er verschillende opties. Houtskool is verreweg de meest populaire keuze, maar er zijn ook andere opties zoals briketten, lump houtskool en houtblokken. De keuze van brandstof hangt voornamelijk af van de smaak die je wilt bereiken en hoe lang je wilt barbecueën. Houtskool en briketten zijn bijvoorbeeld handig voor kortere sessies, terwijl houtblokken beter geschikt zijn voor lange sessies van urenlang barbecueën. Lump houtskool is dan weer handig voor een hoge en stabiele temperatuur en geeft een natuurlijke smaak aan het vlees.

Vleesgerechten op de kamado

Als je eenmaal weet hoe je de kamado moet aansteken en de temperatuur beheerst, kun je beginnen met het bereiden van heerlijke vleesgerechten op deze bijzondere barbecue. Door de indirecte en directe zone kun je verschillende technieken toepassen, zoals slowcooking, grillen en roken. Enkele populaire vleesgerechten om op de kamado te bereiden zijn:

  1. Pulled pork – Een langzaam gegaard varkensvlees dat zo mals is dat het uit elkaar valt. Door de indirecte zone te gebruiken, kun je de temperatuur laag houden en het vlees langzaam garen voor de perfecte smaak en textuur.
  2. Beef brisket – Een uitdagend stuk vlees dat lang moet worden gegaard voor de beste smaak en textuur. Door de directe zone te gebruiken, kun je het vlees eerst grillen en daarna laten garen in de indirecte zone voor de perfecte smaak.
  3. Spareribs – Een klassiek barbecue gerecht dat perfect is voor de kamado. Door te beginnen met grillen in de directe zone en vervolgens te laten garen in de indirecte zone, krijg je heerlijk malse spareribs met een smaakvolle korst.
  4. Kippenvleugels – Een snelle en eenvoudige optie voor beginners. Door te grillen in de directe zone en daarna te laten garen in de indirecte zone, krijg je heerlijk sappige kippenvleugels met een knapperige korst.

Tips voor beginners

Hieronder vind je nog de beste tips voor beginners om je te helpen bij het aansteken van je kamado en het bereiden van de lekkerste barbecuegerechten. Van het kiezen van de juiste brandstof tot het experimenteren met verschillende technieken.

  1. Gebruik natuurlijk houtskool of briketten: Natuurlijk houtskool of briketten zijn een betere keuze dan instant-light briketten. Ze branden langer en geven meer smaak aan het vlees. Zorg er wel voor dat je de juiste hoeveelheid gebruikt voor de grootte van je kamado.
  2. Gebruik aanmaakblokjes: Aanmaakblokjes zijn een veilige en effectieve manier om je kamado aan te steken. Plaats ze op de bodem van de kamado en stapel het houtskool of de briketten erbovenop. Gebruik wel bruine aanmaakblokjes, nooit de witte!
  3. Laat de kamado opwarmen: Na het aansteken van de kamado, sluit je de deksel en laat je hem opwarmen. Dit kan 20-30 minuten duren, afhankelijk van de grootte van je kamado. Gebruik een thermometer om de temperatuur te controleren.
  4. Experimenteer met verschillende technieken: Probeer verschillende technieken zoals direct of indirect grillen, roken of slow cooking. Dit geeft je de mogelijkheid om verschillende soorten vlees te bereiden en te experimenteren met verschillende smaken.
  5. Laat de kamado afkoelen: Laat de kamado volledig afkoelen voordat je hem schoonmaakt of opbergt. Gebruik een aspook om de as uit de kamado te verwijderen en bewaar de houtskool of briketten in een afgesloten container voor de volgende keer dat je gaat grillen.

En nu zelf de kamado aansteken

Het aansteken van een kamado kan even wennen zijn, maar met wat oefening en geduld kun je genieten van heerlijk gegrild vlees op deze bijzondere barbecue. Door te experimenteren met verschillende brandstoffen en technieken kun je de perfecte smaak en textuur bereiken. Vergeet niet om de temperatuur goed te beheersen en de luchttoevoer en uitlaat aan te passen voor de beste resultaten. En ga voor veilig en kies een paar goede bbq handschoenen.

Met deze tips en trucs ben je goed op weg om de ultieme kamado-meester te worden!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.