Kerntemperatuur van varkenshaas: alles wat je moet weten

2
kerntemperatuur van varkenshaas met tips en recepten

Als je een echte keukenprins(es) bent, weet je waarschijnlijk al dat het bereiden van varkenshaas een kunst op zich is. Het is een heerlijk stukje vlees dat zowel zacht als sappig kan zijn, maar als je het niet op de juiste manier bereidt, kan het ook snel droog en taai worden. De kerntemperatuur van varkenshaas is daarom essentieel om te weten, omdat het ervoor zorgt dat je het perfecte stukje vlees op tafel kunt zetten. In dit artikel leggen we uit wat de kerntemperatuur van varkenshaas is, waarom het belangrijk is en hoe je het kunt meten.

Wat is de kerntemperatuur van varkenshaas?

De kerntemperatuur is de temperatuur in het midden van het vlees. Als je de kerntemperatuur meet, weet je dus precies hoe warm het binnenste van het vlees is. Bij varkenshaas moet de kerntemperatuur tussen de 60 en 63 graden Celsius zijn. Dit is de optimale temperatuur om het vlees sappig en mals te houden.

Waarom is de kerntemperatuur belangrijk?

Als je varkenshaas te lang bakt, wordt het droog en taai. Als je het vlees te kort bakt, kan het rauw en onveilig zijn om te eten. Daarom is het dus belangrijk om de juiste kerntemperatuur te bereiken om het perfecte stukje vlees te krijgen. Door de kerntemperatuur te meten, kun je er zeker van zijn dat het vlees gaar is, zonder dat het te veel is doorbakken.

Zo meet je de kerntemperatuur van varkenshaas

Er zijn verschillende manieren om de kerntemperatuur van varkenshaas te meten. Een van de meest nauwkeurige manieren is om een vleesthermometer te gebruiken, zoals de bij ons favoriete Meater+ thermometer. Deze thermometer steek je in het midden van het vlees en binnen enkele seconden zie je de kerntemperatuur via de app op je smartphone.

Als je geen vleesthermometer hebt, kun je ook de zogeheten tactiele methode gebruiken. Dit houdt in dat je met je vingers de consistentie van het vlees voelt. Als het vlees zacht en veerkrachtig aanvoelt, is het gaar. Als het vlees hard en taai aanvoelt, moet het nog even doorbakken. Wij van Braad Maar Raak zijn echter een groot voorstander van ‘meten is weten’, dus investeer vooral in een goede thermometer.

Hoe bereid je varkenshaas op de juiste manier?

Om ervoor te zorgen dat je varkenshaas perfect bereidt is, zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Ten eerste is het belangrijk om het vlees op kamertemperatuur te laten komen voordat je het gaat bakken. Hierdoor wordt het vlees gelijkmatiger gaar en voorkom je dat het te snel bruin wordt aan de buitenkant. Daarnaast is het belangrijk om het vlees goed te kruiden met zout en peper. Gebruik verder bijvoorbeeld knoflook, tijm en rozemarijn om het vlees extra smaak te geven.

Als je de varkenshaas gaat bakken, kun je het beste een koekenpan gebruiken die groot genoeg is voor het stuk vlees. Op de barbecue is het belangrijk om zowel directe als indirecte hitte te hebben. Zo kan je eerst het vlees mooi dicht schroeien en daarna rustig verder laten garen.

Op de bbq of in de pan

Verhit de pan op middelhoog vuur en voeg een scheutje olie toe. Als de pan goed heet is, leg je de varkenshaas in de pan. Bak het vlees aan beide kanten tot het mooi bruin is. Draai het vlees niet te vaak om, want hierdoor verlies je sappen en wordt het vlees droog. Zet het vuur vervolgens lager, of verplaats het vlees naar de indirete zone van je bbq. Laat dan het vlees rustig doorgaren tot de gewenste kerntemperatuur is bereikt.

Als de kerntemperatuur rond de 60 graden Celsius is, haal je het vlees uit de pan of van het rooster en laat je het rusten op een snijplank. Bedek het vlees met aluminiumfolie en laat het zo’n 5 tot 10 minuten rusten. Hierdoor kunnen de sappen zich weer verspreiden door het vlees en blijft het extra mals en sappig. De temperatuur zal nog iets stijgen tijdens het rusten. Hou daar dus rekening mee om te bepalen wanneer je de varkenshaas van de grill of uit de pan haalt.

Alles voor een heerlijke varkenshaas

De kerntemperatuur van varkenshaas is dus essentieel om het perfecte stukje vlees op tafel te zetten. Door te weten wat de juiste kerntemperatuur is en hoe je deze kunt meten, kun je voorkomen dat het vlees droog en taai wordt of juist rauw blijft. Door de varkenshaas op de juiste manier te bereiden, en goed te kruiden, zorg je ervoor dat het vlees extra smaakvol wordt. Met deze tips kun je de volgende keer dus zonder zorgen een heerlijke varkenshaas op tafel zetten!

2 REACTIES

  1. Gouden regel!!
    3.8.5 even door de bloem halen dan
    Drie min aanbraden op redelijk hoog vuur (bruin korstje)
    8 min op middelhoog vuur garen en 5 min rusten.

  2. Uiteraard hangt de garing en temperatuur ook af van het formaat varkenshaas en de hitte van je bbq, maar dat is zeker een mooie gemiddelde regel om aan te houden. :)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.