Als je een echte keukenprins(es) bent, weet je waarschijnlijk al dat het bereiden van varkenshaas een kunst op zich is. Het is een heerlijk stukje vlees dat zowel zacht als sappig kan zijn, maar als je het niet op de juiste manier bereidt, kan het ook snel droog en taai worden. De kerntemperatuur van varkenshaas is daarom essentieel om te weten, omdat het ervoor zorgt dat je het perfecte stukje vlees op tafel kunt zetten. In dit artikel leggen we uit wat de kerntemperatuur van varkenshaas is, waarom het belangrijk is en hoe je het kunt meten.
De ideale kerntemperatuur van varkenshaas
De kerntemperatuur is de temperatuur in het midden van het vlees. Als je de kerntemperatuur meet, weet je dus precies hoe warm het binnenste van het vlees is. Het hangt er daarbij vanaf of je een stuk vlees graag rosé of meer doorbakken wilt eten.
Ga met varkenshaas voor een kerntemperatuur van 60 tot 64 graden Celsius. Hiermee heb je een prachtig rosé resultaat, met mals en sappig vlees. Wil je toch meer richting doorbakken, stop dan bij 70 graden Celsius. Het vlees zal ook nog wat doorgaren op het bord of tijdens het rusten en ver boven de 70 graden is de kans groot dat je varkenshaas erg taai wordt. Varkenshaas kan je, in tegenstelling tot bijvoorbeeld kip, prima medium eten.
Waarom is de kerntemperatuur belangrijk?
Als je varkenshaas te lang bakt, wordt het droog en taai. Als je het vlees te kort bakt, kan het rauw en onveilig zijn om te eten. Daarom is het dus belangrijk om de juiste kerntemperatuur te bereiken om het perfecte stukje vlees te krijgen. Door de kerntemperatuur te meten, kun je er zeker van zijn dat het vlees gaar is, zonder dat het te veel is doorbakken.
Zo meet je de kerntemperatuur van varkenshaas
Er zijn verschillende manieren om de kerntemperatuur van varkenshaas te meten. Een van de meest nauwkeurige manieren is om een vleesthermometer te gebruiken, zoals de bij ons favoriete Meater+ thermometer. Deze thermometer steek je in het midden van het vlees en binnen enkele seconden zie je de kerntemperatuur via de app op je smartphone.
Als je geen vleesthermometer hebt, kun je ook de zogeheten tactiele methode gebruiken. Dit houdt in dat je met je vingers de consistentie van het vlees voelt. Als het vlees zacht en veerkrachtig aanvoelt, is het gaar. Als het vlees hard en taai aanvoelt, moet het nog even doorbakken. Wij van Braad Maar Raak zijn echter een groot voorstander van ‘meten is weten’, dus investeer vooral in een goede thermometer.
Hoe bereid je varkenshaas op de juiste manier?
Om ervoor te zorgen dat je varkenshaas perfect bereidt is, zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Ten eerste is het belangrijk om het vlees op kamertemperatuur te laten komen voordat je het gaat bakken. Hierdoor wordt het vlees gelijkmatiger gaar en voorkom je dat het te snel bruin wordt aan de buitenkant. Daarnaast is het belangrijk om het vlees goed te kruiden met zout en peper. Gebruik verder bijvoorbeeld knoflook, tijm en rozemarijn om het vlees extra smaak te geven.
Als je de varkenshaas gaat bakken, kun je het beste een koekenpan gebruiken die groot genoeg is voor het stuk vlees. Op de barbecue is het belangrijk om zowel directe als indirecte hitte te hebben. Zo kan je eerst het vlees mooi dicht schroeien en daarna rustig verder laten garen.
Op de bbq of in de pan
Verhit de pan op middelhoog vuur en voeg een scheutje olie toe. Als de pan goed heet is, leg je de varkenshaas in de pan. Bak het vlees aan beide kanten tot het mooi bruin is. Draai het vlees niet te vaak om, want hierdoor verlies je sappen en wordt het vlees droog. Zet het vuur vervolgens lager, of verplaats het vlees naar de indirete zone van je bbq. Laat dan het vlees rustig doorgaren tot de gewenste kerntemperatuur is bereikt.
Als de kerntemperatuur rond de 60 graden Celsius is, haal je het vlees uit de pan of van het rooster en laat je het rusten op een snijplank. Bedek het vlees met aluminiumfolie en laat het zo’n 5 tot 10 minuten rusten. Hierdoor kunnen de sappen zich weer verspreiden door het vlees en blijft het extra mals en sappig. De temperatuur zal nog iets stijgen tijdens het rusten. Hou daar dus rekening mee om te bepalen wanneer je de varkenshaas van de grill of uit de pan haalt.
Eerste Hulp Bij Varkenshaas
Voor we afronden, tijd voor wat veelvoorkomende uitdagingen bij het bereiden van varkenshaas. Of je het op de barbecue of in een oven of zelfs koekenpan doet, je komt allicht één van onderstaande vraagstukken tegen.
Waarom is mijn varkenshaas taai?
De kans is groot dat de varkenshaas te lang heeft gebakken. De kerntemperatuur ligt dan (ruim) boven de 70 graden. De varkenshaas gaart na het verhitten nog wel iets door, dus wil je voor doorbakken gaan? Stop dan bij 68 graden en je hebt een perfect, mals resultaat. Meten is weten. Dan weet je met zekerheid dat je varkenshaas goed is.
Hoe lang moet ik de varkenshaas nou bakken?
Nogmaals, meten is echt weten en speel gewoon op safe door een goede kernthermometer te gebruiken. Wil je toch een indicatie qua tijd? Een gemiddeld formaat (rond de 700-900 gram) heeft meestal richting de 20 minuten nodig om te garen.
Kan je varkenshaas van te voren bakken?
Het is mogelijk om een varkenshaas alvast wat aan te braden, als je dat echt wilt. Bak of grill de varkenshaas dan een paar minuten tot deze een mooi korstje heeft. Tijdens de latere bereiding zal het garen een stuk sneller gaan. Verpak de varkenshaas na het bakken wel goed in alu folie om te voorkomen dat het vlees uitdroogt.
Hoe lang kan varkenshaas in de vriezer?
De richtlijnen van het Voedingscentrum zijn helder. Bij kleinere stukken vlees, zoals een varkenshaas, adviseren ze om het vlees hooguit 3 maanden ingevroren te bewaren.
Alles voor een heerlijke varkenshaas
De kerntemperatuur van varkenshaas is dus essentieel om het perfecte stukje vlees op tafel te zetten. Door te weten wat de juiste kerntemperatuur is en hoe je deze kunt meten, kun je voorkomen dat het vlees droog en taai wordt of juist rauw blijft. Door de varkenshaas op de juiste manier te bereiden, en goed te kruiden, zorg je ervoor dat het vlees extra smaakvol wordt. Met deze tips kun je de volgende keer dus zonder zorgen een heerlijke varkenshaas op tafel zetten!
Gouden regel!!
3.8.5 even door de bloem halen dan
Drie min aanbraden op redelijk hoog vuur (bruin korstje)
8 min op middelhoog vuur garen en 5 min rusten.
Uiteraard hangt de garing en temperatuur ook af van het formaat varkenshaas en de hitte van je bbq, maar dat is zeker een mooie gemiddelde regel om aan te houden. :)