Kerntemperatuur van kip, rundvlees en meer

Kerntemperatuur van kip, rundvlees en meer

20 augustus 2018 2 Door Michiel

Hoe warm moet vlees van de BBQ komen? Een belangrijke vraag met een belangrijke actie: de kerntemperatuur controleren. Een gouden tip, zeker als je grotere stukken vlees gaat bereiden. Met een digitale thermometer kan je eenvoudig checken hoe warm je vlees diep van binnen is, om rauwe teleurstellingen of extreem taai kauwwerk te voorkomen.

Als je een groot stuk varkensschouder hebt om een heerlijke pulled pork te maken, ben je uren aan het BBQ’en. Heerlijk! Een kernthermometer biedt dan zeker uitkomst om het proces in de gaten te houden. Hoewel het er soms uitziet als een soort explosief, met een pinnetje in het vlees en een draadje dat naar een klein kastje buiten de BBQ loopt, is het van groot belang om uiteindelijk de meest briljante smaaksensatie te bereiken.

Overzicht van de juiste kerntemperatuur

Onderstaand een lijst met kerntemperaturen om je vlees mooi rosé te grillen. Let op dat je de thermometer in het dikste deel van het vlees steekt, op afstand van eventueel vet of bot. Vet is sneller warm en bot blijft langer koel, waardoor je geen goede meting krijgt als je dicht daarbij in de buurt gaat temperaturen. In het geval van een hele kip steek je het beste de thermometer in het dikke deel van de dij.

Rundvlees

  • Biefstuk = 43℃
  • Entrecôte = 43℃
  • Kogelbiefstuk = 43℃
  • Ossenhaas / Tournedos = 43℃
  • Rib-eye = 43℃
  • Picanha = 48℃
  • Rib roast = 48℃
  • Rosbief rollade = 43℃

Varkensvlees

  • Filetrollade = 56℃
  • Procureurrollade = 56℃
  • Rib roast = 56℃
  • Varkensfilet = 56℃
  • Varkenshaas = 52℃
  • Varkensschouder = 88℃
  • Buikspek (pork belly) = 63℃

Lamsvlees

  • Lamsbout = 52℃
  • Lamsfilet = 52℃
  • Lamshaas = 52℃
  • Lamskarbonade = 52℃
  • Lamsrack = 52℃

Kalfsvlees

  • Kalfsoester = 38℃
  • Rib-eye = 38℃
  • Rib roast = 38℃

Kip

  • Kipfilet = 64℃
  • Hele kip = 72℃

Het controleren van de kerntemperatuur hoeft zeker niet moeilijk te zijn. Met een eenvoudige thermometer van een paar euro kan je al prima controleren of je vlees gaar genoeg is. En voor een paar tientjes heb je al een hippe digitale thermometer. Daarmee kan je vaak via een app op je telefoon de kerntemperatuur in de gaten houden. Een kleine investering, maar je hebt er veel plezier van.

Houd er wel rekening mee dat bovenstaande temperaturen richtlijnen zijn om mooi rosé vlees te krijgen. Liever meer richting medium? Ga dan voor een paar graden meer. Liever wat roder vlees? Je snapt ‘em. Zorg dat je de thermometer op een goede plek in het vlees prikt, dan gaat het je zeker lukken om ook grote stukken vlees perfect op tafel te krijgen.