De perfecte kerntemperatuur van kip

0
Zo krijg je de perfecte kerntemperatuur van kip

Op Braad Maar Raak hebben we het graag over de kerntemperatuur van vlees. Niet zo gek ook, want het is de ideale richtlijn om verschillende gerechten optimaal te bereiden. In het geval van rundvlees kan je dan nog met een persoonlijke voorkeur werken; liever iets rauwer en roder of juist wat meer gegaard. Ga je echter met kip aan de slag, dan zijn de spelregels heel duidelijk. Met het oog op schadelijke bacterieën dien je kip altijd door en door te verhitten. De kerntemperatuur van kip staat in feite gewoon vast. Een simpel klusje als het gaat om wat blokjes of stukken kipfilet in een koekenpan. Maar hoe bereid je op de barbecue een hele kip met een perfecte kerntemperatuur? We geven je graag een paar handige tips.

De perfecte kerntemperatuur van kip

Wil je een hele kip lekker en veilig bereiden, ga dan voor een kerntemperatuur van 72 graden. Op deze manier krijgen eventuele ziekteverwekkers geen kans. Een graad of 1-2 meer is geen groot probleem, maar wees voorzichtig. Langer doorgaren verhoogt alleen maar het risico op een taai en uitgedroogd stuk kippenvlees.

Anderzijds kan je rekening houden met een stukje ‘nagaren’, waarbij de temperatuur nog wel iets zal oplopen nadat je de kip van de bbq hebt gehaald. Stoppen rond de 70 graden is dan ook vaak een prima moment. Maar hoe weet je wanneer dat moment is aangebroken?

Meten is weten

Wat ons betreft is dit een onmisbare tool voor elke liefhebber van grotere stukken vlees: de kernthermometer. Dit is echt de enige betrouwbare manier om goed te monitoren hoe het met een stuk vlees is gesteld. Niet alleen bij grote Tomahawk steaks, maar ook bij de bereiding van een hele kip. Veel mensen gokken een beetje hoe lang een hele kip mag garen, maar zowel te kort als te lang garen wil je echt niet in het geval van kip.

Een luxe thermometer die je met een app kunt uitlezen biedt veel gemak. Vaak kan je de temperatuur en geschatte eindtijd daarmee eenvoudig in de gaten houden. Toch kan je ook prima beginnen met een simpele thermometer: de prikpen met het ronde ‘klokje’ erop. Voor een paar euro te koop en behoorlijk accuraat. Je moet dan wel zelf met enige regelmaat gaan kijken wat de stand is, maar ook deze simpele meting voorkomt veel ellende op tafel.

Zo meet je de kerntemperatuur van kip

Oké, je bent er dus helemaal klaar voor. Een hele kip staat op het punt om richting de hete bbq te gaan. Kernthermometer paraat. En dan… Bij veel soorten vlees luistert het niet zo nauw waar je de thermometer er precies in prikt. Veel steaks van goede kwaliteit zijn vaak ook netjes evenredig van formaat. Een hele kip is echter nogal onregelmatig met poten, dijen, vleugels, enzovoort.

In het geval van een kip steek je de kernthermometer altijd in het dikste stuk vlees: de dij. Zorg ervoor dat de prikpen niet tegen een bot komt, want daar wordt vaak een wat lagere temperatuur gemeten. Door in een mooi, dik stuk te prikken krijg je de beste meting van de interne temperatuur.

Tijd voor actie: kip van de bbq

We hebben er al vaker bij stilgestaan om kip te bereiden. Voor het gemak nog een paar handige doorverwijzers. Lees zeker eens ons uitgebreide artikel over de bereiding van een hele kip in de oven of op de bbq. Uiteraard heeft de bbq onze voorkeur en dan kom je vaak een bekend fenomeen tegen: de beer can chicken. Bierblikkip ook wel genoemd. Door je kip met tact en beleid (of bruut geweld) op een blikje of houder te proppen, gaart deze vaak tot een heerlijk sappig resultaat. Naast bier is deze methode ook prima te benutten met fris(drank) en zelfs fruitige toevoegingen.

Hoe dan ook, met bovenstaande tips ga je zeker een perfect resultaat tegemoet. Mik op die kerntemperatuur van 72 graden en zorg dat je meet met een betrouwbare kernthermometer. De rest wat je uitspookt met de bereiding is dan slechts een kwestie van smaak. En vergeet niet om er lekkere bijgerechten bij te serveren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.