Kerntemperaturen zijn heel belangrijk om vlees en vis perfect gaar te krijgen. Zo is de kerntemperatuur van kip weer heel anders dan de kerntemperatuur van beenham, varkenshaas, zalm of een biefstuk. Daar komt ook nog bij dat je soms een verplichte temperatuur hebt om iets door en door gaar te krijgen, zoals kip. Terwijl je bij rundvlees juist wat meer kunt spelen met de kerntemperatuur, afhankelijk voor je keuze tussen heel rare (rosé) of wat meer medium.
Als je grotere stukken vlees gaat bereiden is het wat ons betreft een must om de interne temperatuur te controleren. Een paar minuten kan echt het verschil maken tussen een malse traktatie of een taaie teleurstelling. Veel recepten hebben het echter over een bepaalde tijd om iets gaar te krijgen. Bij benadering prima, een richtlijn. Maar meten is weten, dus wees slim en gebruik een kernthermometer. Bij stukken vlees die je langzaam laat garen, kan je gedurende het proces de temperatuur in de gaten houden. Zo weet je ook wanneer alles klaar zal zijn. Bij steaks, die vaak aan een paar minuten grillen genoeg hebben, is de thermometer juist perfect om op richting het einde te controleren of het vlees de perfecte kerntemperatuur heeft.
Kortom, ga niet gokken en meet de temperatuur. Benieuwd naar de perfecte kerntemperatuur voor je favoriete stuk vlees of vis? Bekijk dan snel hieronder de optimale temperaturen voor je in ons Grote Kerntemperatuur Overzicht.
Kerntemperatuur kip
De ideale kerntemperatuur is een hele duidelijke richtlijn. In het geval van kip moet je alles door en door verhitten om schadelijke bacterieën geen kans te geven. Zodoende is de kerntemperatuur van een hele kip 72 graden. Je kunt er rekening mee houden dat de kip nog wat zal nagaren, dus het is prima om de kip bij 70 graden van de barbecue te halen.
Naast de hele kip in een braadslee (of braadzak) kan je op de bbq ook genieten van een mooi fenomeen: de beer can chicken.
Kerntemperatuur varkenshaas, beenham, varkensfilet, varkensrollade en buikspek
Bij het varkensvlees zijn er eigenlijk vijf vaak gegrilde stukken waar we de kerntemperatuur van willen weten: varkenshaas, beenham, varkensfilet, varkensrollade en buikspek. Niet zo gek ook, want dit zijn bijzonder populaire en lekkere bbq gerechten. Bekijk hieronder de optimale temperaturen voor deze soorten varkensvlees:
- varkenshaas: 58-60 graden graden
- beenham: 65 graden
- varkensfilet: 56 graden
- varkensrollade: 56 graden
- buikspek: 75 tot 80 graden
Ook bij varkensvlees geldt dat je echt op de temperatuur moet letten, niet op een gemiddelde tijd. Veel dikke stukken vlees hebben nu eenmaal een behoorlijke tijd nodig om goed gaar te worden. Zeker een flinke buikspek heb je niet binnen een half uur klaar. Gelukkig zijn er met de varkensfilet, varkenshaas, rollade en beenham ook genoeg heerlijke opties om wat sneller je gerecht klaar te hebben.
Kerntemperatuur rundvlees: van biefstuk tot ribeye
En dan de toppers onder het rundvlees. De meest populaire stukken vlees van het rund zijn toch wel de biefstuk, ribeye, entrecôte, ossenhaas, bavette en picanha. De laatste twee worden door steeds meer mensen ontdekt, terwijl iedere bbq-liefhebber wel eens een biefstuk, ribeye, ossenhaas of entrecôte heeft gegrild.
De perfecte kerntemperatuur van deze stukken rundvlees is als volgt: biefstuk, ribeye, ossenhaas en entrecôte zijn bij 43 graden mooi rare. Wat ons betreft de ideale kerntemperatuur. Mocht je liever medium rare willen qua garing, dan kan je mikken op zo’n 46 tot 48 graden. Deze temperatuur geldt ook voor de ultieme combinatie van entrecôte en ossenhaas: de Porterhouse steak.
De beste kerntemperatuur van picanha en bavette ligt standaard wat hoger. Het is wat steviger vlees, dus dat heeft ook net iets langer nodig dan de malsere varianten. Mik bij een picanha op 46 graden voor rare en 50 graden voor een medium (rare) resultaat. De kerntemperatuur van bavette is 48 (rare) tot 52 (medium rare) graden.
Kerntemperatuur zalm en witvis
Qua vis is zalm toch wel de echte bbq favoriet. Niet lastig te bereiden en heel smakelijk, bijvoorbeeld zalmpakketjes van de barbecue. De ideale kerntemperatuur van zalm is 45 tot 50 graden. Ga daar niet overheen, want dan wordt het zalmvlees droog en veel minder lekker.
Met witvis, zoals een mooie kabeljauw of pangasius, kan je iets hoger gaan zitten. Rond de 55 graden is voor witvis een prima kerntemperatuur.
Zo meet je de kerntemperatuur
Het meten van de kerntemperatuur is heel eenvoudig. Je kunt een luxe thermometer kopen of een simpele versie van de supermarkt, ze doen allemaal hun werk. Let op dat je de thermometer in het dikste deel van het vlees steekt, op afstand van eventueel vet of bot. Vet is sneller warm en bot blijft langer koel, waardoor je op die plekken geen goede meting krijgt. In het geval van een hele kip steek je het beste de thermometer bijvoorbeeld in het dikke deel van de dij.
Welke kernthermometer heb je nodig?
Het controleren van de kerntemperatuur is dus zeker niet heel lastig. Met een eenvoudige thermometer van een paar euro kan je al prima controleren of je vlees gaar genoeg is. En voor een paar tientjes heb je een hippe digitale thermometer. Daarmee kan je vaak via een app op je telefoon de kerntemperatuur in de gaten houden. Een kleine investering, maar je hebt er veel plezier van.
Wil je echte luxe? Lees dan zeker eens onze enthousiaste Meater+ review. Het kost wat, maar dan haal je wel een hele fraaie gadget in huis. Inclusief de optimale temperaturen voor diverse soorten vlees, waarbij je ook de gewenste garing kunt instellen. Deze thermometer houdt ook de temperatuur in je barbecue in de gaten. Plus hij laat zien hoe lang je gerecht nog nodig heeft om de gewenste kerntemperatuur te bereiken.
Richtlijnen
Houd er rekening mee dat bovenstaande temperaturen richtlijnen zijn om mooi rosé/rare vlees te krijgen. Zeker in het geval van rundvlees is dat wat ons betreft de ultieme garing om de beste smaak te krijgen. Zoals gezegd geldt dat niet voor kip, vanwege de voedselveiligheid. Wil je toch liever meer richting medium? Ga dan voor een paar graden meer. Liever wat roder vlees? Je snapt ‘em. Mik op een wat lagere temperatuur. Meten is weten! Daar heb je meer aan dan blind gokken op een bereidingstijd. Zorg dat je de thermometer op een goede plek in het vlees prikt, dan gaat het je zeker lukken om ook grote stukken vlees perfect op tafel te krijgen.
Eet smakelijk!
Ik wil wel weten waar ik zo’n spuit kan kopen en hoe je zo’n ding noemt
Marinade Injector / Vlees Injectiespuit zijn wel veel voorkomende benamingen van een spuit. Via de bekende (Nederlandse) webshops goed te vinden inmiddels.